DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hent RSS feed  NYHEDSBREV!

  Praksis  Praxis
I form til dykning - Lad værre med bare at træne - Træn rigtigt
Når du har mærket, hvad det vil sige at ramme din maksimale puls, så kender du dig selv langt bedre. Her er dog tale om avanceret træning, der kræver en god instruktør.
I form til dykning - Lad værre med bare at træne - Træn rigtigt
Når man fx klatrer så træner man samtidig med, at man udøver aktiviteten. Problemet med dykning er, at aktiviteten i sig selv ikke giver træning – den skal hentes andre steder.
I form til dykning - Lad værre med bare at træne - Træn rigtigt
I form til dykning - Lad værre med bare at træne - Træn rigtigt
I form til dykning - Lad værre med bare at træne - Træn rigtigt
I form til dykning - Lad værre med bare at træne - Træn rigtigt
I form til dykning - Lad værre med bare at træne - Træn rigtigt
Henrik Withen ... er 41 år og uddannet personlig træner samt Spinning Master Instructor. På hylden derhjemme står trofæer fra ti danske juniormesterskaber i atletik og vinderpræmier fra cykelløbene Sjælland Rundt (1997), København/Berlin (2001) samt en tredjeplads i Århus/København (2002). Henrik er en efterspurgt foredragsholder om idrætsfysiologi, biomekanik i relation til cykling, kost & ernæring og varigt vægttab. Han har uddannet mere end 1.500 spinninginstruktører og holdt oplæg på fitness conventions i USA, Tyskland, Holland, Frankrig, Sverige og Norge. Til daglig er han produktchef på Twinlab samt spinninginstruktør i Fitness.dk. Fritiden går bl.a. med windsurfing, landevejscykling og madlavning. Henriks motto er: Du er hvad du plejer at gøre.
I form til dykning - Lad værre med bare at træne - Træn rigtigt
I form til dykning - Lad værre med bare at træne - Træn rigtigt

I form til dykning

- Lad være med bare at træne - Træn rigtigt

Af Jesper Kjøller
Har du nogensinde tænkt på, hvad der er dit allervigtigste udstyr? Er det din dragt eller din regulator? Måske din flaske eller dykkecomputer? Nix, det er dig selv! Hvad nytter det at bruge penge og energi på at anskaffe og vedligeholde alskens kvalitetsudstyr og tage diverse dykkekurser, hvis du samtidig forsømmer den krop, som alt udstyret skal spille sammen med?

Omkring en sjettedel af jordens befolkning kan i dag beskrives som overvægtige. Der tales om global fedmeepidemi og en eksplosion af livsstilssygdomme. Vi sidder for meget stille, og har i det hele taget indrettet os så bekvemt, at vi næsten ikke behøver at røre en finger. Men vores krop er i virkeligheden konstrueret til fysisk arbejde, eller i hvert fald til at blive brugt meget mere. Og vi er godt klar over det. Det skyldes ikke uvidenhed. Vi bliver hele tiden tudet ørene fulde af budskaber og kampagner, der slår på tromme for en sundere og mere aktiv levevis, og man kan efterhånden ikke tænde for sit tv, uden at se et reality show, der handler om at tabe sig, eller om at omlægge sin livsstil. Det er vel derfor næppe nødvendigt at gentage alle de generelle gode grunde, der er til at spise sundt, kvitte smøgerne og få mere motion. Hvis du ikke allerede kender dem, har du enten opholdt dig på en øde ø de sidste 25 år, eller også er du bare uden for fornuftens rækkevidde. Vi vil derfor ikke spilde din tid med flere formaninger, eller løftede pegefingre, men i stedet sætte behovet for træning ind i et dykkemæssigt perspektiv.

Hvis du endnu ikke er i gang med en eller anden form for motion, og denne artikel kan være med til at give dig et skub, så du får bevæget dig lidt mere, så er målet nået. Og hvis du allerede får regelmæssig træning, kan vi forhåbentlig inspirere dig til at målrette dine anstrengelser endnu mere, så du tænker dykningen ind i din daglige træning.

Train hard, dive easy

I modsætning til fx erhvervsdykkere eller frømandskorpset, kan vi fritidsdykkere selv vælge tid og sted, når vi dykker. Er vejret for hårdt, eller føler vi os ikke på toppen på dagen, kan vi jo bare stå over dykket. Vi bestemmer selv. Denne valgfrihed gør, at man ikke behøver at stille helt de samme fysiske krav til fritidsdykkere som til professionelle. Vi skal ikke nødvendigvis have fysik som en elitesoldat eller olympisk atlet.

Dykning er i sin essens en afslappende aktivitet. Det går ud på at nyde vægtløsheden og have et langsomt og roligt åndedræt. Under dykket skal du helt ned i gear. Koncentreret, fokuseret, sansende, men aldrig anstrengt eller forpustet. Dykning er ikke træning.

Mange erfarne dykkere har en tendens til at fastholde, at de med deres rutine, vandfølelse og fornuftigt lave luftforbrug, ikke behøver at være i særlig god form. Men det afslører en manglende forståelse af, hvad deres hjerte og lunger gør for dem, når de dykker. Det handler nemlig ikke bare om et lavt luftforbrug. Der er mere på spil.

Al færden i naturen er kendetegnet af en vis grad af uforudsigelighed. Forholdene kan hurtigt skifte, eller uventede situationer kan opstå. Ethvert dyk kræver en vis form for anstrengelse, og ofte undervurderer vi, hvor meget vi faktisk intensiverer kroppens arbejde, når vi dykker. Vægtløsheden, vandets afkølende virkning og den generelle afslappede fornemmelse,...

Log ind for at se fulde artikler eller opret gratis profil hvis du endnu ikke har et login på DYK. Begge dele gør du her.

Få også dit eget dykkermagasin 20 gange om året ved at abonnere her: DYK NetMag

Fakta

7 GODE RÅD TIL RYGGEN

Mange dykkere har bøvl med ryggen. Ikke så underligt, da rygproblemer i forvejen plager omkring 75 % procent af befolkningen i større eller mindre grad, og vi dykkere slæber rundt på tungt udstyr før og efter dykket. Dertil kommer en noget unaturlig svømmestilling med nakken bøjet bagover og tunge blybælter om livet. Men du kan undgå eller reducere belastningen af din ryg og holde kiropraktoren lidt på afstand ved at følge disse råd, når du dykker.

1. Hold udstyret tæt til kroppen Hver gang du skal løfte, bære eller flytte dit grej, så hold det ind til kroppen i stedet for at holde det i strakte arme. Bær det ind mod brystet med begge arme, så belastningen bliver fordelt mest muligt.

2. Løft med lårene Brug altid dine stærke lårmuskler og ikke musklerne i din lænd, når du skal samle noget op fra jorden. Hold ryggen helt lige, lås rygsøjlen og sug maven ind, når du løfter. Undgå at vride i overkroppen under løftet. 

3. Gå i grejet Den bedste måde at bære dit grej over længere afstande er at tage det på. Tag BCD’en på ryggen og blybæltet om livet. Og gå hellere to gange, frem for at prøve at have det hele med på én gang.

4. Spred vægten Hvis du har brug for meget bly på dykket, så fordel det, så det ikke alt sammen sidder på din hofte og tvinger dig til en unaturlig stilling i vandet med stort svaj i ryggen.

5. Opfind hjulet Scubatasker med hjul sparer dig for mange ubehagelige transporter i lufthavne og på badebroer, og hvis du ofte har brug for at transportere dobbeltsæt, så er en sækkevogn den bedste investering du kan gøre.

6. Hjælp hinanden I stedet for at kæmpe med at få udstyret på og af, så få hjælp af din makker eller stil det på noget højt.

7. Gør det i vandet Overvej at tage udstyret af og på i vandet eller mens du sidder på bådens badeplatform, så du ikke skal stå med det på ryggen.

Fakta


Fordele ved bedre form

Du kan håndtere mere krævende forhold

Du har større margin til panikgrænsen

Du har reduceret risiko for trykfaldssyge og andre trykrelaterede skader

Du får et lavere luftforbrug og dermed længere dyk

Du undgår eller begrænser skader på grund af tunge løft eller forstrækninger

Du kan klare dig med mindre bly

Du laver et mindre plask, når du hopper i vandet, og du kan klatre tilbage i båden med en vis grad af værdighed i behold

Læs også