DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hent RSS feed  NYHEDSBREV

  Kystleksikon  Kustlexikon
Nordens kridtgrav - Hasseris - Nordjylland
Nordens kridtgrav - Hasseris - Nordjylland
Nordens kridtgrav - Hasseris - Nordjylland
Nordens kridtgrav - Hasseris - Nordjylland

Nordens kridtgrav

- Hasseris - Nordjylland

Af Hans Christian Andersen

Nordens kridtgrav i Hasseris, Aalborg, er som navnet antyder en nedlagt kridtgrav. I en periode fra 1900 til 1940 gravede cementfabrikken Norden kridt på stedet. I 1974 overtog Aalborg Kommune hele området, og i 80’erne blev stedet så åbnet for offentligheden.

Søen udgør 12,6 hektar, og er 600 meter lang og 200 meter bred, samt 12 meter dyb på det dybeste sted. Kridtgraven er omkranset af en høj skrænt, som er mellem 10 og 25 meter høj. Det er kun på det sted, som er angivet i kørevejledningen, at det er muligt at komme frem til søen.

I søen finder du det sædvanlige parti cykler og knallerter samt væltede træer. Dybden falder ret hurtigt til de maksimale 12 meter, og hvis sigten skal bevares blot sådan nogenlunde, er det vigtigt, at du holder dig væk fra bunden, da der hurtigt hvirvles sediment op. Der er ingen strøm er til at føre det bort igen, så sigten bliver spoleret i et godt stykke tid.

Det er da også det faktum, der har medført, at områdets dykkerklubber i samarbejde med Dykkersport i Aalborg, har placeret et aluminiumsstativ ude midt i søen Her finder du en platform på syv meters dybde, der benyttes som fast ”grund” i forbindelse med træning og uddannelse af nye dykkere. Når man dykker i søen, vil man ganske naturligt befinde sig omkring stativet og platformen, da denne giver indhold til et ellers lidt ensformigt dyk.

Du kan finde platformen ved at følge den snor, som er fastgjort til træet på et par meters dybde, lige til venstre for det sted, hvor du naturligt går i vandet. Alternativt er der fastbundet en snor med en plastikflaske, som flyder på overfladen lige over stativet. Du kan se flasken fra bredden.

Da søen rent faktisk ligger midt i et villakvarter, skal du vise hensyn til områdets beboere. Det skulle gerne fortsat være muligt at dykke i søen. 

Søens beliggenhed giver også anledning til en del morsomhed. Det føles lidt underligt at stå på en villavej og klæde om til dykkerudstyr, og du risikerer da også at få små sjove bemærkninger fra forbipasserende, men de er dog i de fleste tilfælde blot nysgerrige efter hvad du oplever ude i søen.

I søen findes en bestand af aborrer og skaller, og det er tilladt at fiske i søen, så vis også hensyn til eventuelle fiskere. Aborrerne og skallerne finder du under de mange grene og træer som ligger tæt ved bredden, men du skal dog nærme dig dem så lydløst og forsigtigt som muligt, hvis du skal have en chance for at se dem.

Log ind for at se fulde artikler eller opret gratis profil hvis du endnu ikke har et login på DYK. Begge dele gør du her.

Få også DYK magasinet hele året rundt ved at abonnere her: DYK Magasinet

Læs også