DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hent RSS feed  NYHEDSBREV

  Rejse  Resa
Let’s go Tobago! – caribisk perle
Let’s go Tobago! – caribisk perle
Let’s go Tobago! – caribisk perle
En muræne udgør oftest et uimodståeligt fotomotiv. Og på Tobago er der masser af dem.
Let’s go Tobago! – caribisk perle
En modig slimfisk stikker sin nysgerrige tryne ud gennem sit hul i kortallen.
Let’s go Tobago! – caribisk perle
Denne skildpadde fandt vi under skroget på Maverick-vraget.
Let’s go Tobago! – caribisk perle
Har du øjnene med dig, kan du være heldig at få øje på en søhest i korallerne.

Let’s go Tobago!

– caribisk perle

af Gavin Parsons
Tobago er præcis den slags frodige tropiske paradis, som nygifte par ofte drømmer om. Men under havoverfladen gemmer sig strømhvirvler og lumske havsstrømme, som forsyner øens koralrev med en overflod af mad. De giver desuden dykningen omkring øen en dramatik, som kun få andre steder i verden kan hamle op med.

Nu er det hele selvfølgelig ikke rasende havstrømme og enorme sugende dønninger. Der er masser af dykkesteder med roligt vand og lavtliggende rev. Der kan man opleve afslappende dykning og et myldrende dyreliv. Jeg begav mig af sted for at udforske begge de to sider af Tobagos dykning. Turen foregik om bord på en liveaboard fra Peter Hughes’ berømte Dancer-flåde.
Påmønstringen foregår fra Scarborough. Herfra krydser man op langs den caribiske side af øen og derefter går kursen sydpå langs øens atlantiske østkyst. Gæsterne om bord har således lejlighed til at opleve alt det som Tobago har at tilbyde dykkere.

Mount Irvine Bay
Første dyk var ved Flying Reef i nærheden af lufthavnen. Revet har fået sit navn fordi det ligger ud for landingsbanen – og fordi det ofte er domineret af stærke strømme. Bare rolig. Dykket er ikke dybt. Det er det perfekte sted at trimme sit udstyr og dykkerutiner – og så at få en introduktion til strømdykningens ædle kunst.
Forholdene blev snart meget roligere, da liveaboarden satte kursen mod det Caribiske Hav. I Mount Irvine Bay dykkede vi langs Mount Irvine Wall. Væggen er let at dykke ved og den myldrer med interessante sager at se. Jeg valgte at lede efter en snegl med navnet flamingotunge. Den er bittelille og med en udsøgt farvetegning på sit sneglehus. Den kan godt minde lidt om kaurier. Jeg troede, at den var sjælden, men ti minutter inde i dykket havde jeg allerede set 20 stykker. Flamingotungen lever af viftekoraller og andre forgrenede hornkoraller. Den kan faktisk udrette betydelige skader på korallerne.
Næste udfordring blev at finde en anden snegl fra den samme slægt, Cyphoma, på størrelse med en fingernegl. Arten har samme form som flamingotungen, men randene på skallen har et mønster som et fingeraftryk. Den er meget mere sjælden. På ti minutter så jeg kun ti stykker. Derefter holdt jeg op med at lede.

Vragdykning
Maverick er nok Tobagos flittigst besøgte vrag. Skibet blev sænket med vilje tilbage i 1990’erne. Som vrag fik hun et nyt navn og selv ikke et krigsskib kan leve op til de forventninger, som navnet Maverick vækker. Skuden var tidligere en temmelig uinteressant færge, der gik mellem Trinidad og Tobago. Dengang hed hun Scarlet Ibis efter Trinidads nationalfugl.
Nok om det – Maverick bærer sit nye navn med værdighed. Bevoksningen på skroget er frodig og består af både stenkoraller og blødkoraller. En enorm svamp står på kaptajnens plads i styrhuset. En stime snappere holder til hvor matroserne engang slog deres folder. På bunden har en blæksprutte valgt en revne i skroget som sit hjem. Under roret kan man være heldig at finde ranglefisk. Det er nok en af de mærkeligste fisk som nogensinde har spankuleret rundt på jorden – og spankulerer er lige hvad den gør!

Sisters Rocks
Næste stop var Bloody Bay, ikke at forveksle med sin caymanske navnefælle. Stedet er udgangspunkt...

Log ind for at se fulde artikler eller opret gratis profil hvis du endnu ikke har et login på DYK. Begge dele gør du her.

Få også DYK magasinet hele året rundt ved at abonnere her: DYK Magasinet

Læs også