DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hent RSS feed  NYHEDSBREV

  Kystleksikon  Kustlexikon
Kystleksikon #59 Amager Strandpark – København
Kystleksikon #59 Amager Strandpark – København
Kystleksikon #59 Amager Strandpark – København
Kystleksikon #59 Amager Strandpark – København

Kystleksikon #59

Tekst og foto Jesper Kjøller
Amager Strandpark – København

Det hører til sjældenhederne, at vi kan introducere helt nye dykkesteder i vores kystleksikon. Altså steder, hvor det tidligere ikke var muligt eller bare ikke interessant at dykke. Men det er ikke desto mindre tilfældet denne gang – for et par år siden var der bare gold sandbund ud for Amagers øresundskyst, men nu er der store sten, rør til at svømme igennem og metalkonstruktioner, der sætter kulør på dykket. Dertil kommer nogle af Danmarks bedste faciliteter over vandet!
Dykkerbanen ved Amager Strandpark blev i 2005 formgivet af kunstneren Gitte Bjørn og arkitekten Lene Jensen på opfordring af Amager Strandpark I/S, der havde fået midler til anlæg af banen fra Københavns Kommunes Byudviklingspulje samt Lokale og Anlægsfonden.
Over en strækning på omkring 200 meters længde og på en dybde på omkring fire meter, blev der i juni 2007 anlagt en række undersøiske landskaber og fikspunkter, som på forskellig vis byder dykkere på anderledes oplevelser og små udfordringer. Set oppefra danner sten, metalbuer og kloakrør en havheks og det er et slaraffenland for dykkere.
Det letteste er at gå i vandet fra stranden. Efter kun 10-15 meter falder bunden brat og dykket kan begynde. Inden du går under, så se på bøjerne, der markerer dykkebanen. Så har du en nogenlunde fornemmelse af, hvor du skal hen. Efter en kort svømmetur i tangskoven, er du fremme ved Havheksen. Det kan være lidt svært at orientere sig og få en fornemmelse af, hvor på figuren man er, men efter et par dyk begynder man at genkende de enkelte elementer. Selv om stensætningerne og de store rør kun har ligget på havbunden i få måneder, er der allerede masser af liv. Store krabber piler ind og ud i huller og sprækker, havkarusserne lægger sig i slipstrømmen af dykkere og leder efter føde i det ophvirvlede sand og søstjernerne har allerede indtaget deres pladser. Det er sjovt at svømme gennem de store betonrør – der er masser af plads, så der er ikke risiko for at sidde fast.
Dykket kan enten ende ved stranden eller du kan søge mod syd til du rammer molen, hvor der er en fin trappe ude ved enden. Stenene langs molen er også spændende at udforske.

Log ind for at se fulde artikler eller opret gratis profil hvis du endnu ikke har et login på DYK. Begge dele gør du her.

Få også DYK magasinet hele året rundt ved at abonnere her: DYK Magasinet

Læs også