DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hent RSS feed  NYHEDSBREV

  Tæt på  Nära ögat

Dårlig oplevelse

- i god sigt

Af Jes Mosgaard
”Efter at have fyldt luft i dragten og vesten, ramte jeg et klippeudhæng over mig, hvor jeg hang fast et øjeblik. I min vilde kamp op mod overfladen, hvor jeg gispede efter luft blandet med vand, bad jeg til at jeg ikke måtte dø. Den eneste tanke, der gik gennem hovedet på mig var bare: ”du må ikke dø, du må ikke dø”. Heldigvis var mine reaktioner og handlinger rimeligt korrekte under opstigningen. Jeg havde bare slet ikke kontrol over min vejrtrækning, fordi jeg var begyndt at hyperventilere.”

Dykning på Island skulle være den ultimative oplevelse, og Silfra er med på listen over top ti dykkerstederne i verden, så det var med stor forventning, at jeg i maj 2004 tog til Island for dels at besøge gamle venner med min kone, dels at tage en dags dyknings i Thingvellir-området. Jeg kontaktede dykkercentret i Island i forvejen og arrangerede dykningen med eget udstyr.

Silfra ligger ved Thingvellir, det gamle tingsted i Island hvor tinget fra tidernes morgen forsamledes for at afgøre tvister og styre landet. Området er utroligt smukt og ligger lige over sprækken mellem den amerikanske og europæiske jordskorpeplade. Derfor gennemskæres dalen af en lang sænkning mellem den ene og den anden plade. Så rent faktisk dykker man her i en klippesprække lige mellem kontinenterne. Vandet i Silfra kommer fra en underjordisk flod, der ender ud i en lang dyb klippesprække ud mod søen. Floden kommer op i ca. ti meters dybde i et hul, der faktisk kan dykkes ned til ca. 70 meters dybde. Silfra-floden er ca. 200 meter lang inden den munder ud i søen, og sprækken, hvor floden løber, er mellem 10 og 40 meter dyb. Et enkelt sted løber den igennem en tunnel på mellem 10-20 meters dybde og 15 meters længde. Det helt specielle er dykningen i det krystalklare ferskvand, der er to grader varmt året rundt. Sigtbarheden er op til 200 meter.

Den dag, jeg skulle dykke, var der en enkelt divemaster fra Island til at følge to svenske dykkere og jeg. Da de to svenskere kendte hinanden, grupperede de sig som makkerpar og jeg skulle dykke med den Islandske divemaster. 

Tunnelsyn Det første dyk blev introduceret som testdyk. Vi startede ved udspringet og skulle efter ti meter dykke gennem tunnelen, som blev helt mørk i ca. 15 meters længde. Vores Islandske guide sagde, at det ville være helt ukompliceret, men at vi gerne måtte gå over stykket og mødes derefter, hvis vi hellere ville det. De to svenskere valgte fornuftigt nok at stå op af vandet, da de ikke var helt trygge ved tunnelen, men jeg begav mig gennem hullet, efterfulgt af divemasteren. Hullet var ikke helt ukompliceret. Heldigvis var sigtbarheden god, for tunnellen knækkede nedad i en 60 graders hældning samtidig med, at man skulle omkring en snæver passage, som man kun lige akkurat kunne komme igennem. Det skabte ingen problemer, da jeg var perfekt afbalanceret, og vi kom igennem på ca. 21 meters dybde. Derefter fortsatte dykket 46 minutter i 6-15 meters dybde. Nogle steder skulle man dog helt op mod overfladen for at komme over klipperne.

Når solen bryder igennem, er det ubeskriveligt flot. Man kan se meget langt frem i den snævre passage mod lyset fra søen langt fremme, og dykkerne hænger som i det fri. Man kan ikke se nogen som helst partikler i vandet, så det er en helt mageløs oplevelse. Der er ikke meget liv, men man kan være heldig at finde en ørred eller to i de mørke huler mellem stenene. De fleste fisk holder dog til længere ude i...

Log ind for at se fulde artikler eller opret gratis profil hvis du endnu ikke har et login på DYK. Begge dele gør du her.

Få også DYK magasinet hele året rundt ved at abonnere her: DYK Magasinet

Læs også