DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hent RSS feed  NYHEDSBREV

  Viden  Vetenskap
Dykkerfysikkens alfabet – Henrys lov
Dykkerfysikkens alfabet – Henrys lov
1 af 1

Dykkerfysikkens alfabet

Om dykningens fysiske grundlove – og deres ophavsmænd

Tekst: Jesper Kjøller Grafik: Charly Nielsen

I denne artikelserie kan du genopfriske tidligere lærdom samt forhåbentlig tilføje endnu en par aspekter. Vi har i hvert nummer gennemgået de basale grundlove og deres ophavsmænds liv og levned.

Den viden, vi har om vores fysiske reaktioner på vand og tryk, skylder vi først og fremmest fem herrer, der tilfældigvis har arrangeret sig kronologisk og næsten alfabetisk: Arkimedes, Boyle, Charles, Dalton og Henry.

I vores gennemgang af dykkerfysikkens alfabet er vi nået til H som i Henry.

Vi ved alle, at fast stof kan opløses i en væske – når vi fx putter sukker i kaffen. Også gas kan opløses i væske, men da gasser ofte er både lugt- og smagsløse og samtidige er usynlige, er det sjældent, vi tænker over det. Men når vi ser en sodavand før og efter kapslen skrues af, er det nu alligevel tydeligt, at der kan være gas i en væske. Når trykket falder, udskilles gassen fra væsken og der dannes bobler.
Henrys Lov forklarer, hvorfor en sodavand bruser, når den bliver åbnet. Og det er på grund af denne lov, at du skal planlægge dit dyk med en tabel eller dykkecomputer for at tage højde for virkningen af det nitrogen, din krop absorberer under dykket.
Årsagen er, at molekylerne i en væske er så langt fra hinanden, at der er plads til gasmolekylerne i mellem dem. Og det interessante er, at gassen, selvom den er ”inde i” væsken, stadig opfører sig som en gas.
Men hvor meget gas kan der være i en væske? Det er det, Henry forklarer i sin lov, der siger:

Mængden af gas, der vil blive absorberet i en væske ved en given temperatur, er ligefrem proportional med gasartens partialtryk.

Det betyder, at hvis fx 0,05 gram nitrogen absorberes i en liter vand ved en atmosfæres tryk og ved en temperatur på 20 grader C, så vil 0,5 gram nitrogen (altså ti gange så meget) absorberes i vandet, hvis trykket hæves til 10 atmosfærer. Når trykket sænkes igen, vil gassen igen forlade væsken. Og det er det, der sker under en opstigning.
I øvrigt hjælper Henrys Lov også med transporten af gasser til og fra kroppens væv. Selvom hovedparten af oxygenet transporteres af de røde blodlegemer er der også oxygen mættet i blodplasmaen på grund af det atmosfæriske tryk.

Henrys liv
Kemikeren William Henry (1774-1836) boede ligesom Boyle og Dalton i England. Henry havde en doktorgrad i medicin fra Edinburg. Men hans dårlige helbred forhindrede han i at praktisere som læge, så derfor vendte han sin opmærksomhed mod forskningen og kemien i stedet. Ellers ved vi ikke så meget om hans gøren og laden, ud over, at han endte med at tage sit eget liv.

Alfabetet
Således slutter vores serie om de alfabetisk ordnede forskere, der alle har bridraget til vores forståelse af kroppens reaktioner på tryk under et dyk. Dog er det ærgerligt, at Henry ikke hed noget med E. Det havde gjort det helt perfekt.

Archimedes lov Husk på grækeren i badekarret …

Boyles Lov siger noget om hvordan tryk påvirker, volumen og tæthed og dermed vores opdrift.
Husk på B som i Buoyancy.

Charles’ Lov introducerer temperaturen som en faktor, der påvirker forholdet mellem tryk, volumen og tæthed.
Husk på C som i Celsius.

Daltons lov siger noget om de enkelte...

Log ind for at se fulde artikler eller opret gratis profil hvis du endnu ikke har et login på DYK. Begge dele gør du her.

Få også DYK magasinet hele året rundt ved at abonnere her: DYK Magasinet

Læs også