DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hent RSS feed  NYHEDSBREV!

Farsund har det hele

Tekst og foto: Casper Tybjerg

Efter fire timer i bil og mindst lige så længe på en færge fra Danmark og medfølgende skyhøje forventninger, er min eneste tanke lige nu, at jeg er skuffet over sigten. Men på fem meters dybde skifter vandet pludselig temperatur og sigten bliver mindst 20 meter bedre.

Mit første natdyk i Farsund blev gennemført i september 2002. Dengang vidste jeg stort set intet om stedet. Via internettet var jeg kommet i kontakt med en lokal dykker, som hårdnakket påstod, at Farsund har det meste af Norges undervandsnatur repræsenteret inden for 30 minutters sejlads. Dette var naturligvis en påstand, som jeg var nødt til at kigge nærmere på.
Natten er mørk som kul. I overfladen opdager jeg, at min hovedlygte er gået i stykker. Backuplygten løber tør for batteri i løbet af fem minutter, og jeg må fortsætte gennem resten af natdykket uden lyskilder. Det er imidlertid ikke noget problem. Vandet er så klart, at jeg ganske enkelt følger med i lyskeglerne fra de to dykkere, som svømmer forrest. Turen går ned langs en lodret klippevæg. Der er over 200 meter dybt og der er masser af liv i vandet. Der er absolut ingen strøm, så det er intet problem at hænge stille og vægtløs i det mørke univers. Store torsk gemmer sig i dybe sprækker i fjeldet, og søanemoner i alle regnbuens farver har fundet hæfte på væggen. Pludselig markerer min makker, at han har fundet noget spændende og i samme øjeblik kommer en grå silhuet glidende forbi mit hoved. Pighaj! Aldrig før har jeg oplevet så spændende natdykning.
Siden dengang har jeg været på mange dykkerture til Farsund, gerne to til tre gange om året. For den lokale dykker havde ret. I området omkring Farsund ligger svimlende dybe fjorde med lodrette vægge, man finder strømrige sunde med masser af vandtransport, store sandbanker, der næsten minder om en dansk havbund, skærgården med sine udbredte tangskove og ikke mindst et utal af vrag. Der er nok dykkersteder til flere hundrede dyk, og jeg har endnu aldrig haft et dyk, som ville kunne betegnes som under middel.

Fjorden
Hvis man vil have vand over hovedet og samtidig under svømmefødderne, skal man hoppe i en båd og sejle ind i en af de dybe fjorde, som findes i området. Overfladevandet kan være koldt og grumset, men sigtbarheden på dybere vand er som regel rigtig god.
Dykningen kan foregå langs skråninger eller lodrette vægge, og her er dybt nok til, at selv den mest nitrogenhungrende dykker kan få tilfredsstillet sine behov. På 40 meters dybde er der stadig ingen tegn på, at man er ved at nå til bunden. Hvis man kigger nedad, vil man opdage, at vandet er sort som kul. Vi lavede dybdemålinger med ekkolod i efteråret 2002, men kan stadig ikke sige præcist hvor dyb fjorden er, da udstyret ikke kunne måle dybder på mere end 250 meter...
Et af det bedste dykkersteder i Fjorden er den massive fjeldvæg, Knyggen. Her rejser et stort fjeld sig lodret op af vandet, og undervandslandskabet er meget dramatisk. Det gælder om at have godt styr på sin opdrift og om at kigge ofte på dybdemåleren, for der er virkelig langt til bunden. Der er så mange ting at kigge på, at man nemt kommer til at glemme tid og sted. Sigtbarheden er som...

Log ind for at se fulde artikler eller opret gratis profil hvis du endnu ikke har et login på DYK. Begge dele gør du her.

Få også dit eget dykkermagasin 20 gange om året ved at abonnere her: DYK NetMag

Fakta

Hvor Farsund ligger cirka to timers kørsel fra Kristiansand. Tag hovedvejen fra Kristiansand mod Stavanger og drej fra mod Farsund i Lyngdal.

Hvornår Hvis man har mod på det, kan man dykke i Farsund året rundt. Vinteren er dog streng, og man skal ikke regne med at kunne gennemføre lige så mange dyk, som det ville være tilfældet om sommeren eller efteråret.

Hvordan Der er mulighed for at tage på ture med den lokale dykkerklub – eller blot købe sig til luftfyldning og efterfølgende dykke på egen hånd.

Ikke-dykkere Hvis man har familiemedlemmer, der ikke dykker, er der ingen grund til at fortvivle. Der er masser af andre aktiviteter i området. Vandring, vandsport, museer og små, hyggelige kystbyer danner tilsammen rammen om områdets helt specielle og venligtsindede atmosfære.

www Kontakt www.farsund-undervannsklubb.com. Den lokale dykkerklub er en god kilde til information, hvis man er nysgerrig efter at besøge et af områdets vrag.
På www.farsund2000.com, www.visitsorlandet.com og www.sorlandet.com er der samlet mange informationer om området.

Havets frugter
Ud over oplevelserne under vand, er der mange andre lækre sager at hente på bunden. Har man aldrig før prøvet kammuslinger, kan det virkelig anbefales at fange et par håndfulde under dykket, hvis man ellers kan finde dem. Man tager den store, hvide lukkemuskel ud af muslingerne, og skærer den i tynde skiver. Herefter svitses det fine kød ganske kort på panden i hvidløgsolie. Læg nu kødet tilbage i den rensede muslingeskal, og hæl en smule fløde hen over. Skær skiver en af ost, og læg disse over muslingen. Det hele lægges i ovnen og bages ved cirka 200 grader i 10 minutter. Resultatet smager vidunderligt!

Læs også