DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hent RSS feed  NYHEDSBREV

  Rejse  Resa
Maldiverne – her er du altid tæt på havet
Mantaerne ved Hanifaru lader sig slet ikke mærke med dykkernes tilstedeværelse. De har for travlt med at guffe plankton i sig.
Maldiverne – her er du altid tæt på havet
Maldiverne har sin egen anemonefisk, maldiverklovnfisken Amphiprion nigripes. Den gemmer sig næsten altid i en pragtanemone.
Maldiverne – her er du altid tæt på havet
Al transport mellem de enkelte atoller foregår med vandflyvere. Piloterne er klædt i ulastelige uniformer med shorts og bare tæer.
Maldiverne – her er du altid tæt på havet
Maldiverne har også masser af livsformer i makrostørrelsen. En lille bluestriped fang blenny stikker sit smilende ansigt ud fra sit skjulested.

Maldiverne

Her er du altid tæt på havet

Tekst og foto: Jesper Kjøller
Det er svært at undgå, at trække alle Bounty Land-klichéerne frem fra skuffen, når man skal skildre Maldiverne. Man kommer ikke uden om at beskrive azurblå laguner, kridhvide kokospalmeomkransede sandstrande og idylliske landsbyer med lokalbefolkning i udriggerkanoer. Det unikke ørige i Det Indiske Ocean er et paradis for dykkere, honeymooners og alle, der holder af sand, sol og hav.

Gennem århundrede har søfarende, der krydsede Det Indiske Ocean betragtet Maldiverne som en samling forræderiske rev, der bare skulle undgås. Selv om man vidste, at landet rummede stor skønhed, mente man, at det var for risikabelt at nærme sig – det var alt for svært at navigere rundt i øriget. Selv den dag i dag holder søfarten sig godt på afstand. Det er en medvirkende årsag til, at Maldiverne er så uberørt, og at befolkningen stort set har fået lov til at være i fred.
Det er på en måde ironisk, at de koralrev, der gennem tiderne har holdt pirater og kolonimagter på god afstand, nu udgør Maldivernes kronjuveler.

Kigger man på Google Earth skal man meget tæt på, før man overhovedet kan få øje på noget som helst land. Maldiverne består af lidt over tusind koraløer, der er grupperet i en dobbelt kæde. Kæden løber fra syd til nord og er opdelt i sammenlagt 26 atoller. Øriget dækker 90.000 km2, men kun fire procent af arealet er land, så det er et af de mest sparsomt befolkede nationer i verden. Mens vi er ved rekorderne: Maldiverne er det mindste land i Asien, og verdens mindste muslimske nation.

Korallerne betyder alt for Maldiverne. Landet er bygget på dem og husene er bygget af dem. Desuden danner de levende koralrev en naturlig barriere, der beskytter øerne mod havet. Inde i atollerne er der store laguner, hvortil der er adgang gennem smalle strømfyldte kanaler. Tidevandet bringer næringsrigt vand op fra dybet og ind gennem kanalerne. Atollerne er én stor levende og pulserende organisme.
Maldiverne er hjemsted for omkring 2.000 forskellige arter af fisk – stort set hele repertoiret i Det Indiske Ocean og der er mange endemiske arter (altså arter, der kun lever her).

Barfodspiloter
Landet er vært for omkring 150 turistanlæg og resorts, og 85 procent af indtægten kommer fra turisme. Alle rejser til Maldiverne starter og slutter i hovedstaden Male – eller rettere i den internationale lufthavn, der ligger på øen ved siden af Male. Herfra går turen videre med vandfly, hvis man altså ikke går direkte om bord på en liveaboard fra lufthavnen.
Maldivian Air Taxi har verdens største flåde af De Haviland Twin Otters udstyret med pontoner, så de kan lande og lette overalt, hvor der er vand. Piloterne er klædt i ulastelige hvide, nystrøgne skjorter, shorts med pressefolder – og bare tæer.

De fleste resorts har dykkercentre, men nogle fungerer også som hjemmehavne og forsyningscentraler for en række liveaboards.
Resort-baseret dykning har den fordel, at man kan nyde anlæggets ofte luksuriøse faciliteter mellem dykkene, og det er selvsagt en god løsning, hvis man medbringer ikke-dykkende familiemedlemmer på rejsen. Ofte kommer man tilbage i land mellem hvert dyk, og man kan således selv sammensætte dagens program, som man ønsker. Måske dykning om morgenen, kitesurfing om eftermiddagen og måske et spa-besøg inden aftensmaden? Et dagsprogram, der er lige til at holde...

Log ind for at se fulde artikler eller opret gratis profil hvis du endnu ikke har et login på DYK. Begge dele gør du her.

Få også DYK magasinet hele året rundt ved at abonnere her: DYK Magasinet

Læs også