DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hent RSS feed  NYHEDSBREV

  Kystleksikon  Kustlexikon
Kystleksikon – Gedesby Strand
Kystleksikon – Gedesby Strand
Kystleksikon – Gedesby Strand
Kystleksikon – Gedesby Strand

Kystleksikon #29

– Gedesby Strand

Tekst og foto Lisbeth Vasiljev

Gedesby Strand ligger på sydøstsiden af Falster nær Danmarks sydligste punkt, Gedser. Fra Gedesby gik fra historisk tid den vigtige færgeforbindelse til Rostock, og her lå af samme grund Gedesby kgl. privilegerede kro og den kongelige Gedesgaard, tæt ved det nuværende Gedser, hvor de kongelige overnattede på vej mod syd. De historiske kilder beretter, at falstringen Jens Pedersen måtte overlade sin varme seng til Zar Peter, da denne gik i land ved Gedesby i 1716. Gedesby har igennem årene udviklet sig til et sommerhusområde med feriebyer og seværdigheder. Det Sorte Museum i Gedser viser fund fra Falsters kyster i form af fossiler, bjergarter, mineraler, rav og insekter, samt et lokalgeologisk museum med mange sjældne sten.

Den lave saltholdighed er karakteristisk for dykningen i området. Det skyldes de store ferskvandsmasser, der skyller ud fra Tysklands nordkyst og det medfører et begrænset marint liv. Vandet er nemlig hverken salt nok eller fersk nok til, at de fleste biologiske arter trives. For eksempel ses anemoner og sønelliker slet ikke, før man kommer om på vest- og nordsiden af Falster samt omkring Lolland! Man kan checke saltholdigheden på www.dmi.dk.

Der er mange dykkesteder direkte fra kysten omkring Falster. Gedesby Strand er dog karakteriseret ved cirka en meter høje lerklinter, som strækker sig parallelt med hinanden i en ret vinkel på stranden. Ler er et særdeles finkornet materiale, der i løs form er en stor udfordring at dykke i. Men i denne faste og sammenpressede form udgør materialet flotte undervandsformationer. Det giver et specielt undervandslandskab og en god variation at dykke blandt disse lerklinter.

Derudover er der meget stor variation i bundvæksten og farveholdningen. Således ses især i starten af dykket gul candyfloss, afløst af twist-lignende mørkegrønne vandplanter. Man ser typisk krabber, rejer, vandmænd, tobis og kutlinger under dykket. Det anbefales at dykke midt på dagen, hvor lyset er specielt flot.

Log ind for at se fulde artikler eller opret gratis profil hvis du endnu ikke har et login på DYK. Begge dele gør du her.

Få også DYK magasinet hele året rundt ved at abonnere her: DYK Magasinet

Læs også