DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hent RSS feed  NYHEDSBREV

  Rejse  Resa
Malaysisk treenighed – Sipadan, Mabul og Kapalai
Hvidt sand, blåt og klart vand. Gode dykkebåde samlet i en af verdens mest artsrige områder. En dykkeferie på Mabul er svær at hamle op med.
v
Som minibusser i en asiatisk storby ved myldretid, dundrer stimen af bulehoved papegøjefisk frem langs bunden ved Barracuda Point.
Malaysisk treenighed – Sipadan, Mabul og Kapalai
Malaysisk treenighed – Sipadan, Mabul og Kapalai
Malaysisk treenighed – Sipadan, Mabul og Kapalai
Farvepragten er konstant imponerende langs de stejle vægge i Hanging Gardens.
Malaysisk treenighed – Sipadan, Mabul og Kapalai
Skumringen er den bedste tid, hvis man vil se de utroligt smukke, men sky mandarinfisk.
Malaysisk treenighed – Sipadan, Mabul og Kapalai
Nøgensneglene er talrige, både i mængde og antal arter i disse vande. Her er det en Hypselodoris bullocki.
Malaysisk treenighed – Sipadan, Mabul og Kapalai
Den lille pygmæsøhest, (Hippocampus bargibanti) er et eftertragtet bytte blandt uv-fotografer.
Malaysisk treenighed – Sipadan, Mabul og Kapalai
Når det gælder fiskestimer servereres de i store portioner omkring Sipadan. Disse flagermusefisk lod os komme rigtig tæt på.

Malaysisk treenighed

– Sipadan, Mabul og Kapalai

Af Stefan Beskow
Lettet ser jeg rejsetasken komme på bagagebåndet i Tawaus lufthavn på Borneo. Det er næsten 34 timer siden vi lukkede døren efter os hjemme i et vintergråt Norden for at rejse hertil. Nu er der bare en times transfer med bil og yderligere en time med båd inden vi når vores slutdestination Mabul, hvor vi i de næste to ugers tid skal dykke i det berømte farvand omkring Sipadan samt de nærliggende øer Mabul og Kapalai.

Jaques Cousteau gjorde dette område berømt en gang i 80’erne, da han var her for at dykke. Han blev utroligt imponeret af dykningen her. Det er mange år siden og stedet har måttet lide under sin egen berømmelse. I takt med, at Sipadan blev mere og mere kendt, valfartede dykkere hertil fra alle verdenshjørner og til slut fandtes der hele fem dykkeoperatører på øen (som er så lille, at det maksimalt tager en halv time at gå rundt om den)! Det var en situation, som var uholdbar i længden, set ud fra et miljøsynspunkt. Trykket på øen var nu for stort til, at det ville gå ubemærket hen. I slutningen af 2005 lukkede Malaysia simpelthen øen for indkvartering og oprettede en lille militærbase, som skulle overvåge stedet, så denne dykningens perle ikke ville blive slidt itu. For at dykke på Sipadan bor man i dag på en af øerne Mabul eller Kapalai, som ligger ca. tyve minutter væk med båd, eller i Semporna på Borneos fastland. Men herfra er sejladsen længere – op mod en time. Man skal desuden betale en afgift for hver dag man dykker ved Sipadan. Maksimalt må der kun dykke 120 personer pr. dag, men det virker som om, at der svindles en hel del, og jeg mistænker stærkt, at mange flere dykker her på en normal dykkedag.
Området ligger helt perfekt midt i verdens største marinbiologiske hotspot, som strækker sig i en trekant mellem Filippinerne, Papua Ny Guinea og Sumatra. Her findes flest forskellige marine livsformer på hele planeten. Det der afgjorde, at vi valgte dette rejsemål, er den unikke blanding af stort og småt, som man kan opleve ved at dykke her. En normal dykkedag plejer at bestå af to dyk ved Sipadan, hvor store fiskestimer, havskildpadder, hajer og farvestrålende koralrev er hverdagskost, samt et til to dyk omkring øerne Mabul og Kapalai, hvor revene ikke er i samme gode stand og ved første blik virker lidt intetsigende. Lad dig dog ikke narre af dette. Revene huser i stedet en masse usædvanlige og besynderlige dyr som du kan se med ret stor regelmæssighed. Dyr som på de fleste destinationer er sjældne, er på det nærmeste ret almindelige her. Mange dykkedestinationer i verden har enten fokus på makroliv eller på store fisk og smukke rev. Her kan du både møde pelagiske arter i klart vand og ligge og studere små usædvanlige dyrearter på en og samme dykkedag, hvilket er ganske unikt!

Sipadan
Den bedst kendte dykkedestination i området er uden tvivl Sipadan. Som en ufattelig skyskraber rejser øen sig fra havbunden ca. 600-1000 meter nede og hele vejen op til overfladen. Sådanne klippesøjler som rejser sig fra et ellers ganske livløst (for os dykkere) dybhav, plejer at virke som en magnet på det marine liv. Eftersom intet andet fast underlag findes i nærheden, bliver livet ekstremt koncentreret omkring en udpost som denne. Sipadan er naturligvis ingen undtagelse. Her er der virkelig pakket med liv under overfladen! Revet løber omkring hele øen og er i god stand hele vejen. Dykkesteder afløser...

Log ind for at se fulde artikler eller opret gratis profil hvis du endnu ikke har et login på DYK. Begge dele gør du her.

Få også DYK magasinet hele året rundt ved at abonnere her: DYK Magasinet

Læs også