DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hent RSS feed  NYHEDSBREV

Kystleksikon #03

Tekst og foto: Casper Tybjerg

Sangstrup klint – Djursland

På den nordøstlige del af Djursland venter et anderledes kystdyk. Årsagen er de specielle bund- og strømforhold, som findes i området. Allerede ved ankomsten til Sangstrup Klint afslører landskabet, at denne lokalitet adskiller sig fra det meste af Danmark. En høj, lodret ’klippevæg’ vender sit ansigt ud mod havet. Talrige fugle har i sommerhalvåret deres reder på den vertikale væg, så man føler sig nærmest hensat til et norsk eller islandsk fuglefjeld.
Havbunden er en blanding af groft sand og kalkklippe. På dykket er der mulighed for at opleve en lodret klippevæg under havets overflade, hvilket er meget atypisk for dansk dykning. Væggen er omkring fire meter høj på sit højeste, vertikale stykke.
Selv om en fire meter høj væg ikke er noget særligt i forhold til de granitklippevægge, man kan opleve i Norge og Sverige, har det alligevel stor betydning for det marine liv i området. Tangskoven kan finde et godt hæfte, og dermed er grunden lagt for et spændende økosystem.
Det er spændende at svømme rundt i revner og sprækker, som er brede nok til, at to dykkere kan svømme side om side i dem. Kystdykning i Danmark er som regel en todimensionel oplevelse, men ved Sangstrup bliver den tredimensionel.
Ved Sangstrup Klint har vi haft mange spændende oplevelser. Fx oplevede vi her hvordan havets effektive skraldemænd arbejder. I starten af dykket fandt vi ådslet af en kolossal fladfisk, som var fuldstændigt oversået med almindelig konk (Buccinum undatum) – en konkylielignende snegl, som bliver op til ti centimeter lang. Denne store snegl er en grådig ådselæder og kan vejre byttet på utrolig lang afstand. Vi kunne se, hvordan flere snegle var på vej mod byttet fra alle retninger, nærmest som gribbe, der slår sig ned over kadaveret af en zebra på savannen.
Mange dykkere mener, at natdykning ved Sangstrup Klint er en helt speciel oplevelse. Den hvide kalkbund skulle være med til at gøre natdykket her til en anderledes lys begivenhed.

Log ind for at se fulde artikler eller opret gratis profil hvis du endnu ikke har et login på DYK. Begge dele gør du her.

Få også DYK magasinet hele året rundt ved at abonnere her: DYK Magasinet

Læs også