Kursus i havbiologi
– Med Gulmarsfjorden som skolegård
Vi er en halv snes dykkere, der er ankommet til et solbeskinnet Lysekil for at udvide vores viden om dyr i havet. Hvordan lever de? Hvordan forplanter vandmænd, kutlinger, pighuder og andre arter sig? Hvis man beskæftiger sig med marinbiologi, må man studere planter, dyr og andre levende organismer fra havet. I de sidste godt femten år har marinbiologen og undervandsfotografen Anders Salejsö arrangeret kurser inden for dette område. På planen for dette forløb i år lå to kurser Havets hvirvelløse dyr samt Havets fisk.
Nældedyr og bløddyr
Den første kursus handler om hvirvelløse dyr, det vil sige alle andre dyr i havet end fisk og havpattedyr. Vi studerer blandt andet svampedyr, nældedyr, bløddyr og orme. Vi lærer, hvordan de forplanter sig samt, hvordan deres livscyklus ser ud. Teorilektioner veksler med landbaserede dyk, der har til formål at indsamle dyr, som senere skal studeres nærmere. Det er rigtigt fascinerede for den uindviede at studere pighuder, mosdyr og leddyr i kraftig forstørrelse under stereolup. Når jeg kigger på mosdyret, Memranipore membranicea bliver jeg helt forbløffet. For mit blotte øje ligner det bare noget krimskrams på et tangblad, men i virkeligheden er det mængder af kolonidannende hermafroditter som sammen danner et smukt mønster.
Anders viser sig hurtigt at være en god pædagog, som hele tiden holder os vores interesse fanget.
– Vidste I, at verdens længste dyr lever her på Släggö?
– Det er en slimorm eller en såkaldt nermertin ved navn Lineus longissimus, og den kan blive over 30 meter lang, beretter Anders med et smil.
Kursets første dage påvirker mig mere end forventet, og pludselig svømmer jeg omkring og løfter på sten og leder efter gigantiske orme.
Struktureret kursus
Dagene i Lysekil er strukturerede og godt planlagte. Om formiddagen gennemføres et dyk samt en teorilektion, og om eftermiddagen har vi to teorilektioner. Undervisningsmaterialet er gedigent og indeholder mængder af illustrationer med tilhørende informationstekster. Det hele er fint arrangeret i en mappe, som hver deltager kan beholde bagefter. Kurserne kan sagtnes tages hver for sig, men jeg anbefaler, at man tager dem begge direkte efter hinanden, hvilket giver en rigtigt god helhedsbillede af det marine liv i Kattegat.
Majoriteten af teorilektionerne forgår i Strandflickornas vandrerhjem. Hele kælderen er ombygget til dykkeende gæster. Der er tolv senge fordelt i to værelser, som er udrustende med separate brusere og toiletter. Derudover er der tørrerum, et veludrustet køkken samt trådløst internet. Kort sagt, alt hvad der er brug for. At kunne spise, sove, afholde teori og nusse med dykkerudstyret på ét og samme sted er meget praktisk.
Et besøg i Havets Hus er et værdsat indslag i kursusprogrammet. Det er et imponerende anlæg, som har over 100 forskellige...