DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hent RSS feed  NYHEDSBREV

  Skandinavien  Skandinavien
Klippevægge, der er dækket med dødningehånd, skal man til Sveriges vestkyst for at finde.
Den svenske vestkyst – fire favoritter
Ligesom mange andre havdyr findes disse hvirvelorme i Kattegat ned til Øresund. Derefter er saltholdigheden for lav til dem. Arten på billedet hedder Prosthecereus vittatus.
Den svenske vestkyst – fire favoritter
Nede på lerbunden ved Svartskären på omtrent 35 meters dybde plejer man at kunne se kosterpiperensere, Kophobelemnon stelliferum.
Den svenske vestkyst – fire favoritter
Området omkring Kosterøerne er formodentlig det eneste sted i Sverige, hvor man kan se sømrokke.
Den svenske vestkyst – fire favoritter
Ved nordøstsiden af Ärrholmen er klippevæggen dækket af dødningehånd. Dette er et meget taknemmeligt sted for vidvinkelfotografen.
Den svenske vestkyst – fire favoritter
Den 17 meter dybe grund ud for Ärrholmen ved Väderøerne er meget artsrig. Den relativt sjældne syvarmede søstjerne Luidia ciliaris er fundet her.
Den svenske vestkyst – fire favoritter
Ude på den sandblandede lerbund ved Släggö på 20 meters dybde finder man ofte blæksprutter. Her ser vi en anderledes art, som hedder Allotheuthis subulata. Denne og flere andre arter kan man møde her.
Den svenske vestkyst – fire favoritter
For at dykke ved Jämningarna skal man ud med båd. Det løser man lettest ved at kontakte Oxygene Lysekil. De arrangerer bådture i Lysekils skærgård under den isfrie periode.
Den svenske vestkyst – fire favoritter
Vender man sten fra cirka 20 meters dybde, plejer man at kunne finde marmorkrabben, Xantho pilipes ved Jämningarna.
Den svenske vestkyst – fire favoritter
Om natten ser man ofte store leopardplettede kutlinger, som står frit ude på bunden ved Jämningarna.
1 af 10

Den svenske vestkyst

– fire favoritter

Tekst og foto: Anders Salesjö/Undervattensbilder

Den svenske vestkyst er det oplagte mål for dykkere, som elsker mærkelige dyr og farvestrålende fotomotiver. Her er klippevægge, der er dækkede af koraller, anemoner og søstjerner. Kulørte fisk, krabber og hummere forgylder næsten altid dine dyk. Vi tager en tur mellem fire favoritdykkesteder langs Vestkysten, hvor vi er i gode hænder hos marinbiologen og vestkystbeboeren Anders Salesjö.

Jeg husker, da jeg i tidernes morgen begyndte at dykke. Efter at være avanceret fra svømmepølen lavede jeg mine første dyk i åbent vand i søen Vättern. Det hele var nyt og spændende. Jeg syntes, det var helt fantastisk bare at trække vejret under overfladen. Når jeg så desuden fik øje på skaller, gedder eller aborrer, så indfandt der sig en følelse af at svæve rundt på en lyserød sky. Efter Vättern fulgte yderligere en del dyk i søer, men lidt senere gik turen til Vestkysten. Her åbnede en helt anden verden sig for mig: hummere og krabber, koraller og gopler, søstjerner og søpindsvin, farvestrålende fisk og en masse mærkelige skabninger, som jeg overhovedet ikke kunne kende igen. Det her var bare for godt til at være sandt! Hvordan kunne jeg have misset det? Denne fantastiske verden måtte jo have været der hele tiden. Så tæt på, men alligevel så fremmed og totalt anderledes. Jeg husker det som om, det var i går, på trods af det snart er 30 år siden. Den dag, jeg lavede mine første vestkystdyk, ændredes mit liv. Jeg kunne bare ikke få nok af at være dernede blandt alle de fascinerende livsformer. Siden da har jeg ofte set tilværelsen mellem dykkene som et nødvendigt overfladeinterval. Mit liv har jeg levet under overfladen, ikke på land. Fra at have været et indlandsmenneske flyttede jeg ud til Vestkysten, hvor havet snart optog mit liv fuldstændigt. Jeg blev dykkerinstruktør, marinbiolog, undervandsfotograf og lærer i marinbiologi. Det er en karriere, jeg ikke har fortrudt et eneste minut af mit liv.

Derfor er Vestkysten unik
Vestkystdykningen forandrede mit liv, men hvad er det så, som gør Vestkysten så speciel? Det er det eneste sted langs hele Sveriges lange kyst, hvor man kan opleve kontakt med det øvrige verdenshav. Det er her, saltvandet kommer op på fuld marin saltholdighed på 3,5 %. Overalt langs den svenske kyst er overfladevandet ferskere, men når vi kommer et lille stykke under overfladen i Bohuslän, når vi den højeste saltholdighed, som findes langs kysten. I denne høje oceaniske saltprocent trives så godt som alle marine plante- og dyrearter. De marine organismer har nemlig gennem tiden tilpasset sig til netop denne saltkoncentration. I en lavere saltholdighed er det betydeligt færre livsformer, som kan trives. Langs Sveriges kyst findes derfor en meget tydelig gradient over antallet af marine plante- og dyrearter. Længst oppe i Østersøen er der kun meget få havlevende organismer, men derfra øges antallet af arter gradvist, jo længere mod syd vi kommer. Ved Øresund stiger såvel saltholdigheden som antallet af dyrearter dramatisk, og derefter bliver der bare flere og flere marine dyr, jo længere op i Kattegat, vi kommer. Det er altså ikke uden grund, at Sveriges første marine nationalpark, Kosterhavet, ligger i nærheden af den norske grænse.
På den svenske vestkyst møder man klippevægge, der er dækkede af koraller, anemoner og søstjerner. Og det er også her, man finder fisk som...

Log ind for at se fulde artikler eller opret gratis profil hvis du endnu ikke har et login på DYK. Begge dele gør du her.

Få også DYK magasinet hele året rundt ved at abonnere her: DYK Magasinet

Læs også