DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hent RSS feed  NYHEDSBREV!

Jacques-Yves Cousteau – Manden, der lærte os alle at dykke: Side 2 of 4

Liquide prøvede på deres laboratorium i Paris at udvikle biler, der kunne køre på andet end benzin, som var rationeret på grund af krigen. Chefen for dette projekt hed Emile Gagnan. Han var født i november 1900 og blev ingeniør i midten af 20’erne. Han fik besked på at samarbejde med JYC, og de to mødtes første gang i december 1942.
JYC fortalte Gagnan, at han havde brug for en teknisk løsning, der kunne dosere luft ved et omgivende tryk, men kun når dykkeren trak vejret ind, så luften fra trykflasken ikke gik til spilde. Gagnan lyttede tålmodigt til JYC, gjorde et par notater og stak så hånden ned i en skuffe, hvorfra han fremdrog en kvadratisk dims i bakelit. Gagnan rakte den til JYC og spurgte: Quelque chose comme ça, monsieur? (noget i denne stil, hr.?). Gagnan havde allerede udviklet en reduktionsventil til biler, så de kunne køre på komfurgas, og den var tæt på at være det, som JYC efterspurgte. Tre uger senere havde de den første prototype klar. Aqualungen var født.
JYC og Gagnan var utålmodige efter at teste deres opfindelse, så de fandt en ensom strækning ved floden Marne ved Paris. Efter at have tjekket, at der ikke var nogen tyskere i nærheden, gik JYC ud i det iskolde vand. Sådan huskede han det selv:
– I starten gav regulatoren masser af luft uden nogen anstrengelse fra min side. Derefter prøvede jeg at stå på hovedet, men så stoppede luften helt. Når jeg svømmede horisontalt, flød luften i en perfekt kontrolleret rytme. Men hvordan skulle vi kunne dykke, hvis vi ikke kunne operere vertikalt? Aqualungen virkede altså i nogle stillinger, men ikke i alle.
Noget slukørede tog de hjem igen. Men efter at have tænkt sig om kom de frem til, at deres idé grundlæggende var rigtig, men at ventilens forskellige dele var placeret galt i forhold til hinanden. En ny model blev konstrueret, hvor ind- og udblæsningen var placeret så tæt som muligt, og den virkede perfekt. Den blev patenteret i Paris under navnet Scaphandre Autonome og på engelsk Aqua-Lung.

Juleaften
Hele Frankrig var efterhånden blevet okkuperet af tyskerne. JYC var aktiv i modstandsbevægelsen, en indsats, han senere blev dekoreret for. Derfor gik der lidt tid, fra prototypen blev færdig, til den kunne testes for alvor.
De tre musketerer og deres familier boede sammen i Villa Barry i Bandol tæt ved Middelhavet. De levede af bønner og sparsomme krigsrationer, og de orkede ikke engang at jage fisk, da de mente, at det kostede flere kalorier, end fiskene gav.
En tidlig morgen den 6. juni 1943 stod JYC på jernbanestationen i Bandol. Han skulle hente en trækasse, der indeholdt den første aqualunge, som Gagnan havde sendt fra Paris med en Air Liquide-transport. Han skyndte sig tilbage til Villa Barry, hvor Tailliez og Didi ventede.
De tre venner var som små børn juleaften. I kassen fandt de tre forholdsvis små trykflasker monteret side om side. De var forbundet til regulatoren. Fra den gik en tyk slange i et loop, og i midten af loopet sad et mundstykke.
De hængte flaskerne på JYCs ryg med et seletøj. Regulatoren sad i nakken. JYC vadede ud i vandet ved Plage de Barry. Han huskede det historiske dyk sådan:
– En lille kløft åbnede sig nedenfor. Den var fuld af grønne planter, sorte søpindsvin og hvide blomsterlignende alger. Sandet skrånede ned i den blå uendelighed. Solen strålede så skarpt, at jeg måtte knibe øjnene sammen. Med armene ned langs siden sparkede jeg dovent med finnerne og fortsatte nedad. Jeg stoppede med at svømme og gled igennem vandet. Da jeg stoppede, tømte jeg langsomt lungerne og holdt vejret. Min krops reducerede volumen mindskede vandets opdrift, og jeg sank drømmende længere ned. Jeg inhalerede en mundfuld luft, og jeg steg lidt op igen.
Historiens første scubadyk var begyndt.
JYC stod på hovedet og på én finger. Han slog saltomortaler, loopede, rullede rundt og lavede kolbøtter. Han kunne ikke lade være med at grine. Det virkede!
De tre musketerer dykkede derefter morgen, middag og aften. De dykkede på vrag og skød filmsekvenser med hjemmelavet uv-kameraudstyr. Simone dykkede også og blev derved historiens første kvindelige scubadykker.
Med deres nye udstyr kunne de også samle languster

Få viden, inspiration og oplevelser