DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hent RSS feed  NYHEDSBREV!

  Vrag  Vrak
Fu Shan Hai - Bornholms Zenobia
Et par skibe kommer den nødstedte besætning på det dødsmærkede kinesiske fragtskib til undsætning. Fu Shan Hais størrelse er tydelig, når man ser det i forhold til de andre skibe.
Fu Shan Hai - Bornholms Zenobia
Fu Shan Hai - Bornholms Zenobia
Fu Shan Hai - Bornholms Zenobia
Fu Shan Hai - Bornholms Zenobia
Fu Shan Hai - Bornholms Zenobia
Videooptagelse fra den fjernstyrede undervandsrobot, der blev brugt for at få et overblik over skaderne og olieudslippet.

Fu Shan Hai

- Bornholms Zenobia

Af Jesper Kjøller
Siden kæmpeskibet Fu Shan Hai sank en forårsdag i 2003, tre sømil nord for Bornholm, har der været dykkeforbud på vraget – til stor ærgrelse for landets vragentusiaster. Men nu er der givet en dispensation til en gruppe tekniske dykkere, der med en stor ekspedition i august håber at kunne vise, at Fu Shan Hai kan dykkes sikkert.

Der sker kollisioner og skibsforlis hver eneste dag året rundt. Men det hører til sjældenhederne, at så store skibe som det 225 meter lange kinesiske fragtskib Fu Shan Hai går til bunds i dansk farvand. Og når det sker, er der ikke noget at sige til, at det kribler gevaldigt i danske sportsdykkere. Når skibet så oven i købet ligger tæt på Bornholm, og der ikke omkom nogen søfolk ved forliset, er det næsten ikke til at bære, at der ikke må dykkes på det. Nu har en gruppe af danske tekniske dykkere og vragentusiaster efter en ihærdig indsats og talrige ansøgninger modtaget en dispensation fra Søfartsstyrelsen, der har givet de glade dykkere en særlige tilladelse til at dykke på vraget. 

Tilbageblik

For at forstå baggrunden for dykkeforbuddet, så lad os lige spole filmen tilbage og se på, hvad det egentlig var der skete. Kollisionen mellem den kinesiske bulk carrier Fu Shan Hai og det cypriotiske containerskib Gdynia indtraf den 31. maj 2003 kl. 12:18 ca. tre sømil nordvest for Hammer Odde. Fu Shan Hai fik en omfattende lækage i bagbords side ved kollisionen.

Årsagerne til kollisionen, der fandt sted i dagslys, i god sigtbarhed og roligt vejr, er i følge Søfartsstyrelsens rapport uklar kommunikation mellem de to skibe samt en række små, og i sig selv ubetydelige procedurefejl, der sammenlagt fik ret uheldige konsekvenser for Fu Shan Hai. Der er intet, der tyder på, at kollisionen var forårsaget af fejl ved navigationsudstyret eller styresystemerne på de to skibe. Det var simpelthen menneskelige fejl og sjusk, der forårsagede sammenstødet, der aldrig burde være sket.

Efter kollisionen holdt Fu Shan Hai sig flydende, men stævnen fortsatte med at synke som timerne gik. Skibsføreren måtte indse, at skibet var i fare for at synke, og han udsendte en nødmelding. Besætningen havde kl.ca. 13:30 forladt skibet i to redningsbåde, hvorfra de blev samlet op af de både, der var kommet til assistance. De blev derefter sejlet ind til Bornholm. Skibsføreren, overstyrmanden og en maskinmester blev dog overført til et fartøj i nærheden, så de kunne assistere ved det efterfølgende arbejde. Kl. 20:49 den samme aften sank Fu Shan Hai på omkring 68 meters dybde. 

Lurende katastrofe

Fu Shan Hais forlis kom dette forår på alles læber og blev fulgt med spænding af landets medier. Der var nemlig fare for et olieudslip og en alvorlig miljøkatastrofe. Det gigantiske skib fragtede en uskadelig last af gødning, men ved sammenstødet gik der hul på fartøjets olietanke, og man frygtede en omfattende forurening af bornholmske og sydsvenske kyster. Noget af de i alt 1680 tons olie, som Fu Shan Hai medbragte som brændstof til sine maskiner på den lange vej fra Letland til Kina, slap ud i vandet, og olien ud drev mod Ertholmene og forurenede især Frederiksø og Græsholmen, der er reservat for tusindvis af havfugle. I tre døgn forsøgte mere end 150 mand at samle olie op af vandet og rense...

Log ind for at se fulde artikler eller opret gratis profil hvis du endnu ikke har et login på DYK. Begge dele gør du her.

Få også DYK magasinet hele året rundt ved at abonnere her: DYK Magasinet