DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hent RSS feed  NYHEDSBREV

Hvem spiser hvem? - WWF–klummen
Hvem spiser hvem? - WWF–klummen
1 af 1

Hvem spiser hvem?

- WWF–klummen

Af Lene Topp, WWF Verdensnaturfonden

Historier og myter om hajer og deres farlighed er der mange af. Og hajer angriber da også mennesker, men ifølge International Shark Attack Files (ISAF) er der gennemsnitligt seks mennesker om året, der udsættes for denne skæbne. På ISAFs hjemmeside kan man også læse om andre farer, der er forbundet med menneskers gøremål. Fx er jernhesten, vi cykler rundt på, faktisk et langt farligere dyr at have med at gøre, end hajer. 

Så seks personer var det altså – men til gengæld er der hvert år mindst 12 millioner hajer, der dør på grund af menneskers handlinger. Selv i Danmark har hajbøffer og rokkefinner nu fundet vej til fiskehandlernes kølediske, som eksotiske alternativer til de torsk og rødspætter, der nu om dage er svære at finde. Og smart nok, for med disse nye og spændende tilbud opdager vi nærmest ikke, at vore egne fisk er forsvundet. Men inden længe vil det måske også blive svært at finde en hajbøf i fiskehandlerens disk?

Mange europæiske fiskere går nu også efter hajer, og markedet for både hajkød og især hajfinner til det østasiatiske marked stiger støt. Det synes at være umætteligt. Kina udvikler sig i lyntempo og det samme gør den del af befolkningen, der har et ønske om at servere retter, som tilbage i tiden var forbeholdt kejsere og adelsfolk. Hajfinnesuppe er i høj grad et statussymbol – alene på grund af den høje pris. Nåh ja, og så tror man jo også, at dette neglelignende produkt har indflydelse på den menneskelige frugtbarhed. En tro, der er udbredt i den kinesiske befolkning, mens videnskaben siger noget helt andet. En undersøgelse af hajfinner i Hong Kong viste således, at finnerne indeholdt over ti gange den tilladte mængde af kviksølv samt en cocktail af andre tungmetaller, der meget vel kan være skyld i dårlig sædkvalitet hos mænd. Så måske er det faktisk langt sundere at bide negle? 

Men de fleste kinesere holder fast i troen, og er der bryllup, så skal der naturligvis være hajfinnesuppe på menuen. Mangler den, så siges det, at gæsterne begynder at sladre og snakke om hvor fattige og simple familier brudeparret kommer fra. Selv unge, oplyste par, der ellers er imod høst af hajfinner, finder det svært at komme uden om suppen ved deres bryllup. De føler, at de så vil være medvirkende til, at deres familie mister ansigt. 

For nyligt åbnede Disneyland i Hong Kong. I måneder inden havde man reklameret for bryllupsarrangementer – hvor der naturligvis ville blive serveret hajfinnesuppe. En række organisationer, heriblandt WWF, indledte en kampagne. For hvordan kunne Disney på den ene side tjene penge på film om havmiljø, og så på den anden side være medvirkende til nedslagtning af hajer, hvor det måske kun var finnerne, der ville blive udnyttet – mens resten blev smidt i havet? Efter et stykke tid meddelte Disney, at man ville sikre, at hajfinnerne var høstet på en bæredygtig måde – men et par uger senere måtte koncernen indrømme, at det faktisk ikke var muligt at finde sådanne...

Log ind for at se fulde artikler eller opret gratis profil hvis du endnu ikke har et login på DYK. Begge dele gør du her.

Få også DYK magasinet hele året rundt ved at abonnere her: DYK Magasinet

Læs også