DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hent RSS feed  NYHEDSBREV

  Skandinavien  Skandinavien
Kosterhavet – Sveriges første marine nationalpark!
En ung sæl hviler sig. Rundt om Koster lever Sveriges største bestand af spættet sæl.
Kosterhavet – Sveriges første marine nationalpark!
Udsigten mod fra Valfjäll, som er Sydkosters højeste punkt.
Kosterhavet – Sveriges første marine nationalpark!
Kosterskærgårdens skær omkrandses af Kosterhavet, som er 370 kvadratkilometer stort. Her kan der dykkes i næsten alle former for vejr.
Kosterhavet – Sveriges første marine nationalpark!
En smuk gylte, Labrus mixtus, stirrer ind i kameraet. Hunnen på billedet kaldes rødnæb, mens hannen hedder blåstak.
Kosterhavet – Sveriges første marine nationalpark!
Et stort gammelt tangblad med bevoksning. Her søger de små søstjerner, Asteria rubens efter føde.
Kosterhavet – Sveriges første marine nationalpark!
Fladormen, Prostheceraeus vittatus bliver op til fem centimeter lang. Den ligger ofte og laver ondulerende bevægelser.
Kosterhavet – Sveriges første marine nationalpark!
Havkarussen, Ctenolabrus rupestris, er meget talrig i algebæltet. Den genkendes let på den mørke plet på halen.
Kosterhavet – Sveriges første marine nationalpark!
Modvilligt forlader Magnus Persson Kosterhavet efter sit sidste dyk. Det er på tide at vende tilbage til fastlandet.
Kosterhavet – Sveriges første marine nationalpark!
En klart lysende rød solstjerne, Crossaster papposus. Et glubskt rovdyr, som gerne æder andre søstjerner – oven i købet af samme art.

Kosterhavet

– Sveriges første marine nationalpark!

Tekst og foto: Magnus Lundgren

Havområdet omkring Kosterøerne bliver i september 2009 Sveriges første marine nationalpark. Det er en fantastisk god idé, og et stærkt signal om, at vi skal bevare en vigtig del af vort hav. Men hvad er det da, som er specielt ved Koster? Hvordan er det at dykke der, og hvad indebærer det egentligt, når man ophøjer et havområde til nationalpark? Vi drog til Koster for at dykke i fremtidens hav i Kosterhavets Nationalpark.

Vi bumler af sted langs en smal og snoet grusvej. Lidt uvant styrer jeg en næsten lydløs trehjulet elknallert gennem terrænet. Min dykkermakker sidder på laddet. Det er sensommer og det føles som om, vi er utroligt langt væk fra vores dagligdag. Vi befinder os på en ø vestpå i Sverige. Herude, som de siger på Koster, er der et andet tempo, en anden tidsregning. Snart er vi og knallerten fremme ved dykkercentret, og Phillip står i døren. Han siger til os, at det er tid til at dykke. – Hvornår tager vi af sted? spørger jeg. – Når I er klar, siger han med sin cool engelsk-gøteborgske accent.

Værste dyk
Phillip giver en grundig briefing om dykkets topografi og ”highlights”, inden han slipper os løs tæt ved Bergylteskär. Jeg har været herinde for længe siden, og mindes dykkerspottet med varme. En stejl væg peger ud til hver side ned i Kosterhavets salte vandsøjle. Sigten er god og på afstand ser jeg en kraftig rød solstjerne, som tager imod os på en bar klippeafsats.
Båden følger os på overfladen, og vi glider roligt af sted i et sagte tempo og standser der, hvor det passer os. Det er september og fiskelivet er på sit højeste ved Bergylteskär. Det er som om det summer med læbefisk rundt om os. Store taskekrabber holder vagt i det bakkede landskab. Et stykke længere fremme bredder et tæppe af dødningehånd sig ud. Jeg synes, at jeg kan se min dykkermakker grine i udkanten af masken. Jeg griner tilbage med budskabet: Ja, det er virkeligt smukt det her.
Under et flot udhæng lurer to mægtige hummere. Den største vil gerne vise sig som en stor og stærk hummer og kryber frem og poserer som en bodybuilder med kløerne vidt åbne. Et myldrende område på lavt vand tager lidt senere imod os, og vi afslutter dykket med sværmende bultar og masser af nøgensnegle på tangbladene. Tilbage på båden er min garvede dykkermakker Magnus fuldstændig overvældet.
– Det var det bedste dyk, jeg nogensinde har haft i Sverige, beretter han eksalteret og meget bestemt til Phillip. Det er store ord, men det lyder som om, han virkelig mener det.

Klemmer og visioner
Da vi er tilbage på dykkercentret, napper vi en klemme i solen på verandaen med Linda og Lars-Ove, som også var med ude og dykke i dag. Kosters eneste dykkercenter ligger bare et halvt stenkast fra Långegärdes kaj på sydsiden af Kostersundet. De har to både, som ligger og vugger på fem meters afstand fra indgangen til butikken. Phillip går i gang med at fortælle anekdoter fra hans mange år med dykning i Kosterhavet og om hvad vi kan møde på ”deres” 30 dykkesteder.
– En af fordelene, vi har her ude, er at der altid findes et sted at dykke, føjer han til.
For Lars-Oves vedkommende kan man roligt sige, at Kosters undervandsverden er hjemmebane. Han er marinbiolog, dykker og bor på Koster. Lars-Ove arbejder desuden på Sven Lovén-centret for marinevidenskab på Tjärnö. Vi er nysgerrige og spørger om, hvorfor lige Koster...

Log ind for at se fulde artikler eller opret gratis profil hvis du endnu ikke har et login på DYK. Begge dele gør du her.

Få også DYK magasinet hele året rundt ved at abonnere her: DYK Magasinet

Læs også