DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hent RSS feed  NYHEDSBREV

  Norge  Norge
Saltstraumen – dykning med tidevandstabel
Små både med stærke motorer fragter gæsterne til dykkestederne – og de driver derefter med strømmen, så de er klar til at hjælpe dykkerne, når de kommer op.
Saltstraumen – dykning med tidevandstabel
Selv i Nordnorge kan man få brug for at køle sig ned i sommerens løb. Her tager Siri sig et dyp efter at have dykket i Tunellen i Saltstraumen.
Saltstraumen – dykning med tidevandstabel
Tunellen er en af de mest kendte dykkesteder. Her svømmer du lige ind i en kæmpegryde på 25-30 meters dybde.
Saltstraumen – dykning med tidevandstabel
Saltstraumen er fuld med dødningehånd, søstjerner og søanemoner. Her er vi på dykkestedet Oksebåsen.
Saltstraumen – dykning med tidevandstabel
Strømmen bliver kraftig på lavt vand – altså i begyndelsen og slutningen af dykket. De kraftige tangblade er perfekte at gribe fat i under sikkerhedsstoppet.
Saltstraumen – dykning med tidevandstabel
n norsk blomsterreje kigger ud gennem en koloni af dødningehånd.
Saltstraumen – dykning med tidevandstabel
En lille fiskelarve gemmer sig på et rødt tangblad. Det næringsrige vand gør Saltstraumen til et glimrende børneværelse.
Saltstraumen – dykning med tidevandstabel
Selv om det meste i Saltstraumen er stort, så er der også små dyr at kigge på. Denne troldhummer holder til under broen ved Tuvsjyen.
Saltstraumen – dykning med tidevandstabel
I Sundstraumen veksler landskabet mellem vægge dækket med anemoner og havneliker – og blankpolerede klippevægge, hvor strømmen river og rusker.
Saltstraumen – dykning med tidevandstabel
Sundstraumen er om muligt endnu smukkere end Saltstraumen. Her kan du flyve frem gennem trange raviner og passager. Måske når du at se havkattene, som gemmer sig for strømmen.
1 af 10

Saltstraumen

– dykning med tidevandstabel

Tekst og foto Lill Haugen
Hver sjette time tvinges 400 millioner kubikmeter havvand gennem et tre kilometer langt og kun 150 meter bredt sund. Det giver vandet en fart på op til 22 knob. Samtidig skabes hvirvelstrømme, som kun er ti meter brede og fem meter dybe. Men dykningen her er fantastisk, bare man sørger for at dykke på det rigtige tidspunkt – præcis på minuttet.

Båden fra Saltstraumen Dykkesenter henter os ved broen på minuttet som aftalt med vores dykkeguide Fredric Ihrsen. Vi har allerede iført os fuldt udstyr. Den finske dykker Pekka skal med, og han kæmper stadig med at trække i dragten. Hvis vi bliver forsinkede, kan vi ikke gennemføre dykket, så han begynder at blive stresset. Vi hiver både ham og resten af hans udrustning ned i båden. Strømmen venter ikke. Vi skal af sted.
På vej mod dykkestedet kommer resten af hans udrustning på plads, og snart er alle klar til dykning. På et givet signal vælter vi i vandet samtidigt, og vi svømmer hurtigt ind til land, hvor strømmen er svagere. Der venter vi lidt, mens Fredric dykker et par meter ned og tjekker strømmen. Han kommer tilbage til overfladen med besked om, at vi stadig skal vente lidt. I Saltstraumen dykker man helst præcis, når strømmen vender. Det har den ikke gjort endnu.

Dykning i otte knob
– Vi følger tidevandstabellen, men sommetider er den ikke tilstrækkelig præcis, så derfor tjekker vi altid. Man kan ikke se, hvordan strømmene opfører sig ved bare at kigge gennem overfladen. Et stykke nede kan det være helt anderledes, så derfor er vi med for at guide dykket, forklarer Fredric. Jeg spørger ham, hvor stærk strømmen kan være, når man dykker. – Det er svært at sige. Omkring tre knob eller mere, men måske op til syv-otte knob på de mere ekstreme dyk. Det meste af tiden er det mindre, så vi bare glider frem, siger Fredric.
Vi ligger i overfladen og småsnakker lidt. Et par minutter senere er strømmen klar til at tage imod os. Vi synker ned mellem store flagrende tangblade på dykkestedet Tunnelen. Strømmen er tydeligt at mærke de første par meter. Fra ti meters dybde stilner den lidt af. Vi driver sagte og udramatisk langs væggen, der er fuldstændig dækket af usædvanligt store og farvestrålende hav-nelliker, søroser og dødningehånd. Det er umuligt at finde en kvadratmillimeter ledig plads der! Fiskemylderet er utroligt, og der er næppe noget andet sted i Norge, der kan måle sig med dette. Store stimer af sej jager forbi os, og fladfiskene patruljerer stedkendt langs bunden. Der møder vi også masser af løje og ubekymrede torsk. De svømmer helt op i dykkermasken for at kigge ind. Et par stålgrå havkatte ligger ude på den åbne bund på 20-25 meter, og de flygter i sandhed aldrig, så man kan komme så tæt på, som man vil. Er man rigtig modig, kan man klø dem på ryggen. Sommetider møder man også helleflynder.
Nu finder vi det, vi leder efter – en tunnel i klippevæggen. Egentlig er det en kæmpegryde – fem meter lang og to meter bred. Gryden er blevet slebet i klippen af vandet gennem tiderne. Tunnelen er helt tapetseret med anemoner indvendigt. Af praktiske årsager er vi blevet opfordret til at svømme opad og ikke nedad. Derfor går vi yderligere et par meter ned, hvorefter vi glider ind i hullet på 30 meter én efter én. Vi svæver op gennem den smukke tunnel og kommer ud igen på 25 meter...

Log ind for at se fulde artikler eller opret gratis profil hvis du endnu ikke har et login på DYK. Begge dele gør du her.

Få også DYK magasinet hele året rundt ved at abonnere her: DYK Magasinet

Læs også