DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hent RSS feed  NYHEDSBREV

Lydens retning – under vand

► Lydbølger bevæger sig fire gange hurtigere under vand. Vand er tykkere end luft, hvilket gør at molekylerne sidder tættere på hinanden, og lydbølgerne bliver derfor nemme transmiteret og får derfor en højere hastighed.
Denne forøgelse af hastigehdenwer nok til at hjernen ikke kan nå at registrere forskel på om lydbølgen rammer det højre eller venstre øre først.
Men det er ikke den eneste grund til at lydretningen er svær at bestemme. Menneskets krop består af så stor en mængde vand, at lydbølger under vand rent faktisk rammer hele kroppen på en gang og i princippet går direkte ind i hovedet. Når lydbølgerne rammer alle dele af vores hoved på en gang er det ikke mærkeligt, at hjernen ikke kan registrere retningen.

Fup eller fakta?
Nogle dykkere fortæller, at de ofte kan retningsbestemme lyde under vand. Er det blot noget de bilder sig ind eller kan det i praksis lade sig gøre? Det er svært at afgøre og vi kender ikke til at der er lavet nogen blindtest på området. Under vandet vil kortvarige lyde vil nok altid være umulige at retningsbestemme for den mennskelige hjerne, men længerevarende lyde som f.eks motoren fra en båd kan man måske træne sig til at bestemme retningen fra.
Om det muligt eller ej ved vi ikke, men flere dykkere påstår, rent faktisk at kunne retningsbestemme lyd under vand.

Fra øre til øre
Over vandet kan vi bestemme om en lyd kommer fra højre eller venstre fordi lydbølgerne rammer det ene øre lidt før det andet og er en lille smule højere.
Øret længst væk fra lydkilden registrerer lyden efter det første dels fordi det er længere væk og også fordi det er beskyttet af hovedet. Selvom vi ikke er bevidste omkring er det nok til at hjernen opfanger forskellen og kan beregne lydkildens retning.

Dopplereffekt
Nogle dykkere fremhæver begrebet dopplereffekt, som et værktøj til at retningsbestemme lyde under vand. Princippet er at hvis du bevæger dig imod lydkilden vil lyden høres som højere og hvis du bevæger dig væk fra lydkilden vil lyden som lavere. Nogle dykkere påstår, at de kan finde deres makkere ved at lytte efter lyden af makkerens udåndinger. Ved at bevæge sig først en retning og lytte og derefter en anden retning og lytte kan de ofte bestemme i hvilken retning makkeren befinder sig.

Afskærmningsteknikken
En anden teknik nogle dykkere anvender til at retningsbestemme en lydkilde under vand er ganske simpelt at dække det ene øre med hånden let bøjet og langsomt dreje sig rundt imens at man lytter godt efter. Hvis man kan blokere det meste af vandet fra øret, kan man høre en lille forskel imellem højre og venstre øre og derved lettere retningsbestemme lydkilden. ♦