DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hent RSS feed  NYHEDSBREV

  Profil  Profil
Pioner på Sinai - Rolf Schmidt
Pioner på Sinai - Rolf Schmidt
Pioner på Sinai - Rolf Schmidt
Pioner på Sinai - Rolf Schmidt
Pioner på Sinai - Rolf Schmidt
“For at kunne arrangere ture til Sinai, krævede det tre ting: 1) Du skulle selv have været der, 2) Du skulle kunne tale engelsk og 3) Du skulle kunne dykke. Jeg levede op til alle tre kvalifikationer, så det blev altså mig...”
Pioner på Sinai - Rolf Schmidt
Midt i 70’erne var den ingen etablerede dykkercentre på Sinai-halvøen, så det hele foregik fra stranden med jeeps og folkevognsrugbrød.
Pioner på Sinai - Rolf Schmidt
Rolf Schmidt har ikke mistet kærligheden til dykning efter mere end 30 år i Rødehavet.
Pioner på Sinai - Rolf Schmidt
Pioner på Sinai - Rolf Schmidt
Pioner på Sinai - Rolf Schmidt
Pioner på Sinai - Rolf Schmidt

Pioner på Sinai

- Rolf Schmidt

Af Jesper Kjøller
Har du dykket i Sharm el Sheikh, har du sikkert spekuleret over, hvordan der mon så ud, da dykningen i området var helt jomfruelig – både over og under overfladen. Vi har talt med Rolf Schmidt, der mere end nogen andre har været pioner for dykningen på Sinaihalvøen. Den sympatiske tysker besøgte Rødehavet allerede 1973. Det ændrede hans liv...

I dag afgår hver eneste uge en snes charterfly fra Skandinavien til Sharm el Sheikh International Airport. På tv kan du se reklamer, der lokker solhungrende turister til The Red Sea Riviera. Ægypten er blandt europæernes mest populære rejsemål – ikke mindst for dykkere. Det er let og billigt at komme dertil, infrastrukturen fungerer og de femstjernede hotellers swimmingpools glimter forførende om kap med Rødehavet. Men sådan har der naturligvis ikke altid set ud. I de seneste ti år har området omkring Naarma Bay været ude for en eksplosiv udvikling, men for 30 år siden var bugten ikke meget andet end et sving på den støvede hovedvej gennem ørkenen. 

Kun få eventyrlystne dykkere vovede sig dengang til Sinai. Det var besværligt, kostbart og heller ikke uden risiko – det var jo midt i konflikten mellem Israel og Ægypten.

For at få et klarere indblik i områdets udvikling fra beduinlejr til turistmetropol, har vi talt med Sinai Divers’ Rolf Schmidt, der var en af de første europæere, der slog sig ned i området for at udvikle dykningen i det Røde Hav.

Hvornår kom du første gang til Rødehavet?

Det var i marts 1973. Dengang var der ingen organiseret dykketurisme, men jeg var med en dykkerklub, hvor en af medlemmerne allerede havde været dernede. Han kom tilbage og fortalte, at dykningen var helt fantastisk. Vi fik billetter hos El Al og fløj til Tel Aviv. Undervejs besøgte vi Jerusalem og andre historiske seværdigheder, og vi endte i Eliat, der dengang var en lillebitte by med en kæmpe militærlejr. Men der var ingen turister.

Hvor gammel var du dengang?

Jeg var 32 år og var allerede uddannet dykker. Det blev jeg i Tanzania året før. Da jeg kom hjem fra Tanzania, meldte jeg mig ind i en lokal dykkerklub. Det var den eneste måde at kunne fortsætte dykningen på. Jeg er oprindeligt uddannet grafisk designer og arbejdede i trykkeri-branchen med repro og layout.

Vores første ture til Rødehavet var ikke kommercielt baserede. Jeg var trestjernet klubdykker og deltog i uddannelsen af nye dykkere i Darmstadt-området, men jeg kom hurtig til at stå for at arrangere rejserne til Rødehavet.

Hvorfor blev det lige dig?

For at kunne arrangere ture til Sinai, krævede det tre ting: 1). Du skulle selv have været der, 2). Du skulle kunne tale engelsk, og 3). Du skulle kunne dykke. Jeg levede op til alle tre kvalifikationer, så det blev tilfældigvis mig. 

Hvad var det, der tiltrak dig?

Jeg blev hooked med det samme! Jeg nød det enormt. Kombinationen af ørkenen, atmosfæren og det utrolige liv i Rødehavet. Da vi kom hjem med de første grupper, begyndte rygtet at sprede sig. Da efterspørgslen steg, overvejede vi at starte et dykkercenter, men jeg havde på dette tidspunkt stadig mit job hjemme. Vi tog snart af sted igen og så begyndte...

Log ind for at se fulde artikler eller opret gratis profil hvis du endnu ikke har et login på DYK. Begge dele gør du her.

Få også DYK magasinet hele året rundt ved at abonnere her: DYK Magasinet

Læs også