DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hent RSS feed  NYHEDSBREV

  Biologi  Biologi
Levende liv – Nattens mylrende dyreliv
Hork er der masser af på natdyk. De står ofte stille frit ude og er derfor lette at fotografere.
Levende liv – Nattens mylrende dyreliv
Pigsmerling er en lille åleligende fisk, som man kun ser på natdyk.
Levende liv – Nattens mylrende dyreliv
De fleste svenske søer føles ofte øde og tomme om dagen, men om natten ser man en mængde fisk på kun få meters dybde. Denne gedde stod stille foran kameraet.
Levende liv – Nattens mylrende dyreliv
Blæksprutter ser man næsten udelukkende på natdyk. Den langstragte Alloteuthis subulata er en af omkring 20 arter, som er registreret i Sverige. Billedet er fra Lysekil.
Levende liv – Nattens mylrende dyreliv
Havsmusen er en bruskfisk ligesom som hajer og rokker. De er relativt almindelige på natdyk i nærheden af stejle kanter i Trondheimsfjorden.

Levende liv

– nattens mylrende dyreliv

tekst og foto Anders Salesjö/Undervattensbilder.se

Har du set blæksprutter, jomfruhummer eller den lille fisk pigsmerling i vores nordiske vande? Hvis ikke, så er det måske på tide, at du ændrer dine dykkevaner. Der er nemlig mange dyr i såvel havet som i søer, som du næsten udelukkende ser om natten.

Jeg elsker natdyk. Natdyk gør mig fuld af forventning, og jeg tror faktisk aldrig, at jeg har været skuffet efter et natdyk. Jeg synes, at selve dykkeoplevelsen bliver betydeligt mere intensiv om natten. Måske er det fordi, at alle farver bliver så levende i lygtens skær, især i kontrast til de mørke omgivelser. Men den mest bidragende årsag til, at jeg elsker natdyk, er nok, at der findes så mange spændende dyr, som man stort set aldrig ser om dagen. Som undervandsfotograf med en stor interesse for dyreliv, oplever jeg desuden, at jeg kommer dyrene nærmere, hvilket resulterer i bedre billeder. Min passion for natdyk er gået så vidt, at jeg ofte vender rundt på døgnet, når jeg er på dykkerejse. Jeg sover, mens det er lyst, og dykker derefter natten igennem.

Vättern – et natligt fiskeparadis
En lummer forsommeraften tager jeg, der er inkarneret Kattegatsdykker, til Vättern for at fotografere ferskvandskvabbe. Jeg havde tidligere kun lavet nogle få dagdyk i Vätterns klare vand for at fotografere signalkrebs, men nu skal jeg altså lave mit første natdyk. Under mine dagdyk var der masser af krebs, men meget andet så vi ikke. Jeg fik også at vide af mere erfarne Vättern-dykkere, at det er det normale:  – Man ser mest sten og sand. Fisk eller andre dyr skal man virkelig lede efter, lød det.
Så meget desto mere overrasket bliver jeg, da jeg på mit første natdyk i Vättern ser seks forskellige fiskearter på dykkets fem første minutter. Jeg møder trepigget hundestejle, hork, aborre, elritse, hvidfinnet ferskvandsulk og smelt på én gang. Lidt senere på dykket stifter jeg også bekendtskab med ferskvandskvabben samt en ålelignende fisk, som hedder flodlampret. På et og samme dyk har jeg altså set otte forskellige fiskearter. Vi taler heller ikke om enkelte individer af hver – der var et mylder af fisk. Sammenlagt måske i alt hundredvis af fisk. Desuden var der naturligvis enorme mængder af signalkrebs samt hist og her ferskvandslevende svampedyr.

Rigt natteliv
Mine oplevelser fra Vättern har gentaget sig i så godt som hver eneste sø, jeg har dykket i. Om dagen fornemmes søerne ofte øde og tomme, men på samme dykkested om natten oplever man et mylder af liv. Så kommer ål, ferskvandskvabber og ulke frem, samtidig som skalle, aborre og gedde står så stille, at man kan komme tæt på dem med kameraet. For et stykke tid siden dykkede jeg Östre Magsjön syd for Stockholm. Søen er ganske velkendt i dykkekredse omkring Eskilstuna samt i Stockholmsområdet. Jeg var der for at fotografere en ti centimeter lang ålelignende fisk, som hedder pigsmerling. Da jeg ikke har set denne fisk før, konfererede jeg meget med andre dykkere fra egnen. Det virkede som om, de fleste, som havde dykket meget i Magsjön, havde set pigsmerling enkelte gange, men nu var det mere end et år siden, nogen havde set fisken sidst. Derfor tænkte jeg, at chancen for at finde den var lille, men der tog jeg fejl. Om...

Log ind for at se fulde artikler eller opret gratis profil hvis du endnu ikke har et login på DYK. Begge dele gør du her.

Få også DYK magasinet hele året rundt ved at abonnere her: DYK Magasinet

Læs også