DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hent RSS feed  NYHEDSBREV

Pirates of the Caribbean – vragjagt i  Den Dominikanske Republik
En dykker kigger ned i en af lugerne på dækket af Tanya V, hvor sukkerlasten har været opbevaret.
Pirates of the Caribbean – vragjagt i  Den Dominikanske Republik
Dykkere på vraget efter bugserbåden Catuan.
Pirates of the Caribbean – vragjagt i  Den Dominikanske Republik
Pirates if the Caribbean – vragjagt i Den Dominikanske Republik
Pirates of the Caribbean – vragjagt i  Den Dominikanske Republik
Flere hundrede års bevoksning gjorde det næsten umuligt at genkende de to ankre.

Pirates of the Caribbean

– vragjagt i Den Dominikanske Republik

Af Leigh Bishop

Finkæmning af et tropisk caribisk rev med metaldetektor på jagt efter gemte skatte fra sunkne piratfartøjer – det lyder som indledningen på et Hollywood-drama. Men for den britiske vrag- og techspecialist Leigh Bishop var det et drømmescenarie.

Uden andet end en APD Evolution rebreather, en shorty, finner og en maske var det det rene himmerige at dykke i Caribien. I det mindste sammenlignet med de dybe vragdyk, jeg normalt laver.
Et par måneder tidligere havde den amerikanske vragdykkker og tv-vært John Chatterton ringet til mig for at spørge, om jeg var interesseret i at lede efter vrag sammen med hans kollega Joe Porter. Jeg slog til med det samme. Vores rejsemål var Santa Domingo i Den Dominikanske Republik.
Til dagens øvelser havde vi valgt et rev, der lå en lille sømil vest for Pirate’s Cove Dive Centre ved Juan Dolio 20 minutters bilkørsel fra Santa Domingo. Revets mylder af liv overraskede mig. Det var enormt farvestrålende med store viftekoraller, hjortetakkoraller og sorte koraller. De skorstensformede svampe var store nok til at rumme en dykker og en enkelt af de koralbuske, jeg så, var godt og vel på størrelse med en bil.
Med min Garret metaldetektor til undervandsbrug lyttede jeg ivrigt i hovedtelefonerne efter interferenshyl, som antydede, at der kunne ligge metal på bunden. På 40 meters afstand kunne jeg i den gode sigt se John inde ved revkanten, hvor han vinkede til Joe og mig. Han havde fundet noget, der så ud som to store ankre.
Og det viste sig at være ankre, oven i købet nogle rigtig gamle. Faktisk så gamle, at århundredes bevoksning havde gjort dem næsten uigenkendelige. Vi brugte den næste halve time på at spejde efter tegn på et vrag, men så heldige var vi ikke.
Tilbage på Pirate’s Cove blev vi hilst velkommen af den legendariske skattejæger Sir Bob Marx. Han blev adlet i Spanien for at have sejlet en kopi af Columbus’ skib Niña fra Spanien til San Salvador for mange år siden. Da han hørte om vores fund, forslog han, at ankrene var blevet dumpet fra en galeon, som havde været ude i en storm og som desperat havde forsøgt at gå fri af revet.

Veludrustet
Vragugen ved Pirate’s Cove blev organiseret af John og Joe og var den første af sin slags. Grundidéen var at lade dykkere på alle niveauer melde sig til en uges dykning og samtidig lære af eksperterne.
Næsten alle slags rebreathere var repræsenteret og kunne prøves. Kevin Gurr havde sin Ouroboros med sig fra England og canadieren Kim Smith var der med en Kiss. Som nordamerikansk agent for den britiske producent havde en repræsentant for Silent Diving både Inspiration- og Evolution-apparater. Instruktøren Ron Micjan fra USA var der med en Megalodon og Paul Raymaekers havde sin splinternye Revo med fra Belgien.
Dykkerne kunne få ekspertråd inden for alle grene af dykningen inklusive fotograferingens ædle kunst. Videofotografen Evan Kovacs fra Deep Sea Detectives-teamet var til stede for at hjælpe alle med videokameraer og alle, som gerne ville lege med dyrt apparatur som fx undervandsrobotter kunne teste Video Ray fra USA. Personalet på Pirate’s Cove kunne bidrage med en side scan-sonar.
Snart var seminarer og workshops i...

Log ind for at se fulde artikler eller opret gratis profil hvis du endnu ikke har et login på DYK. Begge dele gør du her.

Få også DYK magasinet hele året rundt ved at abonnere her: DYK Magasinet

Læs også