DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hent RSS feed  NYHEDSBREV

  Rejse  Resa
Grønland – en ukendt undervandsverden
Vi bruger hundeslæde til at fragte udstyret hen til vrag/is-dykket på Borgin.
Grønland – en ukendt undervandsverden
En slapper i solen efter et fint dyk ved siden af et isbjerg, der er strandet nær Sisimiut.
Grønland – en ukendt undervandsverden
Søpungen Boltenia ovifera, ligner noget fra en anden planet.
Grønland – en ukendt undervandsverden
Det er ikke to hvalrosser, der er kommet op for at trække vejret. Det er nødvendigt med tykke dragter.
Grønland – en ukendt undervandsverden
Denne enorme troldkrabbe har fanget sig en tangspræl.
Grønland – en ukendt undervandsverden
Når man stiger ned til Borgin kan man tydeligt se markeringen i sneen, der hjælper dykkerne med at finde tilbage til hullet oven over.
Grønland – en ukendt undervandsverden
At isdykke på et velbevaret vrag som Borgin er en helt speciel oplevelse.

Grønland

– en ukendt undervandsverden

Tekst og foto Erling Svensen
Man behøver ikke bevæge sig om på den anden side af kloden for at opleve nogle af de mest ekstreme dykkeoplevelser. Blot nogle timers flyrejse mod nordvest ligger Grønland, hvor en næsten ukendt undervandsverden venter. Under vores besøg strålede solen fra en blå himmel og sigten var fantastisk. Men at dykke når temperaturen i vandet er minus 1,7 grader, samtidigt med, at man er omgivet af lunefulde isbjerge, er ingen leg.

Jeg ser en fin sandbund! råbte Bo, så vi lod ankeret gå. Der er 23 meter dybt her. Det er perfekte betingelser for dykning ved et isbjerg.
Men historien starter faktisk fire dage tidligere i København, hvor vi mødtes med Morten Beier. Han driver Arctic Dive Travel, der arrangerer ture til Grønland for dykkere, der søger nye oplevelser. Vi forlader Danmark og begiver os på den fire timer lange flyvetur til verdens største ø. Et flyskift og 45 minutter senere ankommer vi til Ilulissat (Jakobshavn), der ligger ved mundingen af Kangia-isfjorden.
Vejret er roligt, solen skinner og det er minus 18°C. På trods af temperaturen, er det ikke specielt ubehageligt at gå uden handsker. Luften er tør og klimaet føles behageligere end  hjemme i Norge.
Efter at have checket ind på hotellet, vil Morten vise mig isfjorden. Isfjorden er et meget specielt sted, og den figurerer på UNESCOs World Heritage-liste.
Isbjerge på omkring 500 meters tykkelse kælves her af verdens hurtigst bevægende gletsjer. Med en hastighed på op mod tre meter i timen, glider mellem 20 og 300 millioner tons is ud i fjorden hver dag.
Isen er mellem 100.000 og 300.000 år gammel. Dens blå farve skyldes, at den er dannet under højt tryk og lav iltkoncentration. Efter at de enorme isbjerge er brækket løs tager, det dem op til otte måneder at tilbagelægge turen ud gennem fjorden, hvor de ofte skaber kæmpebølger, når de vender rundt fordi deres tyngdepunkt forskydes på grund af afsmeltning.
Når de er nået ud af fjorden, bevæger de sig nordpå, inden de vender og driver sydpå igen langs den canadiske kyst. Det var sandsynligvis et isbjerg fra Kagia, der forårsagede Titanics tragiske forlis.
Den bedste måde at se isen på, er med en turbåd, der kan bringe dig tæt på isbjergene. Vi får masser af spændende viden fra vores kaptajn og guide og sejlturen er en kæmpestor naturoplevelse.
Om aftenen spiser vi moskusokse og deler en flaske vin, mens vi beundrer den fantastiske udsigt over havet med solnedgang over Qequertarsuags (Godhavns) bjerge 80 kilometer væk.
To dage senere flyver vi til Aasiaat (Egedesminde) og videre til den spektakulære by Sisimiut (Holsteinsborg). Med sine 5.000 indbyggere regnes den for en større by på Grønland. Bo samler os op i lufthavnen i sin dieselslugende amerikanske pickup. Han ejer og driver Sirius Grønland, som arrangerer dykke- og charterture. Vi henter derefter vores dykkeudstyr, som vi har sendt i forvejen med luftfragt.
I havnen laster vi dykkebåden og samler to turister op, som skal med på turen. Det er lidt specielt at være på et sted, hvor tidevandsforskellen er tre meter, men det er de kraftige tidevandsstrømme, som skaber grundlaget for det rige marine liv her.
Udstyrsproblem
Der ligger en tynd isskorpe på fjorden. Vi har planlagt vores første dyk til et af de to isbjerge, som ligger strandet ikke så langt borte. Vejret er fint og lysforholdene kunne ikke være bedre. Før vi ankrer op og...

Log ind for at se fulde artikler eller opret gratis profil hvis du endnu ikke har et login på DYK. Begge dele gør du her.

Få også DYK magasinet hele året rundt ved at abonnere her: DYK Magasinet

Læs også