DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hent RSS feed  NYHEDSBREV

  Praksis  Praxis
Pooltjek – øvelse gør mester
Øvelser uden maske De første gange, du tager masken af, er det naturligt, at stressniveauet stiger noget. Men i virkeligheden vil den mammale dykkerefleks, der er et levn fra vores fjerne fortid i vandet, bevirke, at din hjertefrekvens falder og du kan derfor lære at slappe mere af uden maske – hvis du vel at mærke lader virkningen af dykkerefleksen indfinde sig.
Pooltjek – øvelse gør mester
Ned- og opstigning med åndedræt Er du korrekt afvejet og har du ikke mere bly på end højst nødvendigt, kan du lære at lave opstigninger uden at bevæge dig, uden at lukke luft ind og ud af vesten og helt uden at bruge finnerne. Forskellen på dit lungevolumen, når dine lunger er fyldte og når de er tomme er nok til, at du bevæger dig op eller ned i vandsøjlen. Det giver dig et overskud og lærer dig at lave småjusteringer med dit lungevolumen og først og fremmest kræver det, at du er korrekt afvejet fra starten.
Pooltjek – øvelse gør mester
Helikoptervendinger Når du hænger på et sikkerhedsstop eller et dekompressionsstop, kan du af og til få brug for at vende dig om. Det kan også være på vej ind i en passage eller i et vrag. Det er både uelegant og ineffektivt at bruge hænderne til at skovle dig rundt. Især hvis du har et linehjul, en lygte og/eller et kamera i hænderne. Her kommer helikoptervendingen ind i billedet. Forestil dig, at du hænger i en snor om livet. Helikoptervendingen foregår ved, at du drejer om din midterakse, uden at bruge armene.
Pooltjek – øvelse gør mester
Baglænssvømning At kunne svømme baglæns er særdeles brugbart i situationer, hvor dine hænder er i brug eller bare er uhensigtsmæssige at anvende. Alle undervandsfotografer ved, at det kan være nødvendigt at bakke en gang i mellem og holder du et kamera i hånden, er finnerne den eneste løsning. Du kan også være i situationer inde i en hule eller i et vrag, hvor du er nødt til at bakke. Faktisk kan teknikken også bruges i lodret stilling. Fx i overfladen for at hjælpe en nedstigning i gang eller på et sikkerhedsstop som finjustering af dybden.
Pooltjek – øvelse gør mester
Makkerånding Makkerånding eller buddy breathing er en forældet og uhensigtsmæssig teknik i en tom for luft-situation. I dykningens ungdom, før det blev almindeligt med manometer og alternative luftkilder, som stort set overflødiggør denne procedure, var det standardløsningen, hvis en dykker løb tom for luft. Det kan dog stadig være udmærket at beherske teknikken – dels fordi den giver et vist overskud og kræver koordination og samarbejde. Og dels fordi man teoretisk kan tænke sig en worst case-situation, hvor makkerånding kan være sidste udvej. Og så skal du bruge teknikken i næste øvelse...
Pooltjek – øvelse gør mester
Bytte udstyr Denne øvelse indgår i PADIs divemasterkursus, hvor formålet er at lære at prioritere problemerne og bevare roen. På papiret lyder den let, men du vil blive overrasket over de mange uforudsete udfordringer, der dukker op undervejs. Samtidig kan man komplicere den yderligere, hvis den går let de første par gange. Forudsætningen for en vellykket gennemførelse er samarbejde, kommunikation og kreativitet.
Pooltjek – øvelse gør mester
Gi’ den videre Denne øvelser kræver mindst tre-fire dykkere, gerne flere. Den lærer deltagerne at disponere deres åndedræt, så de finpudser opdriften efter behov.
Pooltjek – øvelse gør mester
Pooltjek – øvelse gør mester

Pooltjek

– øvelse gør mester

Tekst og foto Jesper Kjøller
Alle fritidsaktiviteter bliver både sjovere og sikrere, jo bedre du er til at udføre dem. Her er en række øvelser, du kan træne med din makker – enten i svømmehallen eller på et ukompliceret stranddyk. Det er både basale procedurer, du sikkert ikke har øvet siden dit grundkursus og mere avancerede færdigheder, der vil gøre dig til en bedre dykker med et større overskud til at løse virkelige problemer.

Det er en stor æstetisk fornøjelse at nyde en topatlet, der udfører sin sport med en sublim teknik. Forestil dig en ultra slow motion-optagelse af golfstjernen Tiger Woods, mens han afvikler et drive, eller Tour de France-helten Lance Armstrong, der kører en enkeltstart. Man fornemmer, at sportsudøveren nærmest er ét med sit udstyr og i sit rette element. Den fornemme teknik hos elitesportsfolk kommer naturligvis af et vist talent – men alle idrætsudøvere vil sikkert skrive under på, at det først og fremmest kræver hårdt arbejde at komme til tops. Træning, gentagelse, opmærksomhed på detaljer, vindtunnel-analyser, optimering af udstyrsdetaljer, stædighed, fokus og visualisering er nogle af nøgleordene.
At stræbe efter at beherske en disciplin til fuldkommenhed er ikke bare aktuelt i golf, cykling eller andre konkurrencesportsgrene – det er et aspekt, der kan overføres til mange af livets forhold. Således også til dykning.
Uddannelsesorganisationerne har haft held til gennem de sidste 15-20 år at forenkle grunduddannelserne, så flere og flere har fået adgang til at blive certificerede dykkere. Det er en glædelig udvikling, men det har også medført, at dykning af mange betragtes som let og enkel – noget alle kan lære på et par dage. Man kan lære at dykke på et par dage – ligesom man kan lære at spille golf eller at cykle. Men det tager tid at blive rigtig god til det – fuldstændig som alle andre aktiviteter og discipliner.
Det er simpelthen basalt tilfredsstillende at gøre noget, man er god til. Så jo dygtigere man er, jo større fornøjelse vil man have. Endelig er der jo et sikkerhedsaspekt, der fylder mere i dykning end fx i golf. Det større overskud, der følger af målrettet træning, vil komme tilbage i form af et langt lavere stressniveau og en større formåen til at håndtere udfordringer under vandet.

Kunsten af dykke
Ud over de øvelser, der er i fokus i denne artikel, er der en lange række dykkefærdigheder, der ikke er knyttet til en specifik teknik, men som udgør hovedparten af the art of diving. Det er fx opmærksomhed, fokusering, planlægning, navigation, makkerkontakt, samling af udrustning, konfiguration af udstyr, strømlinethed og hundredvis af andre aspekter, der er med til at skabe den fuldendte dykker. Disse er svære at træne målrettet, men de bliver forbedret hver eneste gang du dykker. Derfor er antallet af dyk i logbogen ikke nogen dårlig strømpil for en dykkers rutine – alt andet lige.
Vi foreslår her er en række færdigheder, du kan træne med din makker. Det optimale er en svømmehal, men alternativt kan I træne på et ukompliceret stranddyk på relativt lavt vand. Prøv eventuelt begge dele. Først i svømmehallen (i våddragt) og derefter i åbent vand (i tørdragt og med hætte/handsker).
Er du allerede rutineret dykker, kan du tænke på de krav til udførelsen af disse og andre øvelser, der typisk er på en instruktøreksamen. Der skal øvelserne udføres med...

Log ind for at se fulde artikler eller opret gratis profil hvis du endnu ikke har et login på DYK. Begge dele gør du her.

Få også DYK magasinet hele året rundt ved at abonnere her: DYK Magasinet

Læs også