DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hent RSS feed  NYHEDSBREV

  Vrag  Vrak
Perler i skærgården – vrag ud for Stockholm
Hispania er et stort og mægtigt skib, som kan give fantastiske oplevelser. Sigten kan ofte være rigtig god, op mod 30 meter.
Perler i skærgården – vrag ud for Stockholm
Stævnen på alle skibe er altid et besøg værd. Her er ankrene intakte.
Perler i skærgården – vrag ud for Stockholm
Vandtanken, som findes omtrent midtskibs, er en god detalje at orientere sig ud fra. Foran vandtanken ligger et stort trawl, som dækker store dele af overbygningen.
Perler i skærgården – vrag ud for Stockholm
Desværre, men ni ud af ti gange, du besøger Ingrid Horn, kommer du ikke ned til sådan en sigtbarhed. Men hvis du er heldig – sikke et vrag!
Perler i skærgården – vrag ud for Stockholm
Så langt kommer de fleste, som besøger Ingrid, men det er ikke altid det kan lade sig gøre. På billedet ser man linen, som giver dig vejledning ned til Ingrids agter.
Perler i skærgården – vrag ud for Stockholm
Vragene på dette sted er velbesøgte, men der er masser af detaljer, så lad lygten afsøge vraget. Før eller senere finder du noget overraskende.
Perler i skærgården – vrag ud for Stockholm
Fremforalt er vragene meget velbevarede. Her kan man virkelig få stillet sin vragappetit!
Perler i skærgården – vrag ud for Stockholm
Fin teamdykning slår aldrig fejl. Selv er jeg inde i vragets forreste kahytter.
Perler i skærgården – vrag ud for Stockholm
Længst fremme i forenden af Najade får man et ganske godt overblik over vraget. Her tager jeg et kig ind i den distinkte forende.
Perler i skærgården – vrag ud for Stockholm
Sappemeer må være et af Stockholms mest besøgte vrag i den ydre skærgård. Hun ligger på en rimelig dybde og her kan man rigtig slå sig løs, kigge ind i hver åbning og opdage alt, hvad der er at opdage.
Perler i skærgården – vrag ud for Stockholm
Dykkere på vej ind i maskinrummet. Der bør man ikke begive sig ind, hvis man ikke ved, hvad man gør, og har den rette uddannelse. Sigten kan forsvinde på få sekunder.
Perler i skærgården – vrag ud for Stockholm
Den bageste dør leder ind til en lettere penetreringsrute gennem nogle af kahytterne.
Perler i skærgården – vrag ud for Stockholm
Perler i skærgården – vrag ud for Stockholm
1 af 13

Perler i skærgården

– vrag ud for Stockholm

Tekst Fredrik Isakson Foto Alex Dawson

I vores serie om svenske favoritter er vi nået til den kongelige hovedstad. Hvis man ikke kan få nok på Stockholms kendte kursusdykkesteder som fx Dyviksvraget, Alviksvraget, Björkvik og de andre yndlinger, så er det på tide at sejle ud til vragene i Stockholms ydre skærgård. Den bedste måde at komme dertil er med nogle af byens dykkebåde, der sejler dagture derud.

Man får kontakt med dykkebådene via et af Stockholms dykkercentre, eller via de internetbaserede dykkefora, som mange svenskere hænger ud på. Du kan komme med på mailinglister, der giver information om, hvornår turene afgår, og hvor du kan booke plads. En tur koster omkring 500 svenske kroner og er ofte hver en krone værd. Skipperne har styr på vragene og ved, hvor det er bedst at tage hen på det aktuelle tidspunkt.
Velkommen til Stockholm, hvor der ikke er nogen fisk, der dækker for vragene, selv om du må være forberedt på at møde en sæl i ny og næ!

NAJADE

Hvert år booker jeg mig på Stockholms dykkebåde for at komme på ture til Najade og Melanie. Jeg laver et antal tilmeldinger på forskellige både, for hvis man er heldig, og vejret er på ens side, så får man en rigtig god dykkeoplevelse. Et problem er, at vragene ligger inden for et sælbeskyttelsesområde, så der er dykkeforbud størstedelen af sommeren. Når dykkeforbuddet hæves, er det ligesom når der er krebsepremiere. Dykkefesten begynder, og alle Stockholms dykkebåde slås om at komme først. Vejrguderne er dog ikke altid på din side, og det sker ofte, at dykket må aflyses eller flyttes til et andet sted.

Dalarö
Mange af bådene udgår fra Dalarö og det tager nogle timer at komme til dykkestedet, så det er bare om at slå sig til ro og finde sin lille krog på dykkebåden. I bedste fald kan man måske tage sig en lille lur. Det er en god idé at samle sine dykkegrejer med det samme, når man kommer om bord. Når man endelig er fremme, er det blot at hoppe i dragten, tage flasken på ryggen og plaske i vandet. Både Najade og Melanie ligger på dybder, der gør nitrox32 til den perfekte gas at have i flaskerne. Vragene ligger i frit vand ud for Nedegårdsö, så dønninger og bølger kan gå højt. Har man tendens til søsyge eller er uvant med båddykning, kan man føle sig utilpas, men begge vrag er rigtige Anders And- vrag, hvilket er blevet en betegnelse for vrag, der er intakte, ligger fint på kølen og med masser af detaljer. Det er to lastbåde, men fra forskellige perioder. Sælerne hygger sig i området og anvender ofte vragene som legepladser eller måske som steder at fange fisk.

Det’ en tysker
Najade blev bygget i 1910, Hun var fra Tyskland og gik med en last af appelsiner og tobak, da hun den 12. april 1933 gik på grund ved Almagrunden. Det lykkedes hende for egen maskine at trække sig løs, men det viste sig, at skaderne var for store, så man ankrede op. Men det varede ikke længe, inden hun måtte give op og sank ned mod bunden på 34 meters dybde. Hun ligger på en god bund, hvilket gør, at der ofte er rigtig god sigt. Hun er tilstrækkelig hel, så der findes masser af sjove rum og andet at kigge ind i. Hun er helt enkelt et af Stockholms bedste vrag at dykke på, og hendes eneste ulempe er den noget udsatte placering.

Sæler
Sommetider lægger jeg mig helt...

Log ind for at se fulde artikler eller opret gratis profil hvis du endnu ikke har et login på DYK. Begge dele gør du her.

Få også DYK magasinet hele året rundt ved at abonnere her: DYK Magasinet

Læs også