DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hent RSS feed  NYHEDSBREV

  Rejse  Resa
Malaysia – hvor regnskov og koralrev mødes
To ekstravagante rejer, som bor i en bobbelkoral. Om natten tømmes boblerne for vand og korallens hårde skal og tentakler bliver synlige.
Malaysia – hvor regnskov og koralrev mødes
Langs Malaysiahalvøens østkyst er der masser af paradisøer og mange af øerne har fin dykning rundt om sig.
Malaysia – hvor regnskov og koralrev mødes
En af Sipadans enormt store grønne havskildpadder dykker ned efter at at have trukket vejret.
Malaysia – hvor regnskov og koralrev mødes
En lille formation af barracudaer ved Pulau Tengol. Det mere berømte barracudastime ved Sipadan er den største, jeg nogensinde har set.
Malaysia – hvor regnskov og koralrev mødes
Fløjlsklovnfisken (Premnas biaculeatus), som er almindelig på malaysiska rev, er efter min mening den flotteste af dem allle. Den dominante hanfisk plejer at være den allermest farvestrålende i familjen.

Malaysia

Hvor regnskov og koralrev mødes

Tekst og foto: Magnus Lundgren/Aquagraphics.se
Hassan gassede sin gebrækkelige lille motorbåd op og satte kursen ud mod den lille ø. På trods af, at det var Ramadan, sejlede han mig fra Semporna ud til det store rev med de store oplevelser. Instinktivt indså jeg allerede efter ét sekund under overfladen, at jeg aldrig før havde været i nærheden af noget lignende. Nu 20 år efter står mindet om Sipadan stadig klart og tydeligt.

Malaysia er fysisk set distribueret to forskellige steder i det Sydkinesiske hav. Den ene del ligger på Malaccahalvøen mellem Thailand og Singapore. Her i Vestmalaysia finder man landets multikulturelle afdeling med en blanding af malajer, kinesere og indere. Den østlige del består af provinserne Sabah og Sarawak på det nordlige Borneo. Disse to delstater præges blandt andet af vild jungle med orangutanger og oprindelige stammefolk. Malaysia er et rigt land fyldt med sanseindtryk, folkeslag, sprog, natur og oplevelser.
Fordelt ud over de todelte regioner, kan man opleve så forskellige indtryk som  tårnhøje skyskrabere i hovedstaden Kuala Lumpur, de smilende landsbyer med langhuse i Sarawak og de rolige strande langs Malaccahalvøens østkyst. Staten Malaysia blev dannet i 1962 som et monarki med kong Mizan Zainal Abidin som statsoverhoved.

Malaysia har et tropisk klima, men temperaturen er ganske konstant langs kysterne. Den højeste temperatur ligger omkring 30 grader og den laveste omkring 22, men det kan være meget varmere inde i landet. Sæsonen svinger mellem en våd og en mindre våd sæson. På de fleste steder er der altså ingen større forskel mellem regnperioden mellem oktober og april og den resterende del af året. Undtagelsen er østsiden af Malaccahalvøen, som får masser af regn fra november til februar. I Sabah og Sarawak falder der altid meget regn, men ekstra meget mellem oktober og marts.

Moderne legende
Den kendte ø Sipadan er Sabahs, ja formodentlig hele Malaysias mest eftertragtede dykkedestination. I 1984 opdagede Borneo Divers dykningen rundt om denne lille oceaniske ø, som er omringet af 600 meter dybt hav. Dykningen er altid god på Sipadan og sommetider er den helt superb. Sipadans særlige kendetegn er den store mængde skildpadder, som lever rundt om øen.
Cousteau besøgte øen i 1985 og sagde ved den lejlighed: – I have seen other places like Sipadan … 45 years ago. Now we have found again an untouched piece of art. Interessen eksploderede derefter og en overgang lå der hele tre dykkercentre på Sipadan. Det blev efterhånden et problem for en så lille ø og dykkercentrene er væk nu. Så skal du dykke på Sipadan, kan du i stedet udgå fra Mabul eller Kapalai, der ligger i nærheden.

Det er mange Sipadan highlights ud over skildpadderne, som fx den enorme barracudastime man som regel finder ved Barracuda Point, de talrige hvidfinnede revhajer og den store residente stime af pukkelhovedpapegøjefisk, for at nævne et par stykker. Hammerhaj og manta dukker af og til op, men det hører ikke til hverdagskosten. Det ligger en spændende grotte på nordsiden af Sipadan. Her finder man Turtle Cavern, hvor der stadig ligger skeletter fra druknede skildpadder. Det er fristende at dykke her, men det kræver den rigtige uddannelse, det rigtige udstyr og en god guide.

Regulering og terrorister
På grund af den store interesse er der nu indført en hård...

Log ind for at se fulde artikler eller opret gratis profil hvis du endnu ikke har et login på DYK. Begge dele gør du her.

Få også DYK magasinet hele året rundt ved at abonnere her: DYK Magasinet

Læs også