DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hent RSS feed  NYHEDSBREV

  Norge  Norge
Gulen - et norsk kinderæg
På sletterne af skalgrus ligger store kammuslinger (Pecten maximus) og gaber.
Gulen - et norsk kinderæg
I Skatesundet kan man ofte møde små grupper af sømrokker (Raja clavata).
Gulen - et norsk kinderæg
Mangfoldigheden på arter og farver ved Holmen er enorm. På billedet ses fjerstjerne (Antedon petasus), rødhovedpolypper (Tubularia indivisa) og rød søsol (Crossaster papposus).
Gulen - et norsk kinderæg
Nærbillede af en sønellike (Metridium senile) viser tentaklerne omkring munden.
Gulen - et norsk kinderæg
Rød trådsnegl (Flabellina pellucida) mæsker sig i en rødhovedpolyp (Tubularia indivisa).
Gulen - et norsk kinderæg
En troldhummer (Galathea spec.) søger tilflugt i en fjerstjerne (Antedon petasus).
Gulen - et norsk kinderæg
Parat ligger under agteren af Ferndale. De delte skæbne for 65 år siden. Sigten plejer at være god på vragstedet.

Gulen

- et norsk kinderæg

Tekst og foto: Espen Rekdal
Længst ude i Sognefjorden ligger det idylliske Nyborg i Gulen. Før i tiden var dette et handelssted for fiskere og købmænd med varer fra hansestaderne. Nyborg havde eget bageri og eget postkontor. I dag er erhvervene dog af en lidt anden slags. Dykning og fiskeri i en storslået natur og et fredfyldt miljø hører til dagligdagen. Og så er det oven i købet godt! Mere varieret dykning skal du lede længe efter. Området omkring Gulen har både fjord og yderskærgård. Desuden ligger der en række spændende vrag i området. Der er noget for enhver smag.

Sognefjorden er kendt som verdens største fjord. Den strækker sig hele 204 kilometer ind i landet, er 1.380 meter dyb og omgivet af op til 1.700 meter høje fjelde. Dimensionerne er utrolige! 

Mindre kendte er Sognefjordens biologiske hemmeligheder. Det sker jævnligt, at nye arter dukker op, eller at typiske dybtvandsarter opdages på lavt vand. For os undervandsfotografer er det sidstnævnte ret interessant. Så får vi nemlig chancen for at fotografere arter, som normalt lever uden for vores rækkevidde. 

Holmen

Lige uden for dykkecentret ligger en holm. For nyankomne er den et udmærket sted at justere udrustningen og trimme opdriften. De fleste opdager ret hurtigt den spændende natur her og tager gerne et dyk mere den samme dag. Dybden mellem holmen og land er blot 6-7 meter. På ydersiden falder det relativt stejlt ned mod 45 meter. De små hylder er dækket af skaller langs skrænten og myldrer med liv. Nede på 20 meter er klippevæg og stenblokke dækket med hele marker af rødhovedpolypper. Mellem rødhovedpolypperne lever en række forskellige arter af søstjerner, nøgensnegle, krebsdyr og fjerstjerner. Det er den rene drøm for enhver undervandsfotograf. 

Skatesundet Cirka ti minutters sejlads fra centret finder vi Skatesundet. Det ligger mellem nogle mindre øer og munder ud i Sognefjorden. Bunden består af vidtstrakte sandsletter med groft skalgrus. Der hænder det ofte, at vi finder små grupper af sømrokker (skate er det norske ord for rokke). 

Så længe man tager det roligt, plejer rokkerne at blive liggende og til tider kan man undersøge dem på meget tæt hold. Skræmte rokker glider med elegante vingeslag væk over bunden. Synet er betagende. Hvis rokkerne ikke skulle være hjemme, findes der havtasker, fladfisk, kammuslinger og adskillige søstrå, som man kan glæde sig over i stedet for rokkerne. 

Trollveggen

Bare et par hundrede meter fra centret findes Trollveggen. Den kan beskrives som en minusvæg med negativ hældning. Den falder lodret ned i dybet. Hvor dybt er det ikke til at sige. Væggen forsvinder bare ned i mørket. Stemningen kan være lidt dyster og spøgelsesagtig i det svage lys fra overfladen. Men hele væggen er dækket af en mængde forskellige dyr. På cirka 30 meter findes et overhæng. Der lever søanemoner, søpunge og påfugle-sabellider for blot at nævne nogle. Det sker, at man møder en del sjældenheder her. Enkelte hylder rager ud fra den stejle væg. Her findes store cylinderroser og ofte en havsvamp med form som en baskerhue – i Norge kaldes den kålrabisvamp. 

Vragene

Flere af de bedste vrag i norske farvande ligger inden for rækkevidde fra Gulen Dykkesenter. Vi kan nævne vrag fra anden verdenskrig som Frankenwald, Parat, Ferndale, Oldenburg, Inger Seks og Havda, samt efterkrigsvrag som Bandak og Solvang II. 

Behøver vi at sige mere? Gulen Dykkesenter tilbyder ture til...

Log ind for at se fulde artikler eller opret gratis profil hvis du endnu ikke har et login på DYK. Begge dele gør du her.

Få også DYK magasinet hele året rundt ved at abonnere her: DYK Magasinet

Læs også