Morten Bjørn Larsen er udvalgt til Månedens Instagram profil i DYK Marts 2020.
Morten Bjørn Larsen
Kameraet fortæller en historie
Jeg er 44 år og arbejder til daglig som Murersvend. Jeg tog mit PADI open water i 2002 på Phi Phi øerne på vest siden af Thailand, det var lige i starten af en 7 måneders jordomrejse med min kæreste, Maria. Maria der er en ægte vandhund og blandt andet tidligere elitesvømmer, havde altid ville have et dykkercertifikat.
► Selv var jeg lidt skeptisk, for jeg troede, at et dykkercertifikat var sådan noget frømands-agtigt noget. Men da jeg så hvor mange dykkercentre der var på Phi Phi, og hvor mange glade dykkere der dagligt kom ind med dykkerbådene, gav jeg Maria grønt lys til at give det et skud. Da jeg brød overfladen efter vores første dyk, lå jeg i bogstaveligste forstand med kroppen boblende af adrenalin og jublede over den fantastiske verden under overfladen, der lige havde åbnet sig for mig.
Siden det dyk på Phi Phi har jeg ikke kunne få nok bundtid. Resten af jordomrejsen og de næste fem år frem handlede alle rejser og mange weekender herhjemme om, hvor meget tid jeg kunne tillade mig at bruge på dykning. I 2007 tog Maria og jeg på bryllupsrejse til Truk Lagoon og Palau. Vi havde fået et Sea&Sea kompakt kamera med en lille ekstern blitz af mine forældre i bryllupsgave, så vi kunne begynde at tage lidt billeder af alt det vi så under vandet. Jeg anede intet om at tage billeder inden vi fik det kamera, men det vækkede en ny interesse i mig, som jeg ikke kunne lade ligge. Så året efter købte jeg et brugt et DSLR kamerasystem, og tog på workshop med Alex Mustard i Rødehavet. Den workshop rykkede ikke kun ved mine evner på det tekniske, men var også en kæmpe inspiration til at begynde at tænke mere i komposition, og få billeder til at fortælle en historie.
Maria var i de år samtidig begyndt at fridykke rigtig meget, så jeg fulgte med hende og resten af fridykkerlandsholdene rundt på rejser som deres fotograf. Ved siden af det, var jeg også så småt begyndt at skrive lidt artikler til DYK og andre dykkerblade, som havde lyst til at publicere nogle af mine oplevelser. Det har siden hen udviklet sig, så jeg den dag i dag, er så heldig at have fast kontakt med nogle af de største dykkerblade i Europa, som jeg også kommer på opgaver for. Jeg har også lavet fotokurser for kingfish, både herhjemme og i forbindelse med rejser.
Ved siden af at lave artikler, deltager jeg også i lidt undervandsfotokonkurrencer. Billeder der egner sig til konkurrencer, er ikke det samme som at tage billeder til en artikel der skal fortælle en historie. Konkurrencebilleder er i mine øjne, langt mere kunstneriske, og er klart noget jeg vil arbejde/træne på at blive bedre til i fremtiden. Jeg har haft nogle vinderbilleder i konkurrencer herhjemme, og været i finalerunden i nogle af de helt store undervands-fotokonkurrencer på verdensplan - med en 3 plads i vidvinkel i verdens største undervandskonkurrence Under Water Photographer of the year i 2015 - som det helt klare højdepunkt!
Mit kamera har også ført mig med Casper Tybjerg til Rødehavet et par gange, for at tage billeder til HEPCA, en organisation der arbejder på at bevare og beskytte livet i om omkring Rødehavet. Den slags arbejde med at passe på vores fantastiske, men også truede verdenshave, håber jeg at komme til at lave mere af i fremtiden. ♦