DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hent RSS feed  NYHEDSBREV

Kystleksikon #09

Tekst og foto: Hans Christian Andersen

Sct. Sebastian – Nordjylland

Der er en god chance for, at dette er Danmarks nordligste lavtvandsvrag.
Vraget af St. Sebastian er et utroligt nemt dyk på Skagens Gren. Man kan køre næsten helt frem til strandkanten, og vraget møder man kun 25 meter fra kysten.

Der kan være rigtig god sigt i området, specielt efter en periode med middelstyrkevinde fra vest, som blæser frisk overfladevand fra Nordsøen ind på læsiden af Grenen, og giver sigt på omkring 10-15 meter.

Den helt unikke placering gemmer også på en fantastisk historie, som samtidig er et vidnesbyrd om Skagen Grens opståen og udvikling. Det er helt utrolige mængder sand som flyttes rundt om Skagen Odde. Grenen som den kaldes, vokser hvert år mod nord ved, at sand langs vestkysten føres med strømmen og aflejres på Nordstrand. Samtidig nedbrydes kysten på sydøst siden af Grenen.

Vraget af St. Sebastian er et levende (eller dødt...) bevis på denne sandvandring. Skibet strandede i 1810 på nordsiden af Grenen, og nu næsten 200 år senere er vraget kommet frem på sydsiden! Det vil sige, at Grenen har “vandret” hen over skibet, og at vraget således har været dækket af sand gennem mere end 100 år.

Historien om forliset er godt beskrevet i papirer fra søforhøret, hvoraf det fremgår, at skibet blev brugt til smugleri, og at kaptajnen havde forsøgt at skjule skibets identitet ved at brænde papirerne umiddelbart efter forliset.
Vraget ligger på kun 1-4 meters dybde, og er derfor meget udsat for de påvirkninger, som havet påfører, når det flytter rundt på store mængder sand.

Man forsøger i Skagen at forhindre nedbrydningen af kysten på sydøst siden af Grenen ved hjælp af “sandfodring”, hvilket vil sige, at man hvert efterår kører tusindvis af kubikmeter sand fra Nordstrand til området ved “det grå fyr”. I løbet af vinteren flytter naturen så dette sand tilbage igen – i sandhed et beskæftigelsesprojekt af de større. I løbet af processen, hvor naturen flytter sandet tilbage, kan der være perioder hvor vraget næsten er helt dækket med sand igen.
Hvis du dykker her en sommerdag i godt vejr, så har du mellem 1.000 og 5.000 tilskuere! 

Log ind for at se fulde artikler eller opret gratis profil hvis du endnu ikke har et login på DYK. Begge dele gør du her.

Få også DYK magasinet hele året rundt ved at abonnere her: DYK Magasinet

Læs også