DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hent RSS feed  NYHEDSBREV

  Dykkemedicin  Dykerimedicin
Kuldechok – når kroppen lukker ned
Kuldechok – når kroppen lukker ned
1 af 1

Kuldechok

– når kroppen lukker ned

Af Mark K Frobb, M.D. & Neal W Pollock, Ph.D.

Farerne med langsom og langvarig nedkøling plejer at være velkendte for alle, som dykker i koldt vand. Den fysiske præstationsevne reduceres. Man bliver fumlefingret og tænker uklart. Men hvad sker der, hvis man skvatter gennem isen uden isolerende dragt? Kender du risikoen ved hurtig og pludselig nedkølning?

Hvert år drukner cirka 140.000 personer over hele verden i åbent vand. Forskerne mener, at næsten halvdelen af tilfældene ikke skyldes langsom nedkøling i vandet. Især i kolde egne omkommer de fleste ulykkesofre snarere af kroppens chokreaktioner under de første få minutter i vandet.

Hurtig nedkøling giver chok
Vands varmekapacitet er meget høj, så derfor ledes varmen bort fra kroppen 20 til 27 gange hurtigere i vand end i luft. Kropstemperaturen reduceres hurtigt, fordi varmen både stråler væk og ledes væk.
Hvor hurtigt går det? Det afhænger af, hvor koldt vandet er. Effekterne af nedkøling hænger sammen med en række faktorer. Blandt dem er temperaturforskellen, tøjets isolerende egenskaber, hvis og hvor hurtigt vandet strømmer, hvor meget varme, som produceres af kulderystelser og andre kropsbevægelser samt forholdet mellem kroppens overflade, volumen og mængden af underhudsfedt.
Afkølingen når efterhånden kroppens indre og det fører til bevidstløshed. Til sidst falder blodtrykket som følge af, at hjertet sætter farten ned. Dødsfald som resultat af langsom nedkøling kan indtræffe inden en time efter, at man er havnet i fem grader varmt vand; inden to timer i ti grader og efter seks timer i vand lige under 15 grader.
Dødsfald som følge af hurtig nedkøling og chok indtræffer derimod under de først minutter. Fænomenet har været dokumenteret i mange år og var kendt blandt søfolk allerede i 1800-tallet. Desværre var der ikke meget, man kunne stille op med problemet. Derfor har forskningen i problemer med nedkøling mest været rettet mod spørgsmålet om langsom nedkøling. Der kan man beviseligt sætte ind med foranstaltninger, der øger chancerne for at overleve.
Store dele af den nye forskning om chokreaktioner ved pludselig nedkøling er publiceret af Marine Safety Division of Transport Ministry i Canada og Institute of Naval Medicine i Storbritannien. Reaktionerne afhænger at, hvor koldt vandet er. De synes at blive stærke i vand mellem 10 og 15 grader.
 
Chokreaktioner i koldt vand
– hvad ved vi?
Hvorfor dør mennesker pludseligt, når de havner i koldt vand? Mange faktorer er stadig delvis ukendte. Det er ikke alle personer, der rammes af kuldechok i koldt vand. Visse resultater indikerer, at selve overraskelsen og forskrækkelsen kan spille en rolle. På den anden side har chokreaktioner ramt helt raske personer, der har deltaget i planlagt vintersvømning. Alligevel virker det mere sandsynligt, at medfølgende ikke-dykkere om bord på en dykkebåd vil blive ramt af kuldechok, hvis de pludselig falder i vandet. De er jo uforberedte og har desuden ingen isolerende dragt på.
Man mener, at dødsfald i forbindelse med, at nogen skvatter i koldt vand, enten skyldes umiddelbar drukning eller forstyrrelser i hjerterytmen. Det gælder især ældre personer og personer med et svagt helbred. Visse individer risikerer at gå i panik og ufrivilligt trække...

Log ind for at se fulde artikler eller opret gratis profil hvis du endnu ikke har et login på DYK. Begge dele gør du her.

Få også DYK magasinet hele året rundt ved at abonnere her: DYK Magasinet