DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hent RSS feed  NYHEDSBREV

  Profil  Profil
Richard Pyle – fiskefreak på dybt vand
Richard Pyles ønske om at kunne opholde sig længere på større dybder, har været en af drivkrafterne bag udviklingen af de avancerede hellukkede Cis-Lunar rebreathers.
Richard Pyle – fiskefreak på dybt vand
Det er ikke alle, der kan prale af både at have opdaget en ny dykkeprocedure og talrige fiskearter. Men det kan Richard Pyle.

Richard Pyle

– fiskefreak på dybt vand

af Lars Kirkegaard
”Egentlig er det ikke rigtig mørkt der hvor jeg samler fiskene… men folk synes det lyder så eksotisk, når jeg fortæller, at jeg dykker i The Twillight Zone. Richard Pyle griner lidt for sig selv og morer sig over sin egen opfindsomhed. Han er godt klar over, at han er en vaskeægte nørd. En fiskenørd!

Richard Pyle misser lidt med øjnene og ser for en gangs skyld lidt usikker ud, da jeg beder ham posere for kameraet. Han er lige færdig med at holde et foredrag, hvilket han har gjort utallige gange før over det meste af verden. Men at blive placeret i en stol og fotograferet, er åbenbart ikke helt hans kop te. Vi udveksler nogle spøgefuldheder, og straks er han igen på hjemmebane. Da det hele er overstået er han klar til at fortælle lidt mere indgående om sin livshobby.

Fanskare
Mange kender Richard Pyle som en stor teknisk dykker. Men det er slet ikke sådan han ser sig selv. Han har boet på Hawaii hele sit liv. Han blev født i 1967 og lærte at dykke, da han var 12-13 år gammel. Dengang var dykning kun for de få, og det handlede blot om at overleve under vandet. Han dykkede så ofte han kunne og var meget interesseret i alt, hvad der foregik under overfladen. Dette ledte ham til en uddannelse som Ichthyolog (fiskeforsker). Og netop at udforske fiskelivet under overfladen, blev Richards levevej. Og her har han om nogen slået sit navn fast. Richard arbejder til dagligt på Bishop Museum på Hawaii. Han har opdaget et utal af nye arter rundt omkring i verden, og været forbillede for mange andre fiskeentusiaster. Da jeg spørger ham hvordan det er at have fans, griner han afværgende.
– Jeg var Ph.d.-studerende under den legendariske John E. Randall, som har navngivet flere fisk end nogen anden i hele verden, og jeg så meget op til ham. Men han havde succes i 1946-1948 og var derfor en af dem, der blot tog en ny teknologi i brug. Det har jeg også gjort. Derfor er det ikke fair, at vi bliver bedømt udelukkende for vores faglige arbejde, når andres teknologi egentlig ligger til grund for succesen, fortæller han.
John E. Randall begyndte at bruge scuba-udstyr i forbindelse med sin forskning, så han kunne opholde sig længere under vandet end nogen anden forsker tidligere havde kunnet. Richard Pyle tog på samme måde teknisk dykning og rebreathers i brug, hvilket gjorde det muligt for ham at gå dybere ned og opholde sig længere tid på bunden. Det har naturligt nok givet mere tid til at indsamle nye fiskearter.

Fra scuba til tech
Da han startede med forskningen, begynde han at presse sit scuba-udstyr til det yderste. Han har dykket med de vildeste opsætninger, som var rigget sammen med snor og gaffatape. Flere flasker stablet ovenpå hinanden, og regulatorer, der var bundet sammen og hægtet på vesten blev reglen. Men en dag gik han for langt. Han fik en trykfaldssyge, der lammede ham i sådan en grad, at han ikke kunne gå og måtte bruge et år på at genoptræne. Det ville have fået de fleste mennesker til at holde sig langt væk fra dykning, men Richard blev stædigt ved med at tro på, at dykningen kunne foregå på en bedre måde, så han begyndte at læse alt hvad han kunne få fat i om dykkefysiologi.
I midten af 80´erne opdagede han helium. Så da han begyndte at bruge...

Log ind for at se fulde artikler eller opret gratis profil hvis du endnu ikke har et login på DYK. Begge dele gør du her.

Få også DYK magasinet hele året rundt ved at abonnere her: DYK Magasinet

Læs også