DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hent RSS feed  NYHEDSBREV!

  Kystleksikon  Kustlexikon
Nordens kridtgrav - Hasseris - Nordjylland
Nordens kridtgrav - Hasseris - Nordjylland
Nordens kridtgrav - Hasseris - Nordjylland
Nordens kridtgrav - Hasseris - Nordjylland

Nordens kridtgrav

- Hasseris - Nordjylland

Af Hans Christian Andersen

Nordens kridtgrav i Hasseris, Aalborg, er som navnet antyder en nedlagt kridtgrav. I en periode fra 1900 til 1940 gravede cementfabrikken Norden kridt på stedet. I 1974 overtog Aalborg Kommune hele området, og i 80’erne blev stedet så åbnet for offentligheden.

Søen udgør 12,6 hektar, og er 600 meter lang og 200 meter bred, samt 12 meter dyb på det dybeste sted. Kridtgraven er omkranset af en høj skrænt, som er mellem 10 og 25 meter høj. Det er kun på det sted, som er angivet i kørevejledningen, at det er muligt at komme frem til søen.

I søen finder du det sædvanlige parti cykler og knallerter samt væltede træer. Dybden falder ret hurtigt til de maksimale 12 meter, og hvis sigten skal bevares blot sådan nogenlunde, er det vigtigt, at du holder dig væk fra bunden, da der hurtigt hvirvles sediment op. Der er ingen strøm er til at føre det bort igen, så sigten bliver spoleret i et godt stykke tid.

Det er da også det faktum, der har medført, at områdets dykkerklubber i samarbejde med Dykkersport i Aalborg, har placeret et aluminiumsstativ ude midt i søen Her finder du en platform på syv meters dybde, der benyttes som fast ”grund” i forbindelse med træning og uddannelse af nye dykkere. Når man dykker i søen, vil man ganske naturligt befinde sig omkring stativet og platformen, da denne giver indhold til et ellers lidt ensformigt dyk.

Du kan finde platformen ved at følge den snor, som er fastgjort til træet på et par meters dybde, lige til venstre for det sted, hvor du naturligt går i vandet. Alternativt er der fastbundet en snor med en plastikflaske, som flyder på overfladen lige over stativet. Du kan se flasken fra bredden.

Da søen rent faktisk ligger midt i et villakvarter, skal du vise hensyn til områdets beboere. Det skulle gerne fortsat være muligt at dykke i søen. 

Søens beliggenhed giver også anledning til en del morsomhed. Det føles lidt underligt at stå på en villavej og klæde om til dykkerudstyr, og du risikerer da også at få små sjove bemærkninger fra forbipasserende, men de er dog i de fleste tilfælde blot nysgerrige efter hvad du oplever ude i søen.

I søen findes en bestand af aborrer og skaller, og det er tilladt at fiske i søen, så vis også hensyn til eventuelle fiskere. Aborrerne og skallerne finder du under de mange grene og træer som ligger tæt ved bredden, men du skal dog nærme dig dem så lydløst og forsigtigt som muligt, hvis du skal have en chance for at se dem.

Log ind for at se fulde artikler eller opret gratis profil hvis du endnu ikke har et login på DYK. Begge dele gør du her.

Få også dit eget dykkermagasin 20 gange om året ved at abonnere her: DYK NetMag

Fakta

Kørevejledning Kør mod Aalborg. I Aalborg følges skiltene til Aalborg Vest og Hasseris. Du kan parkere ved Rugbyklubben Lynet, for enden af Johannesmindevej i Aalborg. Find et kort på krak, ved at søge på Johannesmindevej og postnummer: 9000. 

I og op af vandet Du skal gå 50 meter gennem skoven for at komme ned til søen, men så er det også bare at hoppe i. 

Luftpåfyldning Dykkecentrene i Aalborg. Se DYKguiden på side 72.

Bedste årstid Vinter, hvor der kan være perioder med op til 15 meters sigt. Også perfekt til isdykning. 

Farlige områder Egentlig ikke, men da det er tilladt for alle at fiske i søen, så brug en overfladebøje, og vis hensyn til andre. 

Dybde 1-12 meter

Strøm Ingen overhovedet. 

Sigt 3-15 meter 

Vindforhold Ingen indflydelse overhovedet.

Faciliteter God plads til at parkere. Vis hensyn til beboere i området. 

Fotomuligheder Ikke så meget at tage billeder af, men der er en god mulighed for at få grejet skyllet grundigt i ferskvand.

Afmærkninger Dykkerflag, og også meget gerne overfladebøje, da der kan være lystfiskere i området.

Læs også