Levende liv
– almindelig aftrækkerfisk
Den 27. september 2006 fik fiskeren Claes-Göran Andersson en usædvanlig fangst i sin åleruse ved Askeröfjorden ud for Stenungsund. Personalet ved Havsfiskelaboratoriet i Lysekil identificerede fisken som en almindelig aftrækkerfisk, Balistes capriscus. Arten var kun blevet fanget én enkelt gang tidligere i svensk farvand, nemlig i Bohuslän ved Brofjordens udmunding i 1993. I Danmark er arten blevet fanget mindst to gange. Første gang var i 1972 i et bundgarn ved Grådybet ti kilometer vest for Esbjerg, og anden gang om efteråret i 2004 i Øresund ved Vedbæk nord for København. I Norge blev aftrækkerfisken første gang truffet i den usædvanligt varme sommer i 1995. Her fangede man ikke mindre end fire individer på forskellige lokaliteter langs kysten af Vestlandet. Siden er den noteret yderligere nogle gange i Norge.
Almindelig aftrækkerfisk findes langs både den vestlige og den østlige Atlanterhavskyst. I Østatlanten strækker dens udbredelsesområde sig fra den sydvestlige del af de Britiske øer og helt ned til det sydlige Angola. Den findes også i Middelhavet samt ude i Atlanterhavet ved Azorerne, de Kanariske øer, Madeira og Kap Verde. Arten lever især ved klippebund på en dybde mellem 10-100 meter. Den bliver op til 60 centimeter lang og kan opnå en vægt på knap seks kilo. Fisken er let at genkende på sin karakteristiske kropsform og farve. Dens grundfarve er som regel gråbrun med en lys bug og mørk ryg. Ved indfaldende lys kan man se en mængde blå eller grønne pletter på hoved, og krop og desuden linjer omkring øjnene. Lignende blå pletter og linjer findes også på finnerne. Arten er mest farvestrålende som ung, mens ældre eksemplarer som regel er ensfarvet gråbrune over så godt som hele kroppen. Bag overlæben går der ofte et mørkt brunligt bånd og en antydning af et tilsvarende lyst bånd findes bag underlæben.
Fisken har en lille mund med kraftige kæber og tykke læber. I hver kæbe sidder otte mejsellignende tænder fortil. Overkæben har desuden seks mindre tænder i en ekstra række bag de forreste tænder. De kraftige tænder og kæber kommer til deres ret, når aftrækkerfisken fanger sit bytte. Arten lever nemlig først og fremmest af muslinger og krebsdyr. Dens livret synes især at være krabber og hummere. For at få fat i disse lækkerier uden at blive såret af byttedyrenes kraftige kløer, har den udviklet sin helt egen fangstteknik. Den nærmer sig byttet meget forsigtigt og venter på det rette tidspunkt for sit angreb, når krabben eller hummeren er mindre opmærksom. Med et lynhurtigt angreb tildeler den sit bytte et kraftigt bid mellem øjnene, der hvor hjernen sidder. Offeret dør som regel med det samme og vender derefter på ryggen, så aftrækkerfisken kan komme til at æde fra byttets dårligere beskyttede bugside. Så er der serveret skaldyr.
Den almindelige aftrækkerfisk er en relativt dårlig svømmer, som føres til nordisk farvand ved hjælp af Golfstrømmen. Arten trives bedst ved en temperatur på 18 til 24 grader og...