DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hent RSS feed  NYHEDSBREV

  Vrag  Vrak
Oldenburg – gennem to verdenskrige
Et hårdt liv på søen højt mod nord og deltagelse i to verdenskrige satte efterhånden sine spor på Oldenburg.

Oldenburg

– gennem to verdenskrige

Tekst & Foto: René B. Andersen

Der er ikke mange fartøjer, som kan prale af at have spillet væsentlige roller i begge verdenskrige og have skiftet side flere gange. Men Oldenburg kan.
At skibet så ovenikøbet ikke bare har en medrivende historie, men er et velbevaret vrag, som kan dykkes fra land og har mange spændende detaljer, gør jo kun det hele endnu bedre. Tag med DYKs Rene B. Andersen på vragdyk i Sognefjorden i Norge. 

►  Det er under navnet Pungo, at fartøjet i 1914 løber af stablen som køleskib til fragt af bananer mellem Cameroun og Tyskland. Men i 1915 kan hun ikke undgå første verdenskrig. Hun kommer i tysk tjeneste og bliver ombygget til et såkaldt raider-skib. Raiders var fragtskibe, oftest køleskibe, som blev monteret med kanoner og miner, og de var hurtigere end normale fragtskibe. De sejlede under falsk navn og flag med kamufleret bevæbning og besætning. På den måde kunne de gå gennem de engelske blokader, og når de først var sluppet ud, var det ikke noget problem at lægge miner eller sejle tæt på fjendens handelsskibe for at kapre eller sænke dem.
Efter ombygningen, hvor Pungo får monteret fire 15-cm kanoner og en 10,5-cm kanon samt to torpedorør og bliver forsynet med 500 miner, tager hun mellem 1915 og 1919 på talrige togter på Atlanten, i Kattegat, på Skagerrak og i Østersøen. Undervejs skifter hun flere gange navn og hedder fx Möve og Vineta.
I den periode fanger eller sænker hun hele 42 fjendtlige skibe. Blandt andet det engelske slagskib HMS King Edward VII, som går på en af hendes miner. Men der er mange flere. Således også det engelske skib Georgic, som efter kapring bliver sænket med 1200 heste om bord. Handelsskibet Otaki er bevæbnet og tager kampen op, men kan heller ikke klare sig mod Möve.
Medgangen gør hende til det mest succesfulde raider-skib under første verdenskrig, men da krigen slutter i 1918, overgår hun til engelsk eje som krigsskadeerstatning ifølge Versailles-traktaten og hun sejler igen med bananer, nu under navnet Greenbrier. Det fortsætter indtil 1933, hvor et tysk rederi køber hende og giver hende navnet Oldenburg.

Fragtskib i anden verdenskrig
Under anden verdenskrig ender Oldenburg igen i marinetjeneste, men denne gang med en mere nedtonet opgave som fragtskib for den tyske besættelsesmagt på ruter mellem Tyskland og Norge. Hun bliver dog armeret med skibs- og antiluftskyts. Hun ser ud til at klare sig fint igennem krigen, indtil d. 7. april 1945, hvor hun i Norge ligger for anker i den vestlige side af Vadheim i Sognefjorden med en last af fisk til Tyskland. Her ligger hun sammen med et andet fragtskib som en del af en konvoj på i alt fire skibe. Konvojen tæller også to forpostskibe, V-5301 og V-5302, som er gamle hvalfangerbåde, der er blevet bestykket med våben. Om morgenen bliver konvojen angrebet af 21 engelske Beaufighters, som er særdeles effektive jagerfly med deres bevæbning af maskinkanoner og raketter. De følges af en eskorte på 16 Mustang-fly. Skibene i konvojen tror, at de er beskyttede af de høje fjelde rundt om fjorden, men det hjælper dem ikke. Konvojen besvarer ilden fra de angribende fly med antiluftskyts, men det er forgæves, og flere raketter rammer Oldenburg under vandlinjen. Hun tager vand ind og synker.

Varm velkomst
Der findes et gammelt foto, hvor Oldenburg ligger med en slagside og brænder. Der er kun en fra...

Log ind for at se fulde artikler eller opret gratis profil hvis du endnu ikke har et login på DYK. Begge dele gør du her.

Få også DYK magasinet hele året rundt ved at abonnere her: DYK Magasinet

Fakta

Oldenburg

POSITION Sognefjorden (GPS-position 61,20875°N 5,81729°Ø)
VRAGTYPE Militært bestykket fragtskib
BYGGEÅR 1914...

Læs artiklen i DYK #57:





SOME images:
Oldenburg – gennem to verdenskrige
Oldenburg – gennem to verdenskrige
, Oldenburg – gennem to verdenskrige
Et hårdt liv på søen højt mod nord og deltagelse i to verdenskrige satte efterhånden sine spor på Oldenburg.
, Oldenburg – gennem to verdenskrige
En model af fartøjet som hun tog sig ud i sine velmagtsdage.
, Oldenburg – gennem to verdenskrige
Skibsklokken fra Oldenburg (tidligere Möve).

Læs også