DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hent RSS feed  NYHEDSBREV

  Profil  Profil
Phillip Nathansen – at finde sin vej
Phillip Nathansen er stadig aktiv dykker og samtidig en af hovedkræfterne i Dykkehistorisk Selskab, hvor han står for restaureringen af alt det indkomne materiel.
Phillip Nathansen – at finde sin vej
Hylderne i kælderen under Phillip Nathansens hus i Århus bugner af bjærgningsgods, gammelt restaureret dykkerudstyr og opfindelser til brug under vandet.

Phillip Nathansen

– at finde sin vej

Rasmus Sangild
Lige siden han var barn har han villet være dykker. Det blev han også, selv om det ikke altid har været nemt. På trods af de store forhindringer, har Philip Nathansen altid fundet sin egen vej ned under overfladen. Der er ikke den ting, han ikke kan få til at virke igen – det gælder også hans egen krop.

Det var Cousteau, der fik mig i gang med dykkeriet, men en af mine forældres venner var tungdykker. Han opildnede mig til at blive erhvervsdykker. Han var selv stoppet med det, fordi han var kommet til skade under et arbejde ude i Koraldybet i Århusbugten. Han blev ramt af lossebommen fra en stenfisker og fik den ene skulder smadret, så han ikke længere kunne dykke. I stedet gik han og byggede en båd og så rendte jeg og spurgte ham ud om dykningen. Han fortalte mig en masse spændende ting, men det var sikkert løgn det meste. Han fiskede vrag efter krigen, og jeg åd hans historier råt. Da jeg startede med at dykke, var udstyret forrygende dyrt at købe, så jeg læste meget om grejet og om opbygningen, og begyndte selv at fremstille det. Den første lungeautomat købte jeg for mine konfirmationspenge, men derefter fremstillede jeg dem selv. Min egen lungeautomat lavede jeg i skolen i metalsløjd. Jeg manglede en reserve lungeautomat, og så lavede jeg en kopi af den Dräger-lunge, jeg havde i forvejen. Vi havde en lille drejebænk i skolen, og jeg havde lært at sølvlodde i metalsløjd, og da den var færdig, fungerede den upåklageligt. Ham der senere købte den af mig, dykkede med den i rigtig mange år.
Under huset på villavejen i det nordlige Århus, hvor Philip Nathansen har boet siden 1954, ligger en kælder på størrelse med grundplanen. Her er et snørklet gangsystem af utallige, fyldte reoler. Hylderne bugner med bjærgningsgods, gammelt restaureret dykkerudstyr og opfindelser til brug under vandet. Mens man går rundt langs reolerne, føler man sig som Charlie på besøg i chokoladefabrikken, og drejer man om nok hjørner, når man kælderens hjerte: Dybt inde ligger et lille værksted, det er her, mulighederne under vandet bliver til.
– Da Inspiration-rebreatheren kom til landet i sin tid, var jeg nede og agere prøveklud. Der tænkte jeg, at sådan et apparat kan jeg sgu’ da selv bygge, så jeg lavede sådan en, og den har jeg faktisk dykket meget med.
Jeg var med til at starte Dykkehistorisk Selskab. Jeg står for materiellet, og prøver at gøre det gamle grej, vi får ind, dykbart. Jeg kan godt lide mekanikken i dykkerudstyr, og har altid selv repareret og lavet stumper. Jeg har tre komplette tungudrustninger med pumper, slanger hjelme, dragter og bly, som er restaureret op: en dansk to bolts-hjelm, en tysk Dräger og en russer. Til dem har jeg restaureret nogle gamle pumper, som nu fungerer. Jeg måtte selv lave manchetterne til stemplerne i sålelæder, og nu fungerer de perfekt.

Ja, det kan godt lade sig gøre…
Philip Nathansen har prøvet lidt af hvert i sin tid som dykker, og han er i dag blandt de mest erfarne erhvervsdykkere i landet. Det gjorde ham til et naturligt valg, da man begyndte at overveje bjærgningen af olien fra den kinesiske bulk carrier Fu Shan Hai, der gik ned ud for Bornholm i maj 2003 på 69 meter. Det blev en af de mest krævende og omfattende opgaver i dansk bjærgningshistorie....

Log ind for at se fulde artikler eller opret gratis profil hvis du endnu ikke har et login på DYK. Begge dele gør du her.

Få også DYK magasinet hele året rundt ved at abonnere her: DYK Magasinet

Læs også