DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hent RSS feed  NYHEDSBREV

  Udstyr  Utrustning
Lygteguide – lad der blive lys
Lygteguide – lad der blive lys
Lygteguide – lad der blive lys
Små back up-lygter Lygterne i denne kategori er som regel så diminutive, at de let kan anbringes i en lomme eller eventuelt anbringes på maskeremmen. De er gode at have i en håndevending hvis man lige står og mangler en lygte, eller som backup. Men ulempen er naturligvis, at de i sagens natur ikke er særligt kraftige. Til gengæld har de lang brændtid, især hvis de – som mange af de nyeste lygter i denne kategori – er baseret på lysdioder, der har et meget lavt strømforbrug.
Lygteguide – lad der blive lys
Kanisterlygter I denne gruppe finder vi sværvægterne blandt lygter, både når det gælder ydelse og pris. Med masser af watt kan de oplyse store områder. Men den høje lysstyrke kræver store batteripakker og derfor er lygtehovedet og batteriet adskilt, så du slipper for at bære det hele i hånden. Det lille håndholdte lygtehoved forbindes via et kabel med batterierne, der fastgøres på vesten eller på flaskerne. Fordelen med dette arrangement er, at det er langt mere fleksibelt under dykket. Når først batteripakken er anbragt, glemmer man næsten at man har den. Ofte er den så tung, at man kan klare sig med mindre bly. Ulempen er, at det tager lidt længere tid at arrangere udrustningen inden dykket. Desuden har du kablet at holde styr på.
Lygteguide – lad der blive lys
DAGLYGTER I denne gruppe findes mange varianter i forskellige størrelser og det er svært at trække grænsen hårdt mellem denne og næste gruppe. Typisk er disse lygter relativt svage, forholdsvis billige og ikke alt for store. De er tilstrækkelige, når der skal lyses ind under klipper og i sprækker om dagen. Og de fungerer som ekstra lygter på natdyk. Mange nyuddannede dykkere starter med denne type, for senere at anskaffe sig noget kraftigere, når det bliver aktuelt med natdyk. Visse af disse lygter kan desuden anvendes som almindelige lommelygter på land – det gælder bare om at sikre, at lygten kan tåle det, så den ikke bliver for varm og smelter.
Lygteguide – lad der blive lys
Hovedlygter I denne kategori finder vi de lygter, som de fleste mere erfarne dykkere har. Det er allround-lygter, der fungerer udmærket ved nat- eller vragdykning og som naturligvis også kan anvendes om dagen, selvom de er lidt i overkanten i størrelsen. Derfor er denne gruppe den største med en mængde forskellige konstruktioner, lysstyrker og brændtider. Visse har pistolgreb, andre har hanke på oversiden og nogle har slet ikke håndtag. Tungere lygter plejer at være bedst at holde i en hank. De fleste har ret store reflektorer, der giver en bred stråle. Her findes også en hel del modeller, som har genopladelige batterier. Priserne kan veksle meget mellem de forskellige lygter alt efter den anvendte teknologi, kvalitet, tilbehør og deres brændtid.
Lygteguide – lad der blive lys
Speciallygter (flash/stroboskob) Der findes en række speciallygter, der kan anvendes i forskellige situationer til at afmærke specielle steder eller dykkerne selv. Det er en kæmpe hjælp ved natdykning at opstigningsstedet er markeret med en flash- eller stroboskoblygte, der blinker med jævne mellemrum. Den er også meget effektiv på nedstigningslinen ved vragdyk i dagslys når sigten er dårlig. Der er også dykkere, der svømmer rundt med dem, men det er en dårlig idé, da udladningen er så kraftig, at det er ubehageligt at svømme ved siden af. Så er det bedre af anvende enten en kemisk lysstift eller de LED-baserede modeller, der findes i handelen. De kan fås i forskellige farver, og er en god måde at afmærke et hold dykkere, så man kan se hvem der er hvem. De mest effektive holder til mange hundrede natdyk på et batteri.

Lygteguide

– lad der blive lys

tekst og foto Jesper Kjøller
I de seneste par år har en række nye lygteteknologier set dagens lys og moderne undervandslygter er blevet mindre, mere lysstærke og mere effektive, så de lyser længere på en opladning. Vi gennemgår de forskellige typer og principper og hjælper dig med at vælge den rette lygte til den rette opgave.

Selv om undervandslygter ikke er med på listen over det absolut nødvendige udstyr ved almindelige dyk, er en lygte alligevel et vigtigt redskab, der både kan forøge sikkerheden og fornøjelsen ved stort set alle dykkeaktiviteter. Men lige som i så mange andre situationer, gælder det om at vælge det rette værktøj til den rette opgave – selv om en hvilken som helst lygte er bedre end ingen lygte, hvis du pludselig befinder dig i bælgravende mørke...
Lygter har flere anvendelsesmuligheder. Det siger sig selv, at de er nødvendige at have ved fx natdykning, huledykning og vragpenetrering. Men også ved dykning i mørkere, nordiske vande eller i omstændigheder med dårlig sigt, gør lygterne, at du kan se mere. Desuden er det en sikkerhedsmæssig fordel at have en lygte i overfladen, hvor den kan bruges til at signalere med eller til at påkalde sig opmærksomhed i en nødsituation.
Lygter kan også være nyttige ved dykning i klart, tropisk vand. Som bekendt bliver sollyset absorberet efterhånden som du går dybere, så hvis du skal se naturlige farver på lidt dybere vand, er lygten den eneste løsning. Det er en fantastisk oplevelse at betragte hvordan en tilsyneladende grågrumset søanemone på 30 meters dybde pludselig lyser op i et sandt farvebombardement, når du rammer den med din lygte.
Desuden kan du have glæde af lygten, når du skal lyse ind i sprækker og huller for at aflure dem deres hemmeligheder. Endelig er det populært hos undervandsfotografer, at modellen medbringer en lygte. Det giver nemlig et ekstra element i kompositionen af vidvinkelbilleder. Prøv fx at lægge mærke til hvor mange af de undervandsmodeller, du ser i DYK og andre steder, der holder en tændt lygte, selv om de tilsyneladende ikke har brug for den lige i den situation...

Nødvendig eller nyttig?
Vi kan skelne mellem situationer, hvor lygten er absolut nødvendig og situationer, hvor den blot er nyttig. Når lygten er nødvendig, skal du, ud over din primære lygte, altid have mindst én back up-lygte med dig, så du ikke skal afslutte dykket i blinde, hvis din hovedlygte svigter. Ikke alene kan det være svært at finde tilbage til udgangspunktet, men det er også særdeles ubehageligt at lave en opstigning uden fx at kunne se sine instrumenter eller overfladen. Prøv fx at gennemføre et sikkerhedsstop på fem meter med lukkede øjne og uden at hold fast i noget. Man kunne sige: én lygte er ingen lygte. Tek-dykkere medbringer altid mindst to back up-lygter ud over deres primære lygte, når de forlader lyszonen og svømmer ind i vrag eller huler.
Men under ukomplicerede dyk i dagslys, hvor du kun har lygten med, fordi den kan være nyttig, kan man godt forsvare ikke at have en back up-løsning med. Skulle lygten stå af, er det ingen katastrofe. Den dybe del af dykket bliver måske lidt mindre farverig, men hvis din makker stadig har en fungerende lygte, kan I jo klare jer med den.

Lyskilder
Lygteproducenterne...

Log ind for at se fulde artikler eller opret gratis profil hvis du endnu ikke har et login på DYK. Begge dele gør du her.

Få også DYK magasinet hele året rundt ved at abonnere her: DYK Magasinet