DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hent RSS feed  NYHEDSBREV

  Kystleksikon  Kustlexikon
Kystleksikon #10 - Knud Rasmussen - København Nord
Det er ganske let at komme op og i. Der er trappetrin helt ned til vandet.
Kystleksikon #10 - Knud Rasmussen - København Nord
Knud Rasmussen er et populært sted til afvikling af kursus- og prøvedyk.

Kystleksikon #10

- Knud Rasmussen - København Nord

Af Lisbeth Vasiljev
Langt de fleste dykkere fra Københavnsområdet har dykket ved Knud Rasmussen-statuen umiddelbart nord for Skovshoved Havn. Statuen af Knud Rasmussen blev opsat til minde om den dansk-grønlandske polarforsker og hans ekspeditioner i Thule-området i begyndelsen af 1900-tallet. Han er foreviget på en sokkel af granit og står og skuer ud over Øresund.

Der er et rigt fiskeliv her, og der kommer mange lystfiskere. Det er dog ikke tilladt at dyrke undervandsjagt. Stedet er hyppigt anvendt til prøvedyk, instruktion af nye dykkere og førstegangsdykkende på egen hånd. Det skyldes især stedets tilgængelighed: En lille plads at parkere på, god plads til bagagen på granitplatformen rundt om statuen, og en platform ved vandkanten at iføre sig dykkerudstyret på. Dykkestedet ligger endvidere beskyttet og på forholdsvis lavt vand, hvilket især gør det velegnet for begyndere. Men også mange erfarne dykkere kommer igen og igen tilbage til dette sted, fordi det uden at være spektakulært, dog rummer gode dykkeoplevelser.

Dykket præges i den lavtvandede begyndelse især af røde og grønne havplanter, og endnu længere ude af sandbanker og leraflejringer på ca. en meters højde. Man ser mange fladfisk, ulke, samt undertiden torsk og ørred. 

Stedet er velegnet til natdyk, både på grund af sin store tilgængelighed og nattelivet her. Efter mørkets frembrud ses især torsk, krabber, muslinger og ål. Hvis man kortvarigt slukker lyset, kan man under natdyk være heldig at opleve morild – dvs. bioluminiscens forårsaget af de mikroskopiske furealger, der stimuleres af vandbevælgelserne.

Det er nødvendigt at tage højde for dykkestedets nærhed til Skovshoved Havn. Ikke sjældent er dykkere og lystsejlere kommet op at toppes på grund af misforståelser fra begge sider. Anvend derfor altid en overfladebøje med dykkersignalflaget i blåt/hvidt, når du dykker her. En almindelig overfladebøje forveksles desværre for ofte med en badebold, der i munterhed skal hives op af vandet! Denne forveksling gælder både for badegæster, kajakroere og uerfarne sejlere – uden certifikat eller kendskab til signaler og afmærkninger. Som dykkere kan vi i det mindste gøre vores til at mindske misforståelserne og øge sikkerheden for alle vandgæster

Log ind for at se fulde artikler eller opret gratis profil hvis du endnu ikke har et login på DYK. Begge dele gør du her.

Få også DYK magasinet hele året rundt ved at abonnere her: DYK Magasinet

Læs også