DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hent RSS feed  NYHEDSBREV

  Rejse  Resa
Indonesien – marin mangfoldighed
En traditionel Pinisi-båd er en fantastisk måde at rejse på, når man skal dykke i den indonesiske øverden.
Indonesien – marin mangfoldighed
Indonesien er en fotografs drøm med nye motiver at opdage på hvert dyk. Det er et land, man kan vende tilbage til igen og igen.
Indonesien – marin mangfoldighed
Den farvestrålende ribbon eel er en muræneart. Den starter livet som en sort ål med et gult band. Senere bliver den blå med et gult bånd og til sidst går den over i den gule fase, hvor den skifter køn fra han til hun.
Indonesien – marin mangfoldighed
Et par Coleman-rejer, som bor i et giftigt søpindsvin. De sidder i sikkerhed hos deres vært og flytter sig sjældent selvom jeg kommer tæt på med kameraet.

Indonesien

Marin mangfoldighed

Tekst og foto: Magnus Lundgren, aquagraphics.se
Tænk dig en 5.000 km lang perlerække af 17.000 øer langs ækvator. Anbring derefter perlerne i et havområde med verdens største marinbiologiske mangfoldighed. Ikke underligt, at Indonesien betragtes som en af de absolut hedeste dykkenationer i verden. Øriget er en smeltedigel af folkeslag, sprog, kulturer og rygende vulkaner, og under overfladen er det om muligt endnu mere fantastisk. Tag med til verdens største ørige – Indonesien.

Indonesien ligger placeret mellem det Indiske Ocean og Stillehavet i det, der populært kaldes for koraltrekanten. Det er en term, som ikke bare indbefatter Indonesien, men også Malaysia, Papua Ny Guinea, Filippinerne og Salomonøerne mfl. Koraltrekanten er verdens centrum af marin mangfoldighed og WWFs programmer i området gør, at det også er et centrum for den globale miljøbeskyttelse i havet.
Det indonesiske ørige strækker sig lige igennem denne famøse koraltrekant. Midt i trekanten har man fundet et absolut marinbiologisk bull’s eye. Dette mangfoldighedens mekka findes på revene omkring Raja Ampat i netop Indonesien. Det korte af det lange er altså, at man i Indonesien kan tælle det største antal fiske- og koralarter i verden. Havområdene omkring øerne kaldes derfor meget rammende for Havets Amazonas.

Land of plenty
Indonesien er ikke et land i almindelig forstand, men er mere at betegne som et helt kontinent, der ser ud til at være strøet ud i grænselandet mellem Det Indiske Ocean og Stillehavet. Indonesien er så uoverskuelig, at ingen rigtig ved hvor mange øer, der egentlig er i landet. Antallet svinger mellem 13.000 til godt 17.000, alt efter hvem man spørger … og om det er høj- eller lavvande!
Så Indonesien er en meget stor nation, faktisk verdens fjerdestørste, målt på folketallet. 245 millioner indbyggere overgås kun af Kina, Indien og USA. Det er kun ca. 6.000 af øerne, som er beboede og de fem største er Sumatra, Java, Sulawesi, Borneo og Ny Guinea. Det er dog kun en del af øerne Borneo og Ny Guinea, der hører til Indonesien.

Det er dejligt at kunne konstatere, at Indonesien har naturbeskyttet lidt mere end otte pct. af sit areal ved udlægning af reservater og nationalparker. Fire af Indonesiens nationalparker er optagede på Unescos Verdensarvsliste. Det drejer sig om Komodo National Park, Lorentz National Park, Sumatras tropiske regnskov og Ujung Kulon National Park.

Vulkansk dykning
Den såkaldt Ring of Fire (Ildringen), som løber hele vejen rundt om Stillehavet inkluderer Indonesien, hvilket er en særdeles vulkansk øgruppe med både slumrende og aktive vulkaner. Jeg vil vove den påstand, at også den indonesiske dykning er af vulkansk kaliber. Landet er i hvert fald en af mine personlige favoritter på hvilken som helst dag i ugen – man kan besøge Indonesien igen og igen.
Indonesiens uendelige omfang og sommetider lidt bøvlede tilgængelighed på grund af den begrænsede infrastruktur, er denne destinations store ulempe, men på en paradoksal måde også dens store fordel. Der giver mulighed for at besøge uberørte områder og være alene på dykkesteder i tropisk farvand med en enorm marin diversitet. Det kan jo alle lide. Bagsiden af medaljen er, at selvom flere steder er tilgængelige i dag via direkte fly, så er hovedparten af Indonesiens dykkeverden gemt bagved besværlige og tålmodighedskrævende transporttekniske udfordringer. Mon ikke du...

Log ind for at se fulde artikler eller opret gratis profil hvis du endnu ikke har et login på DYK. Begge dele gør du her.

Få også DYK magasinet hele året rundt ved at abonnere her: DYK Magasinet

Læs også