DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hent RSS feed  NYHEDSBREV

  Biologi  Biologi
Delfiner - Myten lever
Delfiner - Myten lever
Delfiner - Myten lever
To plettede delfiner i en indstuderet dans. Når de parrer sig, foregår det ligeledes bug mod bug.
Delfiner - Myten lever
Man har kun studeret delfiner i omkring 50 år. De første studier var af delfiner i fangenskab og mange af de teorier, der blev fremsat dengang, var rene gisninger. Med udvikling af moderne forskningsudstyr og mulighed for at iagttage vilde delfiner, har vi lært betydeligt mere om delfiners fysiologi og adfærd. Men med nye observationer, dukker der igen mange nye spørgsmål op, spørgsmål hvor vi spændt må vente på svarene – eller gisne.
Delfiner - Myten lever
Delfiner - Myten lever
Delfiner - Myten lever
Om lidt får sardinerne et slagtilfælde. Det var delfinerne, der opfandt dynamitfiskeriet...
Delfiner - Myten lever
Man har størst chance for at komme tæt på vilde delfiner hvis man kun bruger snorkel. Lyden af bobler skræmmer dem nemlig.
Delfiner - Myten lever
Delfinens rolle i antikkens overtro har formentlig været at ledsage de dødes sjæle til dødsriget. I antikke grave omkring Sortehavet har man fundet delfinfigurer i hænderne på de afdøde.
Delfiner - Myten lever
Når delfinerne kommer tæt på båden er det om at tage den med ro. Så oplever du måske det her!
Delfiner - Myten lever
Normalt er det kun tamme delfiner, der lader scubadykkere komme så tæt på.

Delfiner

- Myten lever

Tekst: Per Forup Larsen; Foto: Stephen Wong og Martin Örnroth
En rigtig delfin har lang næse, en bule i panden og smiler altid. En rigtig delfin er et stort legebarn, der elsker at ride på skibes bovbølger. Men findes der også forkerte delfiner? Eller svarer delfiner med andre ord til den næsten medfødte opfattelse, vi har af hvad en delfin er? DYK går tæt på de populære havpattedyr med den nyeste viden om vores allesammens kæledægger. Kun omkring halvdelen af alle kendte delfiner svarer til den opfattelse, som de fleste af os har af en ’rigtig’ delfin, nemlig en delfin, der ligner Flipper fra tv-serien. Men spækhuggeren og dens mindre slægtninge dværg- og halvspækhuggerne er også delfiner. De er effektive rovdyr, der gerne jager delfiner og andre mindre hvaler. Grindehvalen er også en delfin, hvilket måske for mange vil sætte færingernes årlige grindedrab i et mere uhyggeligt lys. Og hvad med de ’rigtige’ delfiner? Svarer de virkelig til det billede af delfiner, som vi er vokset op med? At de er fantastiske skabninger med en høj intelligens og en fabelagtig fysiologi er der ingen tvivl om...

Delfin viden

Og gud sagde: Lad der blive lyd! Og der blev lyd. Sådan ville skabelsesberetningen nok lyde, hvis den blev fortalt af delfiner. Lyd transporteres over fire gange hurtigere i vand end i luft, og over længere afstande. Derfor er det ikke underligt, at høresansen er den vigtigste af delfinernes sanser. Delfiner har også et udmærket syn, både under og over vand, men i dårlig sigt har de ikke megen glæde af det. Delfiner har ikke noget ydre øre, kun en forbavsende lille øreåbning, der fører ind til en øregang, som ender blindt. Herfra fortsætter en smal streng til delfinens indre øre. Men også underkæben fungerer som en del af høreorganet. I underkæben findes en oliefyldt kanal, der fungerer som lydleder. Bagest på underkæben er et papirtyndt område, et lydvindue, hvor lyden ledes igennem til det indre øre. 

Delfiner har en fabelagtig hørelse. De kan høre hele spektret fra de lave frekvenser, som en svømmende fisk frembringer, helt op til lydbølger på over 250.000 hertz. Til sammenligning kan mennesket ikke høre lyde på over 20.000 hertz.

Ekko

Delfiner benytter sig af ekkolokalisering, når de skal finde og opspore bytte i dårlig sigt. En delfin kan ved hjælp af denne sans lokalisere et objekt på størrelse med en tennisbold på 100 meters afstand. Ekkolokaliseringen foregår ved, at delfinen udsender kliklyde med en bestemt frekvens. Når lyden rammer et objekt, reflekteres den til delfinens øre, der sender en impuls videre til hjernen, hvor signalet tolkes. Delfiner ’ser’ ved hjælp af ekkolokalisering. Delfiner er også i stand til at ’kigge’ ind i kroppen hos artsfæller eller byttedyr. Hvad de bruger denne evne, til er uvist. Måske er det bare en del af den måde de opfatter verden på, ligesom når nogle insekter opfatter ultraviolet lys. 

Delfiner har ingen stemmebånd. De frembringer lyd ved hjælp af luftrøret, der fører fra åndehullet oven på hovedet, via næsehulen til lungerne. Bag delfinens bule i panden findes et oliefyldt organ, der kaldes melonen. Den samler eller spreder de lyde, som dyret udsender. Delfiner ændrer ofte frekvensen af kliklydene afhængigt af, hvad de vil undersøge. Lyde med lav frekvens transporteres længere under vandet. Kliklyde med høj frekvens giver et mere præcist billede, og benyttes når delfiner jager byttedyr på nært hold. I naturen udsender delfiner med jævne mellemrum lyde med en frekvens på omkring 7.000 hertz. Man mener, at denne lyd fungerer som et ekkolod, der hjælper delfinen til at danne sig et billede af omgivelserne.

Delfiner er i stand til at paralysere byttedyr, fx en fisk, ved hjælp af chokbølger, så de er nemmere at snuppe. Det sparer energi i forhold til, at den større delfin skulle jage rundt efter en mindre og mere adræt fisk. Delfiner kan gøre det på to måder. Den ene måde er ved hjælp af kraftige haleslag. Den strategi benytter spækhuggere sig fx af, når de jager sildestimer. Men delfiner er også i stand...

Log ind for at se fulde artikler eller opret gratis profil hvis du endnu ikke har et login på DYK. Begge dele gør du her.

Få også DYK magasinet hele året rundt ved at abonnere her: DYK Magasinet

Læs også