DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hent RSS feed  NYHEDSBREV

  Portfolio  Portfolio
Lill Haugen – første kvindelige vinder af norgesmesterskabet
Lill Haugen – første kvindelige vinder af norgesmesterskabet
Lill Haugen – første kvindelige vinder af norgesmesterskabet
Titel Bunnystyle Sted Åfarnes, Nordvestnorge Kamera Nikon D70 i Nexus-hus Eksponering 1/125 sek., f16 med 60 mm Blitz To Inon Z-
Lill Haugen – første kvindelige vinder af norgesmesterskabet
Titel Harmony Sted Yasawa Islands, Fiji Kamera Nikon D300 i Nexus-hus Eksponering 1/160 sek., f8 med 10,5 mm fisheye Blitz Ingen Kommentar Billedet er taget under fridykning uden flasker, på et tidspunk hvor mantarokkerne kommer for at spise plankton. Vi havde seks mantaer rullende rundt om os. Vandet var fuldt med plankton, og en del af det er kommet med på billedet. Typisk nok drillede kameraet, men jeg fik heldigvis taget blandt andet dette billede, før det gik galt …
Lill Haugen – første kvindelige vinder af norgesmesterskabet
Titel Linjer Sted Ålesund Kamera Nikon D300, i Nexus-hus Eksponering 1/100 sek., f6,3 med 10,5mm fisheye Blitz To Inon Z-240 Kommentar Dette billede fik juryens specialpris som bedste billede i NM 2010. Det var udfordrende at tage. Sigten var ikke den bedste, og der var meget bevægelse i vandet. Det var langt ude i havet, og der var mange bølger, så jeg måtte holde godt fast i tangskoven, mens modellen kæmpede rundt i baggrunden ... men det gik!
Lill Haugen – første kvindelige vinder af norgesmesterskabet
Titel Norsk og nøgen Sted Ørsta, Nordvest-Norge Kamera Nikon D300 i Nexus-hus Eksponering 1/160 sek., f16 med 60 mm og telekonverter Blitz To Inon Z-240
Lill Haugen – første kvindelige vinder af norgesmesterskabet
Titel Rusi and Naughtylus Sted Shark Reef, Fiji Kamera Nikon D300 i Nexus-hus Eksponering 1/160 sek., f8 med 10,5 mm fisheye Blitz To Inon Z-240 Kommentar Den tre meter lange tyrehaj Naughtylus er opkaldt efter en kendt ubåd, med en lille omskrivning på grund af denne hajs trang til at teste dykkere: Her har den lige fået et stykke fisk af Rusi. Jeg var på min faste og udsatte plads med fisheye-linse. Hajen svømmer hurtigt forbi, og timing er vigtig. Når man kommer så tæt på store hajer, er det smart at øve sig i at tage billeder uden at se i søgeren …
Lill Haugen – første kvindelige vinder af norgesmesterskabet
Titel Sprutte Sted Oslofjorden, Norge Kamera Nikon D70 i Nexus-hus Eksponering 1/160 sek., f16 med 60 mm Blitz To Inon Z-240 Kommentar Taget på natdyk i november på helikopterpladsen i Drøbak. Fik hjælp af min makker til at lyse på den, og den hoppede en halv meter, hver gang blitzen gik af.

Lill Haugen

– første kvindelige vinder af norgesmesterskabet

Lill tog certifikat, mens hun tog sin mastergrad i kommunikation i Brisbane, Australien i 2001. Allerede på de første dyk havde hun et Kodak-engangskamera, men uden blitz blev det grå og kedelige billeder. Hun købte et analogt Sea&Sea-kamera og fik farverige tropiske fisk, rokker, haj og skildpadder med op. Efter at have dykket sine 200 første dyk i varmt, klart vand langs Australiens østkyst var det på tide at teste de hjemlige farvande – nemlig Oslofjorden. Kontrasten var enorm, men det knækkede ikke interessen for dykning og undervandsfoto, så i 2004 blev et digitalt kamera af typen Olympus c5060 taget i brug. Snart blev udstyret dog opgraderet til spejlrefleks.
Lill er PADI-instruktør og holder til i Oslo, men er oprindeligt fra Møre på den norske vestkyst. Favoritdykkesteder i Norge er Lofoten, Tromsø, Saltstraumen, Nord-Trøndelag, Gulen og Sunnmøre. Men der bliver alligevel taget mange billeder i Oslofjorden, som har meget at byde på, selvom forholdene passer bedst til makrofotografering. Hun har flere gange deltaget i NM i Undervandsfoto, og blev i 2010 den første kvinde, der endte øverst på podiet.
I 2009 flyttede Lill til Stillehavet, hvor hun med base på Fiji arbejdede med forskellige dykkerelaterede projekter, blandt andet med fotografering i forbindelse med forskning på koralrev og i hajer.
– Hovedprojektet var at fotografere tyrehaj og grå revhaj med henblik på identificering af de over 80 individuelle tyrehajer på Shark Reef i Beqa Lagoon på Fiji. Her ser man op til otte forskellige hajarter på samme dyk, med tyrehaj og tigerhaj som hovedattraktionen, fortæller hun.
Efter at have tilbragt hele 2009 i Stillehavet er hun nu tilbage i Norge, hvor hun arbejder som journalist inden for helse og livsstil.
– Jeg blev vant til at dykke med hajer og andre store dyr i Australien. Dyk med hajer og hvaler giver en fantastisk følelse, selvom de er krævende at fotografere. Mine bedste dykkeoplevelser ud over Fiji var hundredvis af hammerhaj i Sipadan, sandtigerhaj i Australien, pygmæ-manta på Salomonøerne og hvalhaj i Mozambique. Hajer har et ekstremt dårligt image, og derfor er det vigtigt at formidle positive historier med ord og billeder for ikke-dykkere. Jeg fortæller om, hvordan vi mennesker er i færd med at miste en af havets mest fantastiske skabninger på grund af overfiskeri og den sorte handel med hajfinner i Asien, siger Lill.
Se mere på www.lillhaugen.com

Log ind for at se fulde artikler eller opret gratis profil hvis du endnu ikke har et login på DYK. Begge dele gør du her.

Få også DYK magasinet hele året rundt ved at abonnere her: DYK Magasinet

Læs også