DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hent RSS feed  NYHEDSBREV

  Kystleksikon  Kustlexikon
Kystleksikon #43 Horneks Odde – Læsø
Sælerne ligger på stenene og soler sig i det skønne sommervejr.
Kystleksikon #43 Horneks Odde – Læsø
Der er fine fotomuligheder i det lave og klare vand.

Kystleksikon #43

Tekst og foto Hans Christian Andersen
Kystleksikon #43 Horneks Odde – Læsø

Læsø er en dejlig sommerø, og hvis du får muligheden for at dykke, når du kommer til øen, skal du ikke snyde dig selv for denne oplevelse. Et godt sted er ved Horneks Odde på nordsiden af øen.
Turen ud til odden er en længere vej gennem noget helt fantastisk natur, som skifter mellem skov og klitlandskab, og når man endelig når ud til odden, føler man sig langt væk fra civilisationen – hvilket man rent faktisk også er!
Det bliver forholdsvis hurtigt dybt ud fra kysten, og derfor er stedet populært blandt øens bestand af sæler, som fra tid til anden jager i det klare vand. Hvis du er heldig, kan du her se sæler, som soler sig på stenene, og hvis du er rigtig heldig, kan det måske lykkes dig at komme tæt på dem, når du er i vandet.
Området er en skøn blanding af sandbund, afløst af store sten, som er blevet bragt hertil under den sidste isstid. Du ser her de traditionelle fisk fra Kattegat, fladfisk i store mængder samt med lidt held også havørred. Hvis du dykker her om sommeren, kan du være heldig at overvære en hel invasion af fjæsing, som ligger på lur i det lave og varme vand. Fjæsingen er en lidt sky fisk, så du skal være mere end bare uheldig, hvis du skulle komme til at stikke dig på dens giftige rygpigge, men hold alligevel fingrene for dig selv, og nøjes med at kikke.
Der er meget sjældent strøm på stedet, og du kan opleve fin sigt på op til 10 meter. Det bedste tidspunkt er efter en periode med ikke for kraftige vinde fra nord og vest.
Desværre er det lige for tiden Ikke muligt at få fyldt flasker på øen, så man skal medbringe sin egen kompressor, men forhåbentligt er dette problem løst inden længe, da EU netop har afsat et større millionbeløb til naturgenopretning.
Tidligere har man brugt at opfiske de mange store sten til anvendelse for moler og lignende, men nu skal stenrevene genopbygges.
Dette tiltag betyder, at man på Læsø i fremtiden håber på en større tilstrømning af dykkere, som vil henlægge deres ferie til øen, og mon ikke dette også betyder, at det vil blive lettere at være besøgende dykker og dermed tilgang til det som er nødvendigt for at få en enkel dykkerferie? Alt i alt et projekt som det bliver spændende at følge udviklingen af.

Log ind for at se fulde artikler eller opret gratis profil hvis du endnu ikke har et login på DYK. Begge dele gør du her.

Få også DYK magasinet hele året rundt ved at abonnere her: DYK Magasinet

Læs også