DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hent RSS feed  NYHEDSBREV

  Biologi  Biologi
Kursus i havbiologi – Med Gulmarsfjorden som skolegård
Anders forklarer os, hvordan en hummers anatomi er opbygget. Det er imponerende, at en hummer kan regenerere en hvilken somhelst mistet kropsdel, til og med et øje.
Kursus i havbiologi – Med Gulmarsfjorden som skolegård
Polypperne på en storpiperenser, Funiculia quadrangularis. De kan blive over 1,5 meter høje.
Kursus i havbiologi – Med Gulmarsfjorden som skolegård
På Släggö er der en stige fastmonteret, hvilket gør dykningen lettilgængelig.
Kursus i havbiologi – Med Gulmarsfjorden som skolegård
Under kurset blev der indsamlet forskellige havdyr til træning i artsbestemmelse.
Kursus i havbiologi – Med Gulmarsfjorden som skolegård
Forskellige hvirvelløse dyr nærstuderes i stereoluppen.
Kursus i havbiologi – Med Gulmarsfjorden som skolegård
Æg fra en spættet kutling smukt fastklistrede under en muslingeskal. Uden et kursus i havbiologi, havde jeg aldrig fundet eller genkendt dem.

Kursus i havbiologi

– Med Gulmarsfjorden som skolegård

Tekst og foto Mattias Sellin
Da Arkimedes opdagede sin lov om massefylde og opdrift i væsker, løb han nøgen rundt i gaderne og råbte Heureka! Heureka! (Jeg har fundet det). Her i Lysekil, på grænsen mellem fjord og hav, føler jeg mig lige så opflammet som den gamle græker. Jeg begynder at forstå, hvordan det hænger sammen. Nu ved jeg fx, hvordan torsk, vandmænd og blæksprutter forplanter sig. Emnet er interessant, og fuldstændig, som når havnåle suger føde i sig, så indsuger jeg al den information, som havbiologen Anders Salesjö deler på sine kurser.

Vi er en halv snes dykkere, der er ankommet til et solbeskinnet Lysekil for at udvide vores viden om dyr i havet. Hvordan lever de? Hvordan forplanter vandmænd, kutlinger, pighuder og andre arter sig? Hvis man beskæftiger sig med marinbiologi, må man studere planter, dyr og andre levende organismer fra havet. I de sidste godt femten år har marinbiologen og undervandsfotografen Anders Salejsö arrangeret kurser inden for dette område. På planen for dette forløb i år lå to kurser Havets hvirvelløse dyr samt Havets fisk. 

Nældedyr og bløddyr

Den første kursus handler om hvirvelløse dyr, det vil sige alle andre dyr i havet end fisk og havpattedyr. Vi studerer blandt andet svampedyr, nældedyr, bløddyr og orme. Vi lærer, hvordan de forplanter sig samt, hvordan deres livscyklus ser ud. Teorilektioner veksler med landbaserede dyk, der har til formål at indsamle dyr, som senere skal studeres nærmere. Det er rigtigt fascinerede for den uindviede at studere pighuder, mosdyr og leddyr i kraftig forstørrelse under stereolup. Når jeg kigger på mosdyret, Memranipore membranicea bliver jeg helt forbløffet. For mit blotte øje ligner det bare noget krimskrams på et tangblad, men i virkeligheden er det mængder af kolonidannende hermafroditter som sammen danner et smukt mønster. 

Anders viser sig hurtigt at være en god pædagog, som hele tiden holder os vores interesse fanget. 

– Vidste I, at verdens længste dyr lever her på Släggö?

– Det er en slimorm eller en såkaldt nermertin ved navn Lineus longissimus, og den kan blive over 30 meter lang, beretter Anders med et smil. 

Kursets første dage påvirker mig mere end forventet, og pludselig svømmer jeg omkring og løfter på sten og leder efter gigantiske orme. 

Struktureret kursus

Dagene i Lysekil er strukturerede og godt planlagte. Om formiddagen gennemføres et dyk samt en teorilektion, og om eftermiddagen har vi to teorilektioner. Undervisningsmaterialet er gedigent og indeholder mængder af illustrationer med tilhørende informationstekster. Det hele er fint arrangeret i en mappe, som hver deltager kan beholde bagefter. Kurserne kan sagtnes tages hver for sig, men jeg anbefaler, at man tager dem begge direkte efter hinanden, hvilket giver en rigtigt god helhedsbillede af det marine liv i Kattegat. 

Majoriteten af teorilektionerne forgår i Strandflickornas vandrerhjem. Hele kælderen er ombygget til dykkeende gæster. Der er tolv senge fordelt i to værelser, som er udrustende med separate brusere og toiletter. Derudover er der tørrerum, et veludrustet køkken samt trådløst internet. Kort sagt, alt hvad der er brug for. At kunne spise, sove, afholde teori og nusse med dykkerudstyret på ét og samme sted er meget praktisk. 

Et besøg i Havets Hus er et værdsat indslag i kursusprogrammet. Det er et imponerende anlæg, som har over 100 forskellige...

Log ind for at se fulde artikler eller opret gratis profil hvis du endnu ikke har et login på DYK. Begge dele gør du her.

Få også DYK magasinet hele året rundt ved at abonnere her: DYK Magasinet

Læs også