DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hent RSS feed  NYHEDSBREV

  Rejse  Resa
Filippinerne – Puerto Galera
Eftermiddagens sidste dyk tages ikke langt fra dykkercentret.
Filippinerne – Puerto Galera
Lysende orangefarvede juvelfanebarser svæver overalt over det kulørte og artsrige rev ved Verde.
Filippinerne – Puerto Galera
Ved Small Canyons. Man bevæger sig ind og ud mellem dale flot overgroet med kulørte koraller og omgivet af en ‘himmel’ fyldt med kulørte fisk.
Filippinerne – Puerto Galera
Tre på stribe ved stævnen af et af Sabang-vragene, stålskroget fra en 12 meter lang sejlbåd.
Filippinerne – Puerto Galera
Alice ved stævnen af den vietnamesiske fiskerbåd. Det meste af den gamle træbåd er i dag faldet sammen.
Filippinerne – Puerto Galera
De ufatteligt smukke mandarinfisk hygger sig på husrevet. Præcis klokken kvarter i seks starter legen hver dag året rundt.
Filippinerne – Puerto Galera
Filippinerne – Puerto Galera
Filippinerne – Puerto Galera
En porcelænskrabbe fisker plankton med sine vifteformede munddele.
Filippinerne – Puerto Galera
Nærkontakt med en nøgensnegl med det klingende navn Chomodoris magnifica.

Filippinerne

– Puerto Galera

Af Lene og Claus Topp
Dykningen i Filippinerne kan være af blandet kvalitet. Dynamit og cyanid har mange steder sat sine spor. Puerto Galera havnede dog straks, og med glamour, i skuffen med Filippinernes absolutte perler. Er Puerto Galera nummer ét i verden hvad angår artsrigdom? Vi ved det ikke, men en ting er sikkert: her er en ufattelig høj koncentration af marine arter.

På vej ud i dykkerbåden sidder Alice og ‘spiller’ på den ene af sine svømmefødder, som var det en elektrisk guitar – og over for sidder en gruppe tyske dykkere på rad og række og svinger frem og tilbage, som om de befandt sig i en anden bayersk bier-stube. Efter nogle få dage her ved Small La Laguna er vi ikke længere overraskede. Dette er nemlig en ganske almindelig dag med ABWonderdive, det danske par Alice og Bjørns eventyrlige dykkercenter nær Puerto Galera i Filippinerne.
Small La Laguna ligger i gåafstand fra Sabang by, hvor der er masser af forskellige restauranter, musik og fest – og glædespiger. Vi nyder det første hver eneste aften, men synes ikke så godt om det sidste – men sådan er det jo.
I vandet ud for Sabang by finder vi Sabang-vragene. Vragene ligger i sandede og tyndt bevoksede søgræsområder, og er fine at dykke på både om dagen og efter mørkets frembrud. Dybest på omkring 23 meter vand ligger stålskroget af en 12 meter lang sejlbåd. Båden blev sænket for nogle få år siden med det formål at skabe et kunstigt rev. Vraget er endnu ikke overgroet særligt meget, men det skal nok komme. En flok flagermusfisk holder til i området, og er tydeligt vant til at blive fodret, for de kan nemt lokkes til ved at knipse lidt med fingrene.
Et ældre trævrag fra en gammel vietnamesisk fiskerbåd ligger på omkring 16 meter. Skroget er delvist faldet sammen, men stævnen står stadig og peger smukt mod overfladen. Vraget har masser af beboere, og vi finder ikke mindre end tre tudsefisk i forskellige farver – en er sort som kul, en ligner et koralrev, og en har en gråblå farve. Vi finder også en muræne, der kigger ud fra sit hul sammen med en sværm af kamelrejer. En pudsereje går i gang med at rense dens mund og de lange antenner stikker ud til alle sider. Et ægteskab, der bestemt bygger på en høj grad af tillid!
Et andet vrag ikke langt fra Sabang-vragene er M/V Almajane, der er et gammelt filippinsk fragtskib. Almajane blev sænket så sent som i 2003, og ideen var også her at skabe et kunstigt rev. Skibet blev derfor grundigt renset for alt skadeligt, inden hun perfekt blev stedt til hvile på sin køl på 30 meter. Almajane er stadig et ungt vrag, og derfor ikke specielt overgroet, men hun er nem at svømme igennem også for folk, der ikke er deciderede vragdykkere. Da vi dykkede på vraget, var der moderat til hård strøm, og vi var nødsaget til at blive inde i strømlæ i skroget af Almajane. Vi kom altså ikke helt ned til bunden.
Søheste og andet mystisk kravl
Vi er på vej mod Sabang Point, og Alice og Bjørn er med os. Vi skal finde tre små viftekoraller på omkring 26 meters dybde, som skulle være hjem for en lille gruppe pygmæsøheste. Strømmen kan bestemt mærkes, og det er godt at have stedkendte med. Vi finder vifterne, og spotter, ved hjælp af Alices lygte, otte små heste. Det er svært at fotografere, for strømmen rykker, men vi bliver vedholdende ved at forsøge indtil et minut før dekompression. Så...

Log ind for at se fulde artikler eller opret gratis profil hvis du endnu ikke har et login på DYK. Begge dele gør du her.

Få også DYK magasinet hele året rundt ved at abonnere her: DYK Magasinet

Læs også