DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hent RSS feed  NYHEDSBREV

  Viden  Vetenskap

Lydens retning

– under vand

Af redaktionen

Efter millioner af år har menneskets sanser vænnet sig til at tolke indtryk på landjorden. Så når vi opholder os i vandet, bliver vi ofte snydt, fordi sansernes signaler til hjernen bliver misforstået. 
Hvis man ikke kender og forstår de signaler, man får fra sine sanser, kan man blive overrasket – eller måske ligefrem forskrækket …  

► Lydbølger bevæger sig fire gange hurtigere under vand. Vand er tykkere end luft, hvilket gør at molekylerne sidder tættere på hinanden, og lydbølgerne bliver derfor nemme transmiteret og får derfor en højere hastighed.
Denne forøgelse af hastigehdenwer nok til at hjernen ikke kan nå at registrere forskel på om lydbølgen rammer det højre eller venstre øre først.
Men det er ikke den eneste grund til at lydretningen er svær at bestemme. Menneskets krop består af så stor en mængde vand, at lydbølger under vand rent faktisk rammer hele kroppen på en gang og i princippet går direkte ind i hovedet. Når lydbølgerne rammer alle dele af vores hoved på en gang er det ikke mærkeligt, at hjernen ikke kan registrere retningen.

Fup eller fakta?
Nogle dykkere fortæller, at de ofte kan retningsbestemme lyde under vand. Er det blot noget de bilder sig ind eller kan det i praksis lade sig gøre? Det er svært at afgøre og vi kender ikke til at der er lavet nogen blindtest på området. Under vandet vil kortvarige lyde vil nok altid være umulige at retningsbestemme for den mennskelige hjerne, men længerevarende lyde som f.eks motoren fra en båd kan man måske træne sig til at bestemme retningen fra.
Om det muligt eller ej ved vi ikke, men flere dykkere påstår, rent faktisk at kunne retningsbestemme lyd under vand.

Fra øre til øre
Over vandet kan vi bestemme om en lyd kommer fra højre eller venstre fordi lydbølgerne rammer det ene øre lidt før det andet og er en lille smule højere.
Øret længst væk fra lydkilden registrerer lyden efter det første dels fordi det er længere væk og også fordi det er beskyttet af hovedet. Selvom vi ikke er bevidste omkring er det nok til at hjernen opfanger forskellen og kan beregne lydkildens retning.

Dopplereffekt
Nogle dykkere fremhæver begrebet dopplereffekt, som et værktøj til at retningsbestemme lyde under vand. Princippet er at hvis du bevæger dig imod lydkilden vil lyden høres som højere og hvis du bevæger dig væk fra lydkilden vil lyden som lavere. Nogle dykkere påstår, at de kan finde deres makkere ved at lytte efter lyden af makkerens udåndinger. Ved at bevæge sig først en retning og lytte og derefter en anden retning og lytte kan de ofte bestemme i hvilken retning makkeren befinder sig.

Afskærmningsteknikken
En anden teknik nogle dykkere anvender til at retningsbestemme en lydkilde under vand er ganske simpelt at dække det ene øre med hånden let bøjet og langsomt dreje sig rundt imens at man lytter godt efter. Hvis man kan blokere det meste af vandet fra øret, kan man høre en lille forskel imellem højre og venstre øre og derved lettere retningsbestemme lydkilden. ♦

Log ind for at se fulde artikler eller opret gratis profil hvis du endnu ikke har et login på DYK. Begge dele gør du her.

Få også DYK magasinet hele året rundt ved at abonnere her: DYK Magasinet

Fakta

Lyd er trykbølger
Lyd bevæger sig som trykbølger, og derfor bevæger lyden sig både hurtigere og længere, jo tættere et medie den skal bevæge sig i. Vand er omtrent 800 gange tættere end luft. Som...

Fakta

Forsinket lyd
Forklaringen på, at vi kan retningsbestemme lyde oven vande er, at lyden bevæger sig forholdsvis langsomt i luften. Der er derfor en tidsmæssig forsinkelse, fra lyden rammer det ene øre, til...

Fakta

Hovedet som antenne
Når lyden opfattes under vand, er det ikke – som på land – primært via det ydre øre, lyden transmitteres til hjernen. Især når vi har hætte på, er det ret svært for...

Læs artiklen i DYK #45:





SOME images:
, ,

Læs også