DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hent RSS feed  NYHEDSBREV

  Danmark  Danmark
Deep South – på vragdyk i sydlige Lillebælt
Masten ligger på langs af vraget på Kuffen, som var den afmonteret. I agterenden er der flere spændende ting at se på.
Deep South – på vragdyk i sydlige Lillebælt
Roret på Erik ligger på bagbords side og er forholdsvis intakt. Går man tæt på, så dukker detaljerne op.
Deep South – på vragdyk i sydlige Lillebælt
Masser af dødningehånd og sønelliker pryder vragene i det sydlige Lillebælt.
Deep South – på vragdyk i sydlige Lillebælt
Rundt omkring på vragene er der stadigvæk mindre ting at se, men man skal lidt ud i hjørnerne.
Deep South – på vragdyk i sydlige Lillebælt
Resterne af en sko på Erik er det eneste menneskelige vidnesbyrd på det flot begroede vrag – heldigvis.
Deep South – på vragdyk i sydlige Lillebælt
Strøm er sjældent et problem i farvandene omkring Als, så der er tid til lidt afslapning i overfladen.
Deep South – på vragdyk i sydlige Lillebælt
Styrehuset på Inger Klit er fantastisk flot begroet med sønelliker, og der er god plads til en tur derinde.

Deep South

– på vragdyk i sydlige Lillebælt

Tekst og foto Ulrik Westphal
Egentlig er vi danskere heldige – især de af os, som kan lide at vragdykke. Der er relativt korte afstande til havet, uanset hvor i landet vi bor. Dybderne er moderate, og så er vi et af de lande i verden, hvor antallet af vrag pr. kvadratmeter havbund er størst. Så det er faktisk bare med at få pakket udstyret og få noget vand over hovedet. Men hvor skal man tage hen?

Als er et godt sted, som måske går de flestes næser forbi. Rundt om denne syddanske ø er der masser af fine vrag, som er lettilgængelige, og der er stor variation blandt vragene. De spænder fra 1700-tallet og frem til 1970´erne. Selvfølgelig er nogle af de ældste vrag meget nedbrudte, men den lave saltholdighed i vandet i det sydlige Lillebælt og Vestlige Østersø er medvirkende til, at især træværk ikke forsvinder så hurtigt som længere nordpå. Og så har første og anden verdenskrig også bidraget med flere forskellige vrag. Både fly, ubåde og skibe. Men af disse er der meget lidt tilbage – på nær ét. S 103 er et af de legendariske vrag fra anden verdenskrig, der er rimelig intakt, og det befinder sig på havbunden ud for Als. At der har været fritidsdykkere på vraget, er fakta, men at der stadigvæk er dykkerforbud på vraget, er også fakta. Så derfor er der intet om dette vrag i denne artikel. Men når forbuddet engang ophæves, må vi håbe, at S 103 ikke har ”mistet” nogle af de ting, som garanteret gør det en del dyk værd. Så ligegyldigt hvilken type vrag man er til, kan man få sine ønsker opfyldt i farvandene omkring Als.

Kaffebord
Det forholdsvist ferske vand, der omgiver Als, har en saltpromille på omkring 16, hvilket er det halve af Nordsøen. Det bevirker som sagt, at især træværket på vragene ikke forgår i samme tempo som fx i Kattegat. Altså har man større chancer for at se detaljer på de mange vrag, som ligger i området, såfremt disse er lavet af træ. Vejret i området er sjældent så hårdt som andre steder, og dette er også med til at bevare vragene.
Vandet er næringsrigt, og den megen næring kommer især fra de mange floder, som udmunder i Østersøen. Mængden af alger i vandet kan derfor være høj i sommerhalvåret. Så undervandsfotograferne har ikke de bedste betingelser i årets varmeste måneder. Men dykkere uden kamera kan faktisk hente en hæderlig sigt på de kanter – også om sommeren. Området byder dog oftest på god sigt i vinterhalvåret, så er man ude efter de bedste forhold, er det den kolde tid, man skal foretrække her i den ferske del af Lillebælt, i hvert fald hvis det kun gælder vrag.
At tage på dykketur i det sønderjyske, er altid en fornøjelse. Masser af rare mennesker, godt humør, ukompliceret dykning samt en dialekt, som kan volde især storbymennesker en del besvær, til morskab for de lokale. Sønderjyder er et gæstfrit folkefærd. Det var jo dem, der opfandt det sønderjyske kaffebord, som jo er noget af et traktement, man ikke finder magen til i Kongeriget. Så husk lige at sætte god tid af til dette, hvis du skulle være så heldig at rende ind i en indbydelse under en dykketur i det sønderjyske.

Kuffen
På en lang dansk sommerdag lagde vi ud med at besøge Kuffen. Der findes en del af disse små hollandske lastfartøjer rundt omkring på bunden af de danske farvande. Men det er også stadig muligt at se dem sejlende rundt på overfladen endnu i form af...

Log ind for at se fulde artikler eller opret gratis profil hvis du endnu ikke har et login på DYK. Begge dele gør du her.

Få også DYK magasinet hele året rundt ved at abonnere her: DYK Magasinet

Læs også