DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hent RSS feed  NYHEDSBREV

  Rejse  Resa
Raja Ampat – Kongedykning i hjertet af  koraltrianglen
På nogle af dykke-stederne var der masser af nøgensnegle.

Raja Ampat

Kongedykning i hjertet af koraltrianglen

Tekst & foto: Stefan Beskow

Ydmyg og håbefuld er de to følelser, der bedst beskriver min sindstilstand. Ydmyg over at opleve dette og håbefuld over, at steder som dette stadig eksisterer. Overalt hvor jeg kigger hen, bliver jeg mødt af et mageløst korallandskab. Velvoksne blødkoraller og gorgonier så langt øjet rækker skaber en uforlignelig farvepragt, og henover det smukke koralrev svømmer enorme mængder fisk i alle deres former og farver. Små fisk, der piler frem og tilbage i koordinerede stimer, og større rovdyr, der aktivt jager de mindre fisk. En stor stime hestemakrel står ude i det blå vand et stykke fra revet. Selvom strømmen er stærk, mærker de ikke noget som helst, men står fuldstændig upåvirket uden nogen synlig indsats. Alle alarmer om overfiskeri i havet føles pludselig langt væk. Netop da hører jeg Tony, vores guide, der laver nogle karakteristiske slag på tanken for at få vores opmærksomhed. En manta svømmer forbi, lidt for langt væk til et billede, men jeg tillader mig selv at stoppe op og nyde skuet. Vi befinder os på dykkestedet "Magic Mountain" i Misool i den sydlige del af Raja Ampat.

►  Faktisk startede denne rejse næsten 10 måneder tidligere. En rejse til Raja Ampat er, i hvert fald for mig, ikke noget, man bare lige booker. For mig har Raja Ampat længe stået øverst på min "bucket list". Som undervandsfotograf har jeg set tonsvis af fantastiske billeder fra regionen og læst om den fantastiske artsrigdom og en biomasse, der siges at være noget ud over det sædvanlige. Det er også tidsmæssigt meget langt væk. Det er altså ikke en tur, du kan tage på under to uger, hvilket komplicerer logistikken sammenlignet med for eksempel en uge til Rødehavet.

Efter næsten to dages rejse og et ekstra hotelophold i Sorong, som er navnet på hovedstaden i Vestpapua, hvor Raja Ampat ligger, sidder jeg i speedbåden, der skal tage os til vores hjem for de næste ti dage, Emperor Divers båd Raja Laut. Båden har plads til 12 dykkere og det er en af ​​grundene til at vi valgte den. Færre dykkere på båden gør følelsen af ​​at have dykkestedet for sig selv stærkere. Vi nærmer os den 31 meter lange båd, og hele besætningen står på dækket og hilser os velkommen med et rungende "Hello!". Efter boarding og udpakning får vi en velkomstdrink og Tony, som den svenske cruise director hedder, giver en informativ orientering om regler og procedurer på båden og vigtige sikkerhedsaspekter at holde øje med. Trykkamre og kvalitetsmedicinsk behandling vil være mange timer væk under vores rejse, så det er meget vigtigt ikke at gå på kompromis, når det kommer til sikkerhed. Vi letter derefter anker og begynder langsomt vores færd mod dagens eneste dyk og turens første dyk!

En fantastisk start
Det første dyk på et liveaboard er stort set altid et såkaldt check-out dyk. Der vil du have mulighed for at tjekke, at dykkerudstyr fungerer, som det skal, og genopfriske din dykning, hvis det er længe siden, du sidst dykkede. Ofte foregår check-out dykket på et sted, der er let at dykke. Derudover får du et indblik i, hvordan dykkeproceduren på selve båden fungerer. Stedet for vores check-out dyk var Matan Island, som ligger meget beskyttet lige syd for Sorong. Erfaringsmæssigt har vi ikke høje forventninger til dette dyk, men pulsen stiger alligevel lidt, da vi under dykkerbriefingen finder ud af, at man kan se masser af forskellige makromotiver og med lidt held endda Wobbegong haj. Klas, der er min buddy på rejsen og som har Wobbegong som et af sine mål på turen, lytter meget opmærksomt til resten af ​​briefingen. Besætningen sørger herefter for at læsse dykkerudstyret over i vores speedbåd. Vi skal bare tage våddragterne på, få fat i vores kameraer og komme ned i den lille båd. Efter at have sejlet et par minutter får vi hjælp til at komme i udstyret, og så venter vi bare på Tonys nedtælling. 
Three, two, one. Go!

Egen guide
Det varme tropiske vand omgiver os, mens vi tømmer vores veste. Sigtbarheden er omkring 15 meter, ikke optimal, men vi er i umiddelbar...

Log ind for at se fulde artikler eller opret gratis profil hvis du endnu ikke har et login på DYK. Begge dele gør du her.

Få også DYK magasinet hele året rundt ved at abonnere her: DYK Magasinet

Fakta

FAKTA – Raja Ampat

Geografi Raja Ampat er placeret i Vest Papua i Indonesien. Midt i den såkaldte koraltrekant, som rummer verdens største mangfoldighed af marine arter. Raja...

Læs artiklen i DYK #81:





SOME images:
Raja Ampat – Kongedykning i hjertet af  koraltrianglen, Raja Ampat – Kongedykning i hjertet af  koraltrianglen
På nogle af dykke-stederne var der masser af nøgensnegle.
, Raja Ampat – Kongedykning i hjertet af  koraltrianglen
Revene i Misool eksploderer nærmest en palette af farver.
, Raja Ampat – Kongedykning i hjertet af  koraltrianglen
Ved nærmere eftersyn viste det sig, at korallerne ofte havde små indbyggere.

Læs også