Gulen
- et norsk kinderæg
Sognefjorden er kendt som verdens største fjord. Den strækker sig hele 204 kilometer ind i landet, er 1.380 meter dyb og omgivet af op til 1.700 meter høje fjelde. Dimensionerne er utrolige!
Mindre kendte er Sognefjordens biologiske hemmeligheder. Det sker jævnligt, at nye arter dukker op, eller at typiske dybtvandsarter opdages på lavt vand. For os undervandsfotografer er det sidstnævnte ret interessant. Så får vi nemlig chancen for at fotografere arter, som normalt lever uden for vores rækkevidde.
Holmen
Lige uden for dykkecentret ligger en holm. For nyankomne er den et udmærket sted at justere udrustningen og trimme opdriften. De fleste opdager ret hurtigt den spændende natur her og tager gerne et dyk mere den samme dag. Dybden mellem holmen og land er blot 6-7 meter. På ydersiden falder det relativt stejlt ned mod 45 meter. De små hylder er dækket af skaller langs skrænten og myldrer med liv. Nede på 20 meter er klippevæg og stenblokke dækket med hele marker af rødhovedpolypper. Mellem rødhovedpolypperne lever en række forskellige arter af søstjerner, nøgensnegle, krebsdyr og fjerstjerner. Det er den rene drøm for enhver undervandsfotograf.
Skatesundet Cirka ti minutters sejlads fra centret finder vi Skatesundet. Det ligger mellem nogle mindre øer og munder ud i Sognefjorden. Bunden består af vidtstrakte sandsletter med groft skalgrus. Der hænder det ofte, at vi finder små grupper af sømrokker (skate er det norske ord for rokke).
Så længe man tager det roligt, plejer rokkerne at blive liggende og til tider kan man undersøge dem på meget tæt hold. Skræmte rokker glider med elegante vingeslag væk over bunden. Synet er betagende. Hvis rokkerne ikke skulle være hjemme, findes der havtasker, fladfisk, kammuslinger og adskillige søstrå, som man kan glæde sig over i stedet for rokkerne.
Trollveggen
Bare et par hundrede meter fra centret findes Trollveggen. Den kan beskrives som en minusvæg med negativ hældning. Den falder lodret ned i dybet. Hvor dybt er det ikke til at sige. Væggen forsvinder bare ned i mørket. Stemningen kan være lidt dyster og spøgelsesagtig i det svage lys fra overfladen. Men hele væggen er dækket af en mængde forskellige dyr. På cirka 30 meter findes et overhæng. Der lever søanemoner, søpunge og påfugle-sabellider for blot at nævne nogle. Det sker, at man møder en del sjældenheder her. Enkelte hylder rager ud fra den stejle væg. Her findes store cylinderroser og ofte en havsvamp med form som en baskerhue – i Norge kaldes den kålrabisvamp.
Vragene
Flere af de bedste vrag i norske farvande ligger inden for rækkevidde fra Gulen Dykkesenter. Vi kan nævne vrag fra anden verdenskrig som Frankenwald, Parat, Ferndale, Oldenburg, Inger Seks og Havda, samt efterkrigsvrag som Bandak og Solvang II.
Behøver vi at sige mere? Gulen Dykkesenter tilbyder ture til...