DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hent RSS feed  NYHEDSBREV

  Rejse  Resa
Salomonøerne – øriget fra fortiden
Salomonøerne – øriget fra fortiden
Salomonøerne – øriget fra fortiden
Salomonøerne – øriget fra fortiden

Salomonøerne

– øriget fra fortiden

Tekst og foto Martin Örnroth

Tænk dig et land, som består af grønne kuperede øer med smukke hvide strande, der er helt uberørte, og hvor dykning i verdensklasse venter under overfladen. Menneskene er sky, men venlige og hovedparten af dem lever et liv, der er fjernt fra det, vi kender. De bor i bambushytter og transporterer sig rundt i trækanoer, der er udhuggede ved håndkraft. Det lyder jo som en eksotisk drømmedestination, ikke? Ja, havde det ikke været fordi, at Salomonøerne ligger på den anden side af kloden, var stedet sikkert blevet invaderet af turister og hoteller for længe siden. Men det er kun 4-5.000 turister, der finder hertil hvert år. Landet har kunnet bevare sin uberørte skønhed og det har gjort, at befolkningen lever som de har gjort i århundreder. Nu skal man passe på med at kolportere romantiske illusioner om livet på en sydhavsø – det er næppe en konstant dans på roser. Men faktum er, at befolkningen her griner dobbelt så meget, som vi gør her i den vestlige verden. Om det skyldes fraværet af bilkøer, ejendomsskat og reality shows i tv har man dog ikke kunnet fastslå…

Liveaboard
Salomonøernes geografiske placering lægger op til undervandsoplevelser med ekstra af det hele. I sydvest ligger Australien med Great Barrier Reef og lige mod vest ligger Papua Ny Guinea. Uanset om du vil se besynderligt småkryb, store fiskestimer, farvestrålende koraller eller vrag fra anden verdenskrig, er der dykkesteder, som opfylder netop dine forventninger. Desuden sker det, at man ser flokke af spækhuggere, der glider frem mellem øerne.
Den som vil udforske øriget, har to liveaboards at vælge mellem: Bilikiki og Spirit of Solomons. Begge fartøjer har samme størrelse (38 meter lange) og de drives af samme foretagende. Turenes længde varierer mellem 7 og 14 dage og inkluderer en eller flere landgange med besøg i landsbyer. Dykningen sker oftest fra to seks meter lange aluminiumsbåde og transporttiden til selve dykkestedet overstiger sjældent 60 sekunder. En af årsagerne til, at man har kunnet drive dykkesafarier i denne del af verden i snart 20 år, er den tætte kontakt, man har med indbyggerne i landsbyerne. Hver gang båden besejler et givent område, får den lokale høvding en i forvejen aftalt sum penge. Desuden leverer lokalbefolkningen næsten al den mad, der konsumeres under sejladsen. Så snart båden har kastet anker i lagunen, kommer kanoer glidende over vandet fra nær og fjern. Om bord er der voksne og børn, der har fyldt kanoen med alt, hvad der kan sælges. Det er oftest kokosnødder, kartofler, peberfrugt, bønner, frugt og fisk.

White Beach
Da anden verdenskrig gik i gang, var der ikke meget opmærksomhed på denne fjerne del af kloden. Men i 1942 indtog japanerne øriget og man begyndte straks at bygge airstrips, for at kunne nå de allierede styrker, der blandt andet befandt sig på Vanuatu og Ny Caledonien. Amerikanerne indså straks, at hvis japanerne fik held med dette forehavende, kunne...

Log ind for at se fulde artikler eller opret gratis profil hvis du endnu ikke har et login på DYK. Begge dele gør du her.

Få også DYK magasinet hele året rundt ved at abonnere her: DYK Magasinet