DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hent RSS feed  NYHEDSBREV

  Rejse  Resa
Rødehavet – fra nord til syd
Den imponerende oceanisk hvidtippede haj med de lange og elegante brystfinner er et almindeligt møde ved rev som fx Elphinstone.
Rødehavet – fra nord til syd
Et klassisk syn i Rødehavet, hvor de mange vrag hurtigt bliver integreret i naturen og får flotte bevoksninger af koraller og et rigt fiskeliv.
Rødehavet – fra nord til syd
Førstegangsbesøgende overraskes ofte over hvor farverig havet er som kontrast til den golde ørken, der omgiver det. Gule maskefanefisk, der kun lever i Rødehavet
Rødehavet – fra nord til syd
Typiske kulører i Rødehavet. Blødkoraller og ildkoraller omkrandset af juvelfanebarser.
Rødehavet – fra nord til syd
Især på Sinai-halvøen kan man opleve ægte Lawrence Of Arabia-stemning på ture ud i ørknen.
Rødehavet – fra nord til syd
Tiranstrædet.

Rødehavet

– fra nord til syd

Af John Bantin

Har du været i Sharm el Sheikh eller Hurghada? Så har du måske undret dig over, hvad resten af Ægyptens kyst mod Rødehavet har at byde på? Eller også er du rødehavsjomfru? Vi opsummerer her mulighederne på den lange strækning mellem Ægyptens grænser mod Israel i nord og Sudan i syd.

Før var Taba bare en fjern udpost til den israelske havneby Eilat i den nordlige del af Aqababugten, senere blev området overladt til Ægypten. Nu er byen udbygget til at tage mod turister og den har oven i købet en international lufthavn tæt på Israels lufthavn i Ovda. Grænsen går lige mellem dem.
Luksushotellerne har rejst sig i et område, der er kendt som Taba Heights. Den bedste dykning findes ved Hotel Hilton, lige syd for grænsevagten ved stranden. En stejl koralvæg starter blot nogle meter ud fra sandstranden og her finder man ofte store tudsefisk. Storvildtet passerer både på vejen ind i og ud fra blindgyden længere mod nord ved Eilat. Men ikke bare stranddykning står på programmet. En dykkebåd sejler daglige ture et stykke mod syd til Coral Island. På øen finder man ruinerne efter en fæstning fra korsfarertiden. Fæstningen er blevet restaureret på det seneste.
Endnu et stykke længere mod syd finder man god stranddykning ved den sjældent besøgte odde Ras Mamlak.
Nuweiba var tidligere ikke meget mere end et støvet hul, hvor et færgeleje forbandt Ægypten med den jordanske by Aqaba. Men så byggede Hilton et storstilet turistanlæg, der var et af de første ægyptiske hoteller på Sinai. Nu er det fuldt udbygget med smukke parker og også her er der god stranddykning. Den stejle koralvæg ser omtrent ligesådan ud som langs størstedelen af Sinaikysten.
Der ligger en beduinlejr i nærheden af Nuweiba, hvor en døv dreng stiftede et venskab med en vild hun-delfin, som han døbte Naline. Han blev berømt og fik drikkepenge af snorklere, der gerne ville svømme med delfinen.

Varmt i bugten
Selv om Aqababugten, der adskiller Sinai fra Asien, er en lidt afsidesliggende blindtarm i det egentlige Rødehav, så ligger den i forlængelse af The Great Rift Valley. Det gør vandet usædvanligt varmt for breddegraden. Der er nemlig varme kilder på havbunden tusinde meter nede og de giver området et tropisk havmiljø, der ligger meget tættere på Europa, end det ellers havde været muligt.
Dahab var oprindeligt blot en beduinlejr halvvejs mellem Taba og Sharm el Sheikh. Senere blev stedet en favorit blandt back packers – og på det sidste også tekniske dykkere. Det skyldes, at man her finder ret store dybder lige ved stranden og to ekstremt berømte dykkesteder.
Canyon er et system af tunneler gennem revet med åbninger ud mod havet. Systemet fortsætter skråt nedad til 100 meters dybde. Det andet sted er Blue Hole, hvor der findes en smal kant i en halvcirkel, der bøjer sig ud for revkanten. Den danner en stor rund lagune med meget dybt og roligt vand.
Selve Blue Hole er en portal eller en kort tunnel gennem revet. Man får indtrykket af et intensivt blåt vindue mod havet udenfor. Desværre ligger tunnelens tag på 58 meters dybde, så mange uforsigtige dykkere har mistet livet i deres forsøg på at svømme igennem den 25 meter brede åbning. De har som regel været udrustet med en enkelflaske...

Log ind for at se fulde artikler eller opret gratis profil hvis du endnu ikke har et login på DYK. Begge dele gør du her.

Få også DYK magasinet hele året rundt ved at abonnere her: DYK Magasinet

Læs også