DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hent RSS feed  NYHEDSBREV

  Praksis  Praxis
Reducer blymængden og red dagen
1 af 1

Drop blyet!

– ulykker og næsten-ulykker med vægtbælter

Af Robert N. Rossier
Hvad er mere simpelt end en nylonrem med nogle blyvægte på? Det er i hvert fald svært at forestille sig, at en sådan indretning kan skabe problemer. Den sørgelige sandhed er dog, at blybælter forårsager det ene problem efter det andet – simpelt eller ej.

Problemer med blybælter indtager fjerdepladsen på listen over ulykker og næsten-ulykker forårsaget af dykkeudstyr. Det kan man læse i en artikel i Diving Incident Monitoring Study (DIMS), som er forfattet af SPUMS (South Pacific Undersea Medical Society). Artiklen fortæller, at vægtbælter (herunder andre vægtsystemer som fx integreret bly) var indblandet i 7 procent (33 episoder af 457) af de udstyrsrelaterede ulykker og næsten-ulykker og de havde betydning i 12 procent af de rapporterede skader. Undersøgelsen begrænser sig til dykning i Australien.
I virkeligheden er mange moderne vægtsystemer betydeligt mere komplicerede end den simple model med bly på et bælte. Øget kompleksitet resulterer næsten uundgåeligt i, at antallet af uheld øges. Bælter med vægtlommer har et hav af samlinger og syninger. En række uens materialer er sammensyet eller sammennittet. Til tider går syninger eller nitter op, så nogle af vægtene falder ud af deres lomme. Og integrerede systemer kan være svære at udløse.

Alverdens vægte
En lang række problemer kan opstå på grund af selv det simpleste vægtbælte. DIMS-rapporten opremser følgende:
– Bæltet løsnede sig og forårsagede hurtig opstigning.
– Bæltet eller enkelte vægte gik løs ved opstigningen.
– Bæltets frie ende (tavsen) viklede sig ind i noget.
– Bæltespændet gik op.
– Vægte faldt ud af vægtlommer.
– Bæltet sad fast i øvrig udrustning og kunne ikke dumpes.
– Bæltet gled rundt under dykket så spændet havnede på ryggen under flasken.

I følge rapporten kan man blandt problemerne med vægtbælter se episoder med trykfaldssyge og arteriel gasemboli. Nogle resulterede i dødsulykker.

Ulykkesstudier
– En 50-årig med blot fem dyk. Under dykket kom han væk fra sin dykkemakker og gik tom for luft. Uheldigvis havde han sat vægtene forkert på bæltet. Han kunne ikke nå spændet for at dumpe bæltet. Han blev fundet bevidstløs og kunne ikke genoplives.
– En 31-årig dykker foretog et langvarigt dyk med sin makker på blot 4,5 meter. Ved slutningen af dykket gik de i overfladen. De begyndte at svømme mod stranden i stærk modstrøm. Et sted på vejen på forsvandt den 31-årige under vandet. Han blev først fundet en måned senere. Efterforskerne fandt ud af, at han havde forsøgt at dumpe vægtbæltet. Men det var fastgjort i remmene til hans BCD.
Under uddannelsen får elever gang på gang at vide, at de ikke må fastgøre andre remme til vægtbæltet. På samme måde må man heller ikke fastgøre vægtbæltet til anden udrustning.
– En 65-årig foretog et solodyk for at bjærge en stige, som han havde tabt. Dybden var bare cirka seks meter, men stærk strøm gjorde bjærgningen kompliceret. Da han tog udstyret på, begik han to alvorlige fejl. Han tilsluttede ikke luftslangen til BCD’en og han spændte vægtbæltet hen over lavtryksslangen til regulatorens andettrin. Han hoppede i vandet, gik ned og blev ført væk af strømmen...

Log ind for at se fulde artikler eller opret gratis profil hvis du endnu ikke har et login på DYK. Begge dele gør du her.

Få også DYK magasinet hele året rundt ved at abonnere her: DYK Magasinet

Læs også