DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hent RSS feed  NYHEDSBREV

  Fridykning  Fridykning
Hold vejret - Anden del
Elitefridykkerne træner masser af løb, styrketræning og yoga. Men svømning er og bliver den bedste suplementstræning til dykning, da det foregår i vandet.
Hold vejret - Anden del
“Hvis man kan kontrollere sit åndedræt og holde vejret så længe man ønsker, er der ikke den ting i verden, som ikke er mulig.”
Hold vejret - Anden del
Hvis du stresser og kæmper inden du overhovedet er kommet ned, bliver dykket også derefter. Den energi, du omsætter i plask og sprøjt, går tabt.
Hold vejret - Anden del
Bøj 90 grader i overkroppen og vip derefter benene op, så deres vægt presser dig ned. Alle dine bevægelser skal være bløde og smidige som det vand, du befinder dig i.
Hold vejret - Anden del
Brug vintermånederne til at gennemføre Stigs træningsprogram. Det vil give dig en god grundform til glæde for både fri- og scubadykning.
Hold vejret - Anden del
Hold vejret - Anden del
Hold vejret - Anden del
“Hvis man kan kontrollere sit åndedræt og holde vejret så længe man ønsker, er der ikke den ting i verden, som ikke er mulig.”

Hold vejret

- Anden del

Stig Ävall Severinsen
Scuba-folket kan lære meget af fridykkerne, der hele tiden optimerer i alle led for at få så meget ud af hver enkelt åndedræt som muligt. I anden del af Stig Åvall Severinsens artikelserie viser han os nogle praktiske øvelser og teknikker, der giver dig lavere luftforbrug, mere effektiv svømmestil og mere afslappede dyk.

Yoga lyder jo i manges ører som noget med røgelse, nihalede elefanter og skallede munke i orange klæder. Sådan behøver det dog ikke at være. Ordet yoga betyder union eller sammensmeltning, og refererer til mødet mellem krop og sind eller naturens energier, om man vil, samt mødet mellem mennesker. Yoga er en måde at anskue sit og andres liv på. God moral og etik er helt basale elementer i al yoga, fordi man ikke kan bygge noget som helst, uden et stærkt og stabilt fundament. Dertil kommer, at man skal have renset sine nervebaner og blodkar via en sund kost og korrekt vejrtrækning. Nu er det jo ikke nogen lille sag at blive veganer eller gå i kloster i vores kultur, og det er heller ikke nødvendigt for at få noget ud af yoga – men som altid gælder det, at jo mere man giver, jo mere får man igen. Åndedrættet er omdrejningspunktet i al yoga – hvilket vi skal se nærmere på. 

Rolig vejrtrækning – roligt sind 

Hele hemmeligheden i yoga ligger i, at man lærer at trække vejret korrekt – eller blot naturligt. Spædbørn og dyr gør det. Se på din sovende kat eller hund næste gang den slanger sig i sofaen. Dyret trækker vejret helt ned i maven – også kaldet abdonimal vejrtrækning. Med andre ord udnytter dyret hele lungekapaciteten og får masser af frisk luft ind og udrenser samtidigt masser af affaldsstoffer samt kuldioxid og nitrogen.

Problemet med os voksne, kronisk stressede vesterlændinge er, at vi har glemt hvordan man trækker vejret korrekt, og kun bruger den øverste del af lungerne. Det betyder, at vi også begrænses mentalt og kropsligt. Grunden til, at det er ganske snedigt at gribe fat i åndedrættet er, at vi alle trækker vejret og kan lære at optimere hver vejrtrækning. Dine tanker er derimod ikke så lette at holde styr på. Det ene øjeblik tænker du på gårsdagens møde på skattekontoret og i næste sekund fortvivles du over din store mobilregning. Hvis vi koncentrerer os om vores vejrtrækning, så kan vi berolige vores sind. Når der er ro i tankerne, så slapper kroppen også af, og dermed nervebanerne, muskler og alle mulige hormonelle systemer. Og det er lige præcis denne ro, vi skal tage med i hverdagen – og med i vores dykning.

Øv dig 

Nu er det tid til handling! Lad os komme i gang med de praktiske øvelser. De vil både give dig mere kontrol over dit åndedræt og dermed dit sind og dine tanker, og samtidig gøre, at du kan dykke meget længere på samme flaske luft.

Ujjayi betyder ”det sejrende åndedræt” og hentyder til, at man sejrer over stress og uro. Øvelsen kan udføres liggende eller stående og foregår, som de fleste åndedrætsøvelser, gennem næsen – munden er til at spise med! Kunsten er at trække vejret ind og ud langsomt og kontrolleret med en lille, blød pause mellem ind- og udånding. Samtidigt skal du lave en forsnævring i halsen, således at flowet kan finjusteres og giver en hvæsende lyd. Sid op eller lig ned, men sørg for at holde...

Log ind for at se fulde artikler eller opret gratis profil hvis du endnu ikke har et login på DYK. Begge dele gør du her.

Få også DYK magasinet hele året rundt ved at abonnere her: DYK Magasinet

Læs også