DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hent RSS feed  NYHEDSBREV

  Dykkemedicin  Dykerimedicin
Pas godt på øret – dykkerens akilleshæl
Trykudligning ved at holde om næsen er kun én ud af flere udligningsmetoder.
Pas godt på øret – dykkerens akilleshæl
1. Ydre øre 2. Øregang 3. Trommehinde 4. Øreknogler 5. Buegangene 6. Det ovale vindue 7. Det runde vindue 8. Sneglen 9. Det eustakiske rør 10. Hørenerven

Pas godt på øret

– dykkerens akilleshæl

af dr. Ian Sibley-Calder
Når dykkere henvender sig med dykkerelaterede helbredsproblemer, så drejer det sig i mange af tilfældene om vrøvl med øret. Vi har samlet svarene på de mest udbredte spørgsmål.

Der findes næppe den dykker, som ikke har haft problemer med at trykudligne på et eller andet tidspunkt. Ved at forstå ørets anatomi er det lettere at forklare de problemer, der kan opstå. På tegningen på næste side, kan du se øregangen, der går ind til trommehinden, som skaber en barriere til mellemøret. I dette meget lille rum finder vi ørets knogler, som transmitterer lydbølgerne til det indre øre.
Den eneste måde en trykforskel mellem øregangen og mellemøret kan blive udlignet på, er via det meget lille eustakiske rør, som fører ud til svælget.
Når trykket øges mens vi dykker, er trykket i øregangen og i svælget stort set det samme, mens trykket inde i mellemøret er lavere. Hvis trykforskellen ikke udlignes, mærker vi en smerte i det øjeblik trommehinden strækkes. Hvis der fortsat ikke bliver trykudlignet, kan det begynde at bløde fra trommehinden og trommehinden kan i yderste konsekvens sprænges.
Naturen kan ikke lide vakuum, så der kan faktisk trænge væske ind i mellemøret enten som en viskøs væske eller som blod. Det sker for at udligne trykforskellen.
Dette er en af grundene til, at mange dykkere ofte klager over en ”fyldt” fornemmelse, nedsat hørelse eller en følelse af at høre gennem vat.
Hvis årsagen – trykforskellen – fjernes, vil begge problemer løse sig selv, selvom en kort kur med næsedråber somme tider vil afhjælpe problemet lidt hurtigere.
Alligevel kan det tage uger inden væsken er helt væk fra mellemøret. Dykning frarådes indtil symptomerne er helt forsvundet.
Man undgår disse problemer ved at udligne trykket i mellemøret til trykket uden for. Her kan nogle gode råd være nyttige:

  • Inden du går ned og mens du hænger neutralt i vandet uden luft i BCD’en, så pres forsigtigt luft ind i ørerne (se boksen med Trykudligningsteknikker). Det giver dig lidt ekstra luft i mellemøret og i bihulerne.
  • Gå ned med fødderne først, hvis det er muligt. Denne position tillader nemmere luft at bevæge sig op gennem det eustakiske rør til mellemøret – en mere naturlig vej. Hold fast i en nedstignings- eller ankerline. Det hjælper også en smule at kigge opad.
  • Pres forsigtigt luft ind i mellemøret hver halve meter på de første fem meter; gør det mindre ofte, når du kommer dybere.
  • Smerte er uacceptabelt. Hvis du har ørepine, er du gået ned uden at have trykudlignet ordentligt.
  • Hvis du ikke føler, at dine ører åbner sig (det giver som regel et klik), så stop op og forsøg igen. Prøv eventuelt at gå en meter eller to opad for at minimere det omgivende tryk. Prøv at vende problemøret opad.

Der findes nogle små puder af blødt væv ved indgangen til det eustakiske rør bagerst i svælget. Disse puder, og det faktum, at vi sjældent øver at udligne den form for tryk i vore ører, gør det svært at trykudligne for en masse dykkere, især under de første tredive dyk eller lignende, samt efter gentagne dyk. En masse øvelse i trykudligning hjælper. En...

Log ind for at se fulde artikler eller opret gratis profil hvis du endnu ikke har et login på DYK. Begge dele gør du her.

Få også DYK magasinet hele året rundt ved at abonnere her: DYK Magasinet

Læs også