DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hent RSS feed  NYHEDSBREV

  Kystleksikon  Kustlexikon
Kystleksikon #60 Mor Markers Gænge – Bornholm
Kystleksikon #60 Mor Markers Gænge – Bornholm
Kystleksikon #60 Mor Markers Gænge – Bornholm
Kystleksikon #60 Mor Markers Gænge – Bornholm

Kystleksikon #60

Tekst og foto Marianne Larsen Brix
Markers Gænge – Bornholm

En af de mere ukendte dykkerdestinationer på Bornholm finder du ved Mor Markers Gænge i Listed. For enden af parkeringspladsen og 100 meter rundt om pynten ligger en lille strand, som for den almindelige turist er lidt af en overraskelse. Her finder du en lille naturlig bugt med en stejl klippeside til venstre, fladt klippelandskab til højre og en strand med groft sand. Og netop her byder Bornholm på noget af sin bedste stranddykning. Forholdsvis nem adgang og dybder, hvor alle kan være med.
De geologiske forhold ved Listed gør, at bunden har et helt specielt rosa skær og dykningen ud af den lille bugt byder på farver og formationer du næppe tror er danske. Midt i bugten ligger en stor granitsten under vandet. Den kaldes i folkemunde for Tyren. I sommersæsonen springer børn og voksne i vandet fra den stejle klippeside, så her er det en god idé at markere sig med en overfladebøje.
Der er ingen tvivl om, at Mor Markers Gænge gør sig bedst, når solen er fremme. Så spiller lyset drilagtigt over de mange farver og giver dykkeren de allerbedste forhold. En god idé er det, at lægge sit dyk i formiddagstimerne, hvor solens indfaldsvinkel giver de bedste betingelser for et optimalt lys.
Hvis du dykker ud af bugten og sætter en nordlig kurs, vil du på ca. seks meters dybde komme til et rev, som kan følges til ca. 15 meter. Revet er på din højre side når du dykker ud. Bundforholdende er vekslende, og hvis du drejer af stik øst ved 15 meter, vil du komme til nogle sandbanker. Her er ofte ganske mange fladfisk.
Vælger du derimod at dykke ud af bugten og lægge en vestlig eller østlig kurs langs kysten, vil du komme ind i områder med små drop offs og slugter. Dybden er her seks-otte meter. Det er nemt at komme ind i en forkert slugt og en korrekt kompaskurs kan spare dig for en del klatren, når du skal tilbage igen.
Har du øjnene med dig, er der mange muligheder for at se nærmere på en bred vifte af det dyre- og planteliv, der lever kystnært ved Bornholm. På sandbankerne kan du ofte finde fladfisk, der har kamufleret sig på bedste vis. Kutlinger trives også her og ses i stort tal, ligesom der er lynhurtige ålekvabber, blåstribede rejer og stimer af hundestejler, der svømmer i flokke langs revet.
I Listed blev Bornholms første ”dræbergople” observeret i august 2007. Den har siden bredt sig til hele Østersøen. Den er æggeformet, og kan af udseende ikke forveksles med den almindelige gople.
Er du desuden interesseret i tang og planter er her masser at kigge på. Den grønne tarmrørhinde, den sorte pisketang og den gulbrune blæretang er blot enkelte eksempler på undervandsfloraen på stedet.

Log ind for at se fulde artikler eller opret gratis profil hvis du endnu ikke har et login på DYK. Begge dele gør du her.

Få også DYK magasinet hele året rundt ved at abonnere her: DYK Magasinet

Læs også