DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hent RSS feed  NYHEDSBREV

  Biologi  Biologi
En lysende opdagelse – fluorescerende rev i Indonesien
Kutling som hviler på en koral.
En lysende opdagelse – fluorescerende rev i Indonesien
Fluorescerende koraller med indkopierede billeder af koralreje, havslange og øglefisk.
En lysende opdagelse – fluorescerende rev i Indonesien
Havbørsteorm i aftenmundering.
En lysende opdagelse – fluorescerende rev i Indonesien
Nærbillede af en Pentapora foliacea.
En lysende opdagelse – fluorescerende rev i Indonesien
Polypperne på en Montastraea cavernosa.

En lysende opdagelse

– fluorescerende rev i Indonesien

tekst Steve Weinman
Fluo-dykning er en måde at se koralrev og deres indbyggere i et helt nyt og mærkeligt lys. Pionerarbejdet blev udført af undervandsfilmfolkene Guy og Anita Chaumette, som formodentlig er bedre kendt under deres firmanavn Liquid Motion Film. Deres film er vist på dykkemesser og har vundet internationale priser. Tag med ned og se revet, som du aldrig har set det før.

Den seneste produktion er en serie i tre dele med navnet Water Colours, som er lavet til National Geographic Television. Den har allerede indhøstet 35 udmærkelser, men serien er endnu ikke blevet vist herhjemme.
Sent sidste år bosatte parret sig i Indonesien for at drive Wakatobi Dive Resort. Wakatobi er en dykkeø, som ligger på sydvestspidsen af Sulawesi. Denne misundelsesværdige opgave har givet dem mulighed for mange gange at vende tilbage til samme dykkested for at studere dyrelivet ved nattetid på deres egen unikke måde. De kalder det fluo-dykning.
Fænomenet fluorescens opstår, når en genstand absorberer lys af en vis bølgelængde (det vi kalder farve) og afgiver lyset i en anden bølgelængde (altså farve).
I hvidt lys afslører en fluorescerende genstand blot sine sædvanlige farver. Men belyst med ultraviolet blåagtigt lys absorberer genstanden det blå og forvandler det til andre klart glødende farver. Parret Chaumette anvender netop den slags lys. Med ultraviolette lygter undersøger de, hvordan dyr ser og kommunikerer i vandet. Metoden er meget mere end bare et farvestrålende lysshow.
– Vi har allerede opdaget verdens første farvestrålende fluorescerende pygmæsøhest og en fluorescerende havorm, siger Anita Chaumette. Hun stammer fra Yorkshire, mens hendes mand Guy er franskmand. – Forskerne har bekræftet en interessant ting. På et hvilket som helst dyk har dykkere mere end 90 procents chance for at opdage noget, som ingen nogensinde har set. Det skyldes ganske simpelthen, at der er så få, der har gjort det, vi har gjort. Med dykkere mener hun dig og mig. De nye ledere på Wakatobi indbyder nemlig deres gæster til at være med og lære om fænomenet fluorescens.
Under indspilningen af Water Colours tilbragte parret Chaumette først flere måneder med at natdykke rundt om Bonaire i Caribien. Derefter fulgte fire år i det sydlige Stillehav. Her studerede og dokumenterede de fluorescens i vand i samarbejde med førende forskere. Målet var at undersøge, hvordan fisk ser farver og hinanden.
Parrets arbejde har afdækket de mange ”farver”, som vi mennesker ikke engang kan se – lige så lidt som vi kan se, om lyset er polariseret, eller om det indeholder ultraviolet. Deres konklusion er, at farve er fiskenes hovedsagelige sprog. Det anvendes for at finde en partner, undgå rovdyr og snyde bytte.
Det er kun Liquid Motion, der har haft succes med at dokumentere fænomenerne i billeder. Producenterne hævder, at resultatet virkelig tager verden med storm.
– I havets verden er vi mennesker praktisk taget blinde, siger Anita.
– Havdyrene ikke bare kommunikerer med farver og ændrer kulør for at udveksle meddelelser. De anvender faktisk fluorescens som en del af deres farvekommunikation. De manipulerer nuancer for at forandre deres udseende, forandrer kropsmønster for at udtrykke følelser og humør – alt efter hvilket budskab de vil formidle.
– Vi oplever alt fra gennemsigtige slimfisk, der...

Log ind for at se fulde artikler eller opret gratis profil hvis du endnu ikke har et login på DYK. Begge dele gør du her.

Få også DYK magasinet hele året rundt ved at abonnere her: DYK Magasinet

Læs også